managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on november 1st, 2007

Tabaksproducent British American Tabacco (BAT) heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 600 miljoen Britse pond, tegen 446 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. BAT is onder meer producent van sigarettenmerken zoals Lucky Strike, Pall Mall en Dunhill. De omzet steeg tijdens het derde kwartaal met 5,9 procent tot 2,59 miljard pond. BAT heeft zijn prijzen in een aantal landen gevoelig verhoogd. Zo kostte een pakje Pall Mall in Spanje in augustus van dit jaar 19 procent meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Bovendien schakelde het Russische publiek over op een duurder sigarettensegment, zoals Kent en Dunhill. Het bedrijf verwacht dat de winstgroei in het vierde kwartaal zal vertragen, door de hogere kosten voor marketing en de prijs- en belastingverhogingen in Brazilië.

Het voedingsconcern Unilever heeft over het derde kwartaal van dit jaar een autonome omzetgroei gerealiseerd van 4,5 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de autonome omzetgroei nog 5,8 procent. De wat lagere groei wordt verklaard door de mindere verkoop van ijs en dranken door de tegenvallende weersomstandigheden en een relatief minder sterk kwartaal bij de persoonlijke verzorgingsproducten. De nettowinst bedroeg 1.069 miljoen euro. Dat is een stijging met 37 procent op jaarbasis. Bestuursvoorzitter Patrick Cescau stelt dat de grondstofkosten scherp zijn gestegen, maar dat Unilever erin geslaagd is dit te compenseren door op het juiste moment prijzen te verhogen. Unilever breidt onder meer de internationale joint venture van Lipton-ijsthee met PepsiCo uit.

Tele Atlas, producent van digitale kaarten voor navigatiesystemen, heeft een meerderheidsbelang van 76 procent verworven in het Zuid-Afrikaanse Georigin. Financiele details over de transactie zijn niet vrijgegeven. Georigin, gevestigd in Pretoria, is gespecialiseerd in het verzamelen van gegevens over West-, Oost- en Zuid-Afrika. Daarnaast heeft Georigin een belang van 49 procent in MapIT, een Zuid-Afrikaanse onderneming dat de rechten bezit van een kaarten-database van Zuid-Afrika en Nigeria. Tele Atlas werkte sinds een jaar al samen met Georigin en MapIT. Tele Atlas kondigde tevens aan samen met MappointAsia de joint venture Tele Atlas Thailand op te richten. Daarnaast is Tele Atlas begonnen met het in kaart brengen van het wegennet van Singapore.

Scottish & Newcastle (S&N) is een arbitragezaak begonnen tegen Carlsberg. Daarmee wil de Schotse bierbrouwer bereiken dat de Deense brouwer zijn belang in de Russische joint venture Baltic Beverages Holdings, waarin de twee samen zitten, verkoopt. S&N heeft het verzoek ingediend bij de Zweedse rechter. Volgens de Schotse brouwer bevat de joint venture-overeenkomst een clausule waarin staat dat Carlsberg zijn aandelen moet aanbieden aan S&N omdat het samen met Heineken een bod heeft uitgebracht op S&N. Carlsberg ontkent dat er een dergelijke clausule bestaat. De bierbrouwers Heineken en Carlsberg hebben zopas een bod uitgebracht van 720 pence per aandeel voor S&N. Daarmee wordt de onderneming gewaardeerd op 6,8 miljard pond. S&N wees het bod van de hand.

Sanofi-Aventis, het grootste farmaceutische bedrijf van Frankrijk, heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd. Voor het hele jaar wordt nu uitgegaan van een winstgroei van 10 procent per aandeel, tegen een eerdere verwachting van een groei van 9 procent. Sanofi-Aventis zag zijn nettowinst in het derde kwartaal van dit jaar toenemen met 9,1 procent tot 1,85 miljard euro. De omzet nam toe met 1,8 procent tot 7,03 miljard euro. De omzet van de farmaceutische divisie daalde licht met 0,3 procent tot 6,08 miljard euro. De omzet van de vijftien belangrijkste producten nam toe met 0,4 procent tot 4,12 miljard euro. Exclusief de impact van generieke concurrentie voor de middelen Ambien en Eloxatin zou de omzet van de vijftien belangrijkste producten met 10,8 procent zijn gestegen.

Stanley O’Neal, de aftredende bestuursvoorzitter van Merrill Lynch, verlaat de zakenbank met ongeveer 161,5 miljoen dollar aan aandelenopties en pensioenvergoedingen. Dat heeft de zakenbank bekend gemaakt. Daarnaast heeft de opgestapte bestuursvoorzitter nog drie jaar lang recht op een kantoor en een assistent. Merrill Lynch kreeg onder de leiding van O’Neal veel kritiek te verduren als gevolg van het verkeerd inschatten van de subprime-hypotheekcrisis. Dat leidde onverwacht een kwartaalverlies van 2,24 miljard dollar. De uitspraken van O’Neal over een mogelijke fusie met de Amerikaanse bank Wachovia deden hem uiteindelijk de das om. O’Neal is ad-interim vervangen door bestuurslid Alberto Cribiore. Die gaat op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter.

Rijkman Groenink, de vertrekkende bestuursvoorzitter van de Nederlandse bankgroep ABN Amro, krijgt een extra vergoeding mee van 4,3 miljoen euro. Het komt erop neer dat Groenink (58) zijn salaris en bonussen voor 22 maanden krijgt doorbetaald. De commissarissen van ABN Amro hebben die overeenkomst goedgekeurd. De afvloeiingsregeling komt bovenop de aandelen en opties die Groenink de afgelopen jaren zijn toegekend ter waarde van 26 miljoen euro. De overige vijf bestuurders krijgen 11 miljoen tot 17 miljoen euro, zijnde de waarde van hun aandelen- en optiepaketten. ABN Amro, de grootste bank van Nederland, is overgenomen door een consortium van de banken Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander.

Meer dan 40.000 werknemers in de Duitse fabrieken van Volkswagen hebben actie gevoerd tegen de mogelijke grotere impact van Porsche in het bedrijf. Het personeel werd door de vakbonden ingelicht over de toekomst van de zogenaamde mitbestimmung indien Porsche, zoals verwacht wordt, een meerderheidsbelang in Volkswagen neemt. Die mitbestimmung garandeert medezeggenschap aan de vakbonden in de raad van bestuur. De vrees is echter dat Porsche de mitbestimmung voor de VW-werknemers inperkt. Porsche zou hen maar evenveel zitjes in de raad van bestuur geven als de Porsche-werknemers. De kans bestaat dat er later ook in de andere Europese vestigingen van de Volkswagen-groep acties komen. Dat is in de Europese ondernemingsraad beslist.

De rechtbank in Amsterdam heeft alle besluiten van de Russische curator over de Nederlandse dochter van de failliete oliemaatschappij Yukos ongeldig verklaard. Het Russische faillissementsvonnis kan volgens de rechter in Nederland niet worden erkend. Volgens de Nederlandse rechter heeft het Russische bedrijf geen eerlijk proces gekregen. De curator moet nu op straffe van een dwangsom een aantal beslissingen ongedaan maken. Het Nederlandse dochterbedrijf heeft bezittingen ter waarde van ruim 1,5 miljard dollar. De Russische overheid verklaarde Yukos drie jaar geleden failliet. Voormalig topman en oprichter Michail Khodorkovski werd, na een veroordeling voor fraude en belastingontduiking, opgesloten in een Siberisch strafkamp.

China heeft een bestelling voor veertig hogesnelheidstreinen geplaatst bij Bombardier Sifang Power (BSP) Transportation, een onderneming waar ondermeer het Canadese Bombardier deel van uitmaakt. Het contract heeft een waarde van 1 miljard euro, waarvan 413 miljoen euro ten goede komt aan Bombardier. Volgens de spoorgroep gaat het om de grootste bestelling ooit voor passagierstreinen in de geschiedenis van het Chinese spoor. De eerste levering van de nieuwe treinen is gepland voor februari 2009. De laatste trein zou in augustus 2010 geleverd worden. De treinstellen zullen tot 250 km per uur kunnen rijden en zullen in China gebouwd worden. BSP is een joint venture van Bombardier Transport, Power Corporation (Canada) en China South Locomotive and Rolling Stock Industry Corporation.

Meer Nieuws