managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gezond gedrag kan leven met minstens tien jaar verlengen

Posted by marcho on May 7th, 2018

Personen die vijf gezonde gewoonten – een gezond dieet, regelmatig sporten, een gezond lichaamsgewicht, een beperkte consumptie van alcohol en een beslissing om niet te roken – handhaven, kunnen als volwassene aan hun levensverwachting een periode van meer dan een decennium toevoegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University, gebaseerd op een analyse van bijna honderddertigduizend vijftigjarigen in de Verenigde Staten. De onderzoekers ontdekten ook dat Amerikanen met de gezondste levensstijl 82 procent minder kans hadden om te overlijden aan hartaandoeningen en 65 procent minder kans liepen te sterven aan kanker.

Amerikanen hebben een gemiddelde levensverwachting van 79,3 jaar. Dat is minder dan bijna alle andere landen met een hoog inkomen. “De resultaten van de studie moeten dan ook suggereren welke lifestyle-factoren de Amerikaanse levensverwachting zouden kunnen verhogen,” benadrukt onderzoeksleider Frank Hu, professor voedingswetenschappen aan de Harvard University. Vijftigjarige vrouwen die het gezond gedrag optimaal hadden gevolgd, bleken nog een levensverwachting van 43,1 jaar te hebben. Bij mannen met een gezonde levensstijl hadden nog een gemiddelde levensverwachting van 37,6 jaar.

Collega’s die op geen enkele factor een gezond gedrag toonden, bleken bij vrouwen nog een levensverwachting van 29 jaar te hebben. Bij mannen met een ongezonde levensstijl viel dat cijfer verder terug tot 25,5 jaar. “Vrouwen die op alle factoren een gezonde levensstijl hebben gevolgd, bleken gemiddeld veertien jaar levensduur te hebben gewonnen,” zeggen de onderzoekers. “Mannen hebben daarbij uitzicht op een verlenging van de levensduur met twaalf jaar.” Er werd ook vastgesteld dat elke factor een individuele impact op de levensverwachting heeft. Een combinatie van de vijf gezonde gewoontes zorgde echter voor de grootste toename in levensverwachting.

“De conclusies van de studie onderstreept het belang van een gezond gedrag voor de verbetering van de levensduur van de Amerikaanse bevolking,” zegt professor Hu. “In werkelijkheid moet echter worden vastgesteld dat gezonde leefgewoontes niet vaak worden gevolgd. Daarom moet de overheid een grotere nadruk moet leggen op het belang van gezonde voeding en sociale omgevingen om een gezonde lifestyle te promoten.”

Lees Verder

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>