managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 12 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 12th, 2020

In de Verenigde Staten zal het spoorbedrijf Amtrak mogelijk nog eens 2.400 arbeidsplaatsen moeten schrappen indien de overheid geen nieuw hulppakket ter beschikking stelt. Daarbij zou mogelijk ook de dienstverlening moeten worden teruggeschroefd. Dat heeft Bill Flynn, chief executive van Amtrak, gemeld. Amtrak krijgt van de Amerikaanse overheid jaarlijks een ondersteuning van ongeveer 2 miljard dollar. Dit jaar zal dat bedrag volgens het spoorbedrijf tot 4,9 miljard dollar moeten worden opgevoerd. Na de uitbraak van de coronacrisis was het aantal reizigers bij Amtrak een terugval van 96 procent gekend. In april had het Amerikaanse Congres aan het bedrijf 1 miljard dollar noodsteun toegewezen.

Het Northern Committee of the Western and Central Pacific Fisheries heeft het Japanse voorstel voor een uitbreiding van de vangstquota voor de blauwe tonijn afgewezen. Ook vorig jaar had een eerder Japans voorstel eenzelfde reactie gekregen. Volgens Japan hebben de populaties tonijn zich voldoende hersteld – Het mobiliteitsbedrijf Waymo, onderdeel van de technologiegroep Alibaba, breidt de dienst van zijn zelfrijdende taxi in de Amerikaanse stad Phoenix verder uit. De dienst was in een test al beschikbaar voor honderd gebruikers, maar staat nu open voor het brede publiek – De Britse autobouwer Lotus heeft een overeenkomst gesloten met het energiebedrijf British Gas. In het akkoord is voorzien dat het hoofdkwartier van Lotus in Hethel door British Gas voor 100 procent van duurzame energie zal worden voorzien.

Er is een duidelijke band tussen het Chinese technologiebedrijf Huawei en de Chinese veiligheidsdiensten. Dat zegt een rapport van een Britse parlementscommissie. Het bedrijf zegt echter dat het rapport niet op feiten, maar op meningen is gebaseerd – Voor de eerste keer in zijn bestaan zal de World Trade Organization door een vrouw worden geleid. De Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala en de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee zijn de enige overgebleven kandidaten om Roberto Azevedo als voorzitter van de organisatie op te volgen – Britse treinen hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 35 miljoen reizigers vervoerd. Dat was slechts 8 procent van het aantal reizigers tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Office of Rail and Road. Het gebruik is daarmee teruggezakt tot het laagste niveau sinds het midden van de negentiende eeuw.

Het Duitse gerecht heeft huiszoekingen uitgevoerd in kantoren van de Deutsche Fußball Bund (DFB). Gezocht werd naar aanwijzingen van mogelijke belastingontduiking. Een aantal inkomsten uit reclame, ter waarde van 7,4 miljoen euro, zouden mogelijk niet zijn vermeld – Dure sportwagens met een hoog benzineverbruik dreigen in Frankrijk met een zware milieutaks te worden geconfronteerd. Er is een nieuwe wet aan het parlement voorgelegd om een milieutaks tot maximaal 50.000 euro, afhankelijk van de emissiewaarden, in te voeren – Op de dag van het televisiedebat tussen de potentiële vice-presidenten Kamala Harrris en Mike Pence heeft de verkiezingscampagne van Joe Biden meer dan 12 miljoen dollar donaties opgehaald. Bij zijn debat tegen Donald Trump had Joe Biden zelf eerder ook al meer dan 10 miljoen dollar verzameld.

Het overnachtingsplatform Airbnb heeft op twaalf maanden tijd, tot maart dit jaar, meer dan 1,2 miljard dollar opgebruikt. Dat zou volgens Amerikaanse media zijn gebleken uit documenten die het bedrijf naar aanleiding van zijn geplande beursgang had ingediend – Het Nederlandse bedrijf Fastned en autobouwer Tesla hebben bij het autostradekruispunt Hilden, in de buurt van Düsseldorf, een nieuw laadstation voor elektrische wagens in gebruik genomen. Het Ladepark Kreuz Hilden is het grootste laadstation van Duitsland. Fastned werkt aan een Europees netwerk met duizend snellaadstations – Zelfs indien ernstige olievervuiling in de Nigerdelta zou zijn veroorzaakt door saboteurs van pijpleidingen, dan nog is Shell verantwoordelijk voor de schade. Dat hebben een aantal gedupeerden en milieugroepen voor de rechtbank in Den Haag gepleit.

Botanic Sanctuary bouwt in het stadscentrum van Antwerpen op de site van het Sint-Elisabethgasthuis een nieuw horeca-complex. Daarbij wordt een luxehotel met meer dan honderd kamers gepland. Op de site gaat ook het driesterrenrestaurant Hertog Jan opnieuw van start – Tot half september heeft Bpost dit jaar al 1.137 arbeidsplaatsen geschrapt. Tijdens diezelfde periode hebben 651 werknemers zelf ontslag genomen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van post. De helft van de ontslagen heeft betrekking op contracten van beperkte duur. Er werden sinds maart ook 600 nieuwe werknemers aangeworven – De Belgische divisie van de Franse kledingketen Camaïeu is failliet verklaard. Er kon geen partij worden gevonden om met de 25 Belgische winkels een doorstart te maken. Door het faillissement verdwijnen 120 arbeidsplaatsen.

Verder:

In Groot-Brittannië maken de ambachtelijke brouwers een moeilijke periode door
https://www.foodmanufacture.co.uk/Sectors/Drinks/Small-brewers-face-falling-beer-sales-and-tax-rises#

Ook de voetbalsport lijdt nog altijd onder genderongelijkheid
http://www.insideworldfootball.com/2020/10/08/women-football-report-finds-gender-discrimination-still-dominates-workplace/

Een duurzame toekomst zonder armoede is voor de hele mensheid mogelijk
https://www.sciencealert.com/we-don-t-have-to-return-to-the-dark-ages-to-live-in-a-sustainable-future

Met de huidige plannen blijft duurzaamheid voor de Britse huisverwarming een utopie
https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/08/uk-will-take-700-years-to-reach-low-carbon-heating-under-current-plans

De rol van sociale media in haatmisdrijven is complexer dan algemeen wordt gedacht
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-10/oupu-smp100120.php

Het wordt steeds moeilijker om vriendschappen over politieke grenzen te tillen
https://theconversation.com/why-friendships-are-falling-apart-over-politics-146821

De Wereldbank verwacht volgend jaar een herstel van de Afrikaanse economie
https://www.bnnbloomberg.ca/world-bank-sees-sub-saharan-africa-gdp-rebounding-in-2021-1.1505273

Stikstofoxide stapelt zich op een schadelijke manier op in de atmosfeer
https://eu.detroitnews.com/story/news/environment/2020/10/07/nitrous-oxide-leaking-into-atmosphere-dangerous-pace/5909775002/

Klimaatsceptische berichten trekken op Facebook veel belangstelling
https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/08/climate-denial-ads-on-facebook-seen-by-millions-report-finds

Moeilijke periode voor bouwsector Midden-Oosten en Noord-Afrika
http://www.tradearabia.com/news/CONS_373706.html