managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse bedrijven mogen helpen aan bouw Taiwanese duikboten

Posted by marcho on April 15th, 2018

Amerikaanse producten van militaire uitrusting mogen Taiwan ondersteunen bij de bouw van eigen duikboten. Daarvoor heeft de regering van de Verenigde Staten recent toelating gegeven. Dat hebben woordvoerders van het ministerie van defensie van Taiwan bekendgemaakt. De beslissing betekent volgens de woordvoerders een belangrijke stap in de ambities van het land om zijn oorlogsvloot verder uit te bouwen, waardoor Taiwan zich beter zou moeten kunnen beschermen tegen een mogelijke dreiging van China. De Amerikaanse licenties voor de bouw van de Taiwanese duikboten werden in China dan ook op zware kritieke ontvangen. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie.

Taiwan had vorig jaar bekendgemaakt zijn eigen duikboten te willen bouwen. Eerder had het land geprobeerd schepen van de Verenigde Staten te kopen, maar dat bleek onmogelijk. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft nu de licenties toegekend waardoor bedrijven de toelating krijgen om duikboot-technologie aan Taiwan te verkopen. Verdere informatie over het project werden niet meegedeeld. De Taiwanese presidente Tsai Ing-Wen heeft sinds haar aantreden in mei twee jaar geleden de binnenlandse ontwikkeling en productie van wapens ondersteund. De Amerikaanse beslissing zal volgens haar ook een sterke bijdrage leveren tot de veiligheid en stabiliteit in de regio.

Taiwan heeft lang geprobeerd om duikboten van de Verenigde Staten te kopen. Begin deze eeuw keurde toenmalig Amerikaans president George W. Bush de verkoop van acht conventionele duikboten aan Taiwan goed, maar sindsdien is in het dossier weinig vooruitgang geboekt. Uiteindelijk besliste Taiwan om zelf de constructie van de schepen op zich te nemen. De Verenigde Staten hebben echter al meer dan veertig jaar geen conventionele duikboten meer gebouwd. Taiwan zou ook tevergeefs hebben aangeklopt bij Duitsland en Spanje, die uit angst voor mogelijke wrijvingen met China zouden geweigerd hebben hun ontwerpen ter beschikking te stellen.

Taiwan beschikt op dit ogenblik over vier duikboten. Slechts twee exemplaren kunnen in oorlogsomstandigheden worden ingezet. De andere twee schepen werden in de jaren veertig in de Verenigde Staten gebouwd en worden alleen voor training ingezet. De schepen zijn niet meer geschikt voor gevechtsoperaties. Verwacht wordt dat Taiwan zijn eerste nieuwe duikboot binnen een periode van tien jaar in gebruik zal kunnen nemen.

Lees Verder

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>