managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Verenigde Emiraten en Oman sterkste groeiers in Golfregio

Posted by marcho on April 15th, 2018

De landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) zullen dit jaar een sterkere economische prestatie laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Coface, waarin voor de Arabische regio voor dit jaar een economische groei met 2,3 procent in het vooruitzicht wordt gesteld, tegenover een stijging met 0,6 procent vorig jaar. De versnelde groei kan volgens Coface worden toegeschreven aan de wereldwijd verbeterende omstandigheden en de hogere olieprijzen. Wel wordt opgemerkt dat een sterkere economische groei wordt afgeremd door volatiele energieprijzen en geopolitieke onzekerheden.

“De recente uitbreiding van de beperking op de olieproductie is op korte termijn een positief teken voor de prijzen op de petroleummarkt, maar toch moet met een verdere volatiliteit rekening worden gehouden,” benadrukt Seltem Iyigun, econoom bij Coface. Het voorbije jaar werd op de oliemarkt een gemiddelde prijs van 54 dollar per vat geregistreerd, tegenover een gemiddelde van 46 dollar het jaar voordien. Voor dit jaar wordt een prijsniveau van 57 dollar in het vooruitzicht gesteld. Verder wordt opgemerkt dat de economische groei in de regio zal worden getrokken door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Oman, waar een stijging met 3,8 procent wordt verwacht.

Ook Koeweit zal volgens het rapport een economische groei met 3,1 procent laten optekenen, gevolgd door Bahrein met 2 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de economie van de Verenigde Arabische Emiraten vooral zal kunnen genieten van de sterkere prestaties van activiteiten buiten de petroleumproductie. Tevens wordt gewezen op positieve ontwikkelingen in de consumptie, zowel door de hogere bestedingen bij de bevolking als bijkomende inkomsten uit het internationaal toerisme. Daarnaast mogen volgens het rapport ook verdere impulsen worden verwacht vanuit de bouwsector, die op belangrijke opdrachten voor de Expo 2020 kan rekenen.

“Er kan gesteld worden dat de Verenigde Arabische Emiraten een veilige haven blijven, ondanks een aantal regionale onzekerheden en geopolitieke spanningen,” aldus nog Iyigun.

Lees Verder

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>