managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on May 15th, 2018

Tegen eind dit decennium wil de politie van Dubai met zelfrijdende auto op patrouille. Daarover werd een akkoord gesloten met het technologiebedrijf Acasus Technologies, dat in het emiraat zijn hoofdkwartier heeft. Rashid Ahmed bin Rasheed, voorzitter van Acasus, merkte op dat de autonome wagens geleidelijk in de vloot zullen worden geïntroduceerd. In eerste instantie worden de wagens uitgerust met camera’s en mogelijkheden voor video-analyses. Daarna zal ook technologie worden geïntroduceerd om objecten te detecteren en te volgen, terwijl uiteindelijk ook geavanceerde zelfrijdende technologieën zullen worden geïnstalleerd.

In Canada neemt wietkweker Aurora Cannabis neemt sectorgenoot MedReleaf over. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 2,1 miljard euro gemoeid. Aurora krijgt een aandeel van 61 procent in de fusiegroep. De resterende 39 procent wordt toegewezen aan MedReleaf – De voorgestelde beloning van ongeveer 9 miljoen euro voor Ben van Beurden, topman van Shell, leidt bij vele beleggers tot kritiek. Dat heeft de krant Financial Times gemeld. Een adviseur voor aandeelhouders heeft daarom geadviseerd tegen de toewijzing van het salaris te stemmen – De Taiwanese elektronicaproducent Hon Hai Precision Industry (Foxconn) heeft tijden het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei met 5 procent tot 1,03 biljoen Taiwanese dollar geboekt. De winst daalde echter met bijna 15 procent tot 24,1 miljard dollar (675 miljoen euro).

De Amerikaanse printerfabrikant Xerox heeft de miljardenovername door het Japanse Fujifilm afgeblazen. De onderneming heeft een akkoord gesloten met zijn activistische aandeelhouders Carl Icahn en Darwin Deason, die zich tegen de fusie hadden verzet – Bij vliegtuigbouwer Airbus vertrekt volgend jaar ook financieel directeur Harald Wilhelm. Met zijn aftreden is de wisseling aan de top van het concern compleet. Topman Tom Enders vertrekt in april volgend jaar. Operationeel directeur Fabrice Brégier stapte eerder dit jaar al op – De Verenigde Staten heffen de sancties tegen het Chinese telecombedrijf ZTE Technologies op. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Hij voerde daarbij aan dat een handelsblokkade tegen het bedrijf teveel banen in gevaar zou brengen.

HelloFresh, bezorger van maaltijdboxen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei met 44 procent tot 295,6 miljoen euro geboekt. Het verlies kon met 15 procent tot 28 miljoen worden beperkt. Er waren 1,9 miljoen klanten. Dat was een groei met ruim 61 procent – De Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (Vreg) heeft de vergunning voor elektriciteitsleverancier Belpower ingetrokken. Het bedrijf, dat in Vlaanderen nog 6.300 klanten telt, wordt met zware financiële moeilijkheden geconfronteerd. De leveringen worden voorlopig niet stopgezet – Het Duitse energiebedrijf Innogy heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,6 miljard euro. Dat is een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 10 miljoen euro op tot 642 miljoen euro.

Chinese toezichthouders hebben het onderzoek naar de voorgestelde overname van het Nederlandse chipconcern NXP Semiconductors door zijn Amerikaanse sectorgenoot Qualcomm heropend. Gevreesd wordt dat het fusiebedrijf de concurrentie op de markt zou kunnen verstoren – Het Russische olieconcern Rosneft heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei met 22 procent tot 1,7 biljoen roebel gekend. De winst steeg van 11 miljard roebel naar 81 miljard roebel (1,1 miljard euro). Rosneft profiteerde onder meer van de sterk gestegen olieprijzen – Na onder meer Amsterdam en Barcelona wil nu ook Madrid paal en perk stellen aan de wildgroei van panden die op het verhuurplatform Airbnb worden aangeboden. Daardoor zouden ongeveer 95 procent van de adressen van Aibnb in de Spaanse hoofdstad verdwijnen.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips Lighting koopt het Chinese LiteMagic Technologies, fabrikant van armaturen en besturingssystemen voor gevelverlichting in steden. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. LiteMagic blijft in China actief onder eigen naam – Matthew Schwall, veiligheidsspecialist bij autobouwer Tesla, is overgestapt naar concurrent Waymo, een dochterbedrijf van de groep Alphabet. Schwall versterkt het veiligheidsteam van Waymo. Eerder raakte ook bekend dat Doug Field, de topingenieur van Tesla, tijdelijk verlof opneemt – De Japanse cosmeticagroep Shiseido heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei met 13,5 procent geboekt tot 263,76 miljard yen (2 miljard euro). De nettowinst steeg van 13,9 miljard yen naar 28,87 miljard yen. De groei is vooral te danken aan het Chinese cliënteel.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>