managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on April 16th, 2018

Bij het Britse reclameconcern WPP Group legt topman Martin Sorrell (73) zijn functie neer. Sorrell vertrekt omdat er een tegen hem een onderzoek naar mogelijk wangedrag en misbruik van bedrijfseigendommen is gestart. Sorrell, die het bedrijf 33 jaar heeft geleid, ontkent de aantijgingen – De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn heeft het voorbije jaar met de verkoop van abonnementen, rittenkaarten en biljetten 191 miljoen euro inkomsten opgehaald. Dat betekende een stijging met 2,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de krant De Tijd gemeld – Softwarefabrikant Infosys uit India heeft tijdens het eerste van dit jaar een nettowinst van 36,9 miljard roepie of 566 miljoen dollar gerealiseerd, tegenover een positief resultaat van 36,03 miljard roepie dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5,6 procent tot 180,83 miljard roepie.

Supermarktketen Colruyt gaat op de parkings van 220 filialen een afvaleiland met vuilnisbakken voor de inzameling van plastic en restafval. Elke parking krijgt ook minstens één peukenpaal. Met het initiatief, dat 700.000 euro kost, wil Colruyt het probleem van het zwerfvuil aanpakken – Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney het grootste deel van 21st Century Fox overneemt, moet er ook een bod worden gedaan op het Britse mediabedrijf Sky. Dat heeft het Britse Takeover Panel beslist. Fox heeft een belang van 39 procent in Sky – België hanteert bij de belasting van huurinkomsten een systeem dat tegen de Europese regelgeving zondigt. Dat zegt het Europese hof van justitie. Bij binnenlands vastgoed geldt het kadastraal inkomen, maar bij buitenlandse eigendommen wordt gekeken naar de reële inkomsten.

Het farmabedrijf Omega Pharma heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,04 miljard euro. Dat was een daling met 13 procent tegenover het jaar voordien. Er werd 31.000 euro winst geboekt, tegenover een verlies van bijna 0,5 miljard euro het jaar voordien – Het Waalse farmabedrijf Mithra heeft voor de commercialisering van het anticonceptiemiddel Estelle in Canada een exclusieve licentie gegeven aan de groep Searchlight. Het contract levert Mithra 15 miljoen euro inkomsten op, maar dat bedrag kan uiteindelijk tot 50 miljoen euro oplopen – Chipproducent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 248 miljard Taiwanese dollar of 6,9 miljard euro gerealiseerd. Daarmee heeft het bedrijf het hoogste omzetniveau uit zijn geschiedenis geboekt.

Vastgoedgroep Interparking past in Brussel een systeem met nieuwe parkeertarieven toe. Tot nu moest per uur worden afgerekend, maar voortaan kan ook per vijftien minuten worden betaald. Het systeem wordt geleidelijk in alle Brusselse garages van Interparking ingevoerd – Vastgoedontwikkelaar Deyaar uit Dubai heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 40 miljoen dirham. Dat betekende een stijging met bijna 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het project The Atria wordt dit kwartaal opgeleverd – Farmagroep Fagron is erin geslaagd om met de voormalige eigenaars van JCB Laboratories een minnelijke schikking te sluiten. Fagron nam JCB Laboratories over voor een bedrag van 16,3 miljoen dollar. Over een betwiste bijkomende vergoeding van 6 miljoen dollar is nu een akkoord.

De Zweedse muziekstreamingdienst Spotify neemt het rechtenbedrijf Loudr over. Loudr werd vijf jaar geleden opgericht en helpt digitale muziekdiensten om royalties aan artiesten uit te keren. Het personeel van Loudr wordt in de divisie van Spotify in New York geïntegreerd – Het bedrijf Icometrix uit Leuven mag zijn software voor hersenscans ook inzetten voor de opsporing van dementie. Dat hebben de autoriteiten in de Europese Unie en de Verenigde Staten beslist. Het algoritme wordt ook al gebruikt voor diagnoses van multiple sclerose – De Nederlandse chemiegroep Dutch State Mines (DSL) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd met 2,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 55 procent tot 535 miljoen euro.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>