managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 17 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 17th, 2020

In Los Angeles is Salvador Cienfuegos, voormalig minister van defensie van Mexico, aangehouden. De man was eerder op Los Angeles International Airport gearresteerd. Cienfuegos (72) wordt verdacht meegeholpen hebben om drugs zoals heroïne, cocaïne, marihuana en methamfetamines naar de Verenigde Staten te smokkelen. Hij zou als minister zijn kabinet hebben misbruikt om leden van het Beltran-Leyva Kartel te beschermen. Hij zou ook geholpen hebben operaties tegen rivalen van het kartel op te zetten. Bovendien zou hij maritiem transport hebben gebruikt om drugstransport te organiseren. Cienfuegos kreeg in Mexico de bijnaam El Padrino (Peetvader) toebedeeld.

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft zijn beklag gemaakt over de beslissing van Canada om de export van dronetechnologie naar zijn land op te schorten. Canada had tot de opschorting beslist omdat de drones door Azerbeidzjan tegen Armenië zouden zijn ingezet – De China Construction Bank (CCB) is in eigen land veroordeeld tot een boete van 7,3 miljoen yuan veroordeeld. Dat heeft de Chinese financiële regulator gemeld. De bank zou op een aantal wanpraktijken zijn betrapt. Een bedrag aan 1 miljoen euro illegale winsten zou zijn in beslag genomen – De Boeing 737 Max zal tegen eind dit jaar wellicht opnieuw mogen vliegen. Dat heeft Patrick Ky, directeur van het European Aviation Safety Agency (Easa), gezegd. Het toestel wordt na twee dodelijke crashes al sinds de lente vorig jaar aan de grond gehouden.

De overnamegesprekken rond de overname van de TCS Group, de holding boven Tinkoff Bank, door het Russische technologiebedrijf Yandex zijn afgebroken. Een reden voor de beslissing is niet gegeven. Yandex had eerder te kennen gegeven voor TCS Group 5,5 miljard dollar te willen betalen – Uber bekijkt de mogelijke opties voor dochterbedrijf Elevate, dat transport met vliegende taxi’s aanbiedt. Daarbij wordt gekeken naar een mogelijke samenwerking of een verkoop. De verkoop van Elevate zou Uber aanzienlijke besparingen moeten opleveren – In Tripoli is Abdelrahman al-Milad, commandant van de Libische kustwacht, opgewacht. Al-Milad zou een centrale figuur zijn in de smokkel van mensen en olie. Hij wordt beschouwd als een van de meest beruchte mensensmokkelaars van de wereld.

De Duitse vrachtwagenbouwer Tration, onderdeel van de Volkswagen Group, wordt volledig eigenaar van zijn Amerikaanse sectorgenoot Navistar. Daarover hebben de twee bedrijven een akkoord gesloten. Traton had al enkele tijd een belang van 16,8 procent in Navistar – Het Amerikaanse concern Schlumberger, toeleverancier van de oliesector, boekte het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,3 miljard dollar. Dat was 38 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 11,4 miljard dollar naar 82 miljoen dollar op – Het farmaconcern Pfizer zal mogelijk eind november in de Verenigde Staten een versnelde goedkeuring van zijn potentiële vaccin tegen het coronavirus vragen. Dat heeft Albert Bourla, topman van Pfizer, gezegd. Een onderzoek moet voordien de efficiëntie en de veiligheid van het vaccin bevestigen.

Het Britse staalconcern Liberty Steel heeft een bod uitgebracht op de verlieslatende staaldivisie van het Duitse industrieconcern Thyssenkrupp. Financiële details over het voorstel werden niet verstrekt. Sanjeev Gupta, topman van Liberty Steel, wil zijn greep op de Europese staalmarkt versterken – In Nederland is de telecomoperator Simpel door sectorgenoot T-Mobile overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Simpel werd dertien jaar geleden opgericht en heeft een twintigtal medewerkers – De Duitse autogroep Daimler boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van 3,1 miljard euro. Daarmee presteert Daimler beter dan dezelfde periode vorig jaar, toen een positief resultaat van bijna 2,7 miljard euro was gemeld. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar was er nog een verlies van 1,3 miljard euro.

Fons Verplaetse, voormalig gouverneur van de Nationale Bank van België, is overleden. Verplaetse (90) wordt bestempeld als de architect van het beleid dat het Belgische economische herstel na de crisisperiode van de jaren zeventig en tachtig van de voorbije eeuw mogelijk maakte – Nieuwpoort stapt naar Raad van State tegen de vergunning die de groep Colruyt voor de aanleg van een zeeboerderij heeft aangevraagd. Colruyt wil in de zeeboerderij, ongeveer 4,5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort, onder meer mosselen, oesters en zeewier kweken – Het biotechbedrijf Galapagos uit Mechelen zet zijn onderzoek naar een geneesmiddel tegen artrose in de knie stop. Samen met de Franse groep Servier voert Galapagos al tien jaar onderzoek naar het middel. Uit een studie met 932 patiënten is nu echter gebleken dat het middel niet werkt.

Verder:

Gebrek aan online waardering oorzaak van depressies en angsten
https://news.utexas.edu/2020/09/21/getting-fewer-likes-on-social-media-elicits-emotional-distress-among-adolescents/

Japanse bedrijfstop blinkt uit in gebrek aan gendergelijkheid
https://www.reuters.com/article/us-japan-companies/japan-firms-fall-woefully-short-of-meeting-government-goals-on-women-in-management-reuters-poll-idUSKBN26Y35X

Ongunstige levensomstandigheden dreigen groei mosselen te belemmeren
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201009094946.htm

Mannen zien voeding minder snel als een veiligheidsprobleem
https://news.wsu.edu/2020/10/08/men-less-likely-see-food-national-security-issue-amid-pandemic/

Liegende politieke kandidaten hebben grootste kans op verkiezing
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-10/uob-cwl100820.php

De mens onthoudt gemakkelijker locaties met hoge voedingswaarde
https://medicalxpress.com/news/2020-10-human-spatial-memory-prioritizes-high.html

Amazon kan bij Amerikaanse consumenten op de grootste klantentrouw rekenen
https://www.marketingcharts.com/brand-related/brand-loyalty-115053

Auto van Franse chauffeur wordt elk jaar groter
https://www.wwf.fr/sengager-ensemble/relayer-campagnes/stop-suv

Infrastructuur voor opslag van energie groeit ruim 30 procent per jaar
https://www.woodmac.com/press-releases/global-energy-storage-capacity-to-grow-at-cagr-of-31-to-2030/

Videogames halen midden dit decennium 11 miljard dollar jaaromzet
https://www.digitaltveurope.com/2020/10/06/game-subscriptions-to-be-us11-billion-industry-by-2025/