managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Cryptojacking wint aan populariteit bij online criminelen

Posted by managing21 on mei 9th, 2018

Cryptojacking is één van de grote bedreigingen waarmee het online publiek momenteel wordt bedreigd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University. Aangegeven wordt dat steeds meer criminelen proberen om de computerkracht van andere gebruikers onder controle te krijgen om naar cryptovaluta te kunnen mijnen. Om die operaties met succes te kunnen opzetten, is immers een grote computerkracht nodig. De criminelen maken daarbij echter ook gebruik van de elektriciteit van de gegijzeld computer, waardoor het mikpunt van hun acties ook aanzienlijke financiële schade kan leiden.

“Intenetgebruikers lopen het risico dat het geheugen en de rekencapaciteit van hun computer, maar ook hun elektriciteit, gegijzeld worden om geld te genereren voor een buitenstaander, zonder zich daarvan ooit bewust te zijn”, benadrukken de onderzoekers Pranshu Bajpai en Richard Enbody, computerwetenschappers aan de Michigan State University. “Cryptojacking is een neveneffect van de toenemende populariteit die virtuele munten, zoals de bitcoin, kennen. Dat geld wordt gecreëerd door complexe mathematische berekeningen. Om die operaties met succes te kunnen uitvoeren, moet de computerinfrastructuur echter zware inspanningen leveren. Dat kost bijzonder veel elektrisch vermogen en eist dus aanzienlijke investeringen.”

“Die uitgaven worden gecompenseerd door de waarde van de virtuele munten die worden gegenereerd,” verklaren Bajpai en Enbody de motivatie achter het fenomeen van de cryptojacking. “Men kan echter de winstmarges verhogen door computers van andere gebruikers in te schakelen, zonder daarvoor de kosten te moeten dragen.” Naast ransomware is crypojacking volgens Bajpai en Enbody op dit ogenblik ongetwijfeld de grootste bedreiging voor de online veiligheid van de consument. De onderzoekers merken nog op dat bij cyberjacking in het algemeen van twee verschillende toepassingen gebruik worden gemaakt.

“Het eerste scenario toont veel gelijkenissen met andere malware en probeert de nietsvermoedende gebruiker aan te zetten om op hun computer een applicatie voor de ontginning van cryptomunten te downloaden,” zeggen de onderzoekers. “Het is echter gemakkelijker om gebruikers naar een website met malafide content te lokken. Soms worden ook malafide scripts in legitieme reclamenetwerken geïnjecteerd.” De activiteit van cryptojackers kan volgens de wetenschappers vaak het gemakkelijkst worden vermoed wanneer ze computers sneller hun ventilatoren beginnen te activeren om voldoende koeling te zorgen. De zware rekenactiviteit zorgt immers voor een belangrijke opwarming.

Een regelmatige controle met een geactualiseerd antivirus-programma is volgens de onderzoekers dan ook aangewezen.

Lees Verder