managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on May 16th, 2018

Japan Airlines (JAL) lanceert een dochtermaatschappij die zich op budgetreizigers zal toespitsen en op korte en middellange verbindingen zal vliegen. Met het nieuwe initiatief wil Japan Airlines inspelen op te toenemende Aziatische vraag naar goedkopere vliegtuigreizen. De nieuwe budgetmaatschappij zal zijn thuisbasis hebben op Narita International Airport en zal vluchten aanbieden naar Azië, Europa en de Amerika’s. De nieuwe maatschappij zou over twee jaar van start moeten kunnen gaan. Met de lancering van de budgetvlieger zou een investering zijn gemoeid tussen ruim 91 miljoen dollar en 182 miljoen dollar. Japan is op dit ogenblik nog weinig actief in de budgetluchtvaart.

Het Amerikaanse autobedrijf Tesla, producent van elektrische wagens, zal grondig worden hervormd. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd in een memo aan de medewerkers van het bedrijf. Die ingreep moet onder de productieproblemen bij het Model 3 oplossen – De Franse farmagroep Sanofi heeft ruim 95 procent van de aandelen van het Gentse biotechbedrijf Ablynx verworven. Daardoor zal een uitrookbod worden gelanceerd en zal Ablynx van de beurs worden gehaald, terwijl het aandeel ook in de Bel20 wordt geschrapt – Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een omzetgroei met 19,5 procent tot 2,2 miljard pond geboekt. Het verlies werd van 236 miljoen pond op 68 miljoen pond teruggebracht. De trafieken stegen met 3 procent tot 36,8 miljoen reizigers.

Philips Lighting zal zijn activiteiten onder de nieuwe naam Signify verder zetten. De naamsverandering werd tijdens de vergadering van aandeelhouders beslist. Wel zal Signify zijn producten verder onder de merknaam van Philips kunnen blijven verkopen – De Amerikaanse printerfabrikant Xerox praat na de mislukte overname door het Japanse Fujifilm met meerdere private investeerders. De activistische aandeelhouders Carl Icahn en Darwin Deason willen een veiling organiseren. Mogelijk nemen ze het bedrijf zelf in handen – De Duitse energieleverancier RWE heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,6 miljard euro. Dat betekende een daling met ruim 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 689 miljoen euro naar 517 miljoen euro terug.

In de Verenigde Staten zal voortaan legaal op sportwedstrijden kunnen worden gegokt. Dat staat in een uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof. Tot op dit ogenblik kon alleen in Las Vegas op Amerikaans grondgebied legaal op sportwedstrijden worden gegokt – De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 25 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met ruim 19 procent tot 2,4 miljard dollar – In de Verenigde Staten overwegen een aantal beleggers met een klacht tegen het verfconcern PPG Industries. Het bedrijf heeft de publicatie van zijn kwartaalcijfers wegens boekhoudkundige onregelmatigheden ingetrokken. De beleggers kijken nu of het bedrijf fouten heeft gemaakt.

De Duitse farmagroep Merck heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,69 miljard euro. Dat betekende een daling met 4,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 18,2 procent tot bijna 1,02 miljard euro – Het Chinese State Grid zou opnieuw pogingen overwegen om een participatie te nemen in het Duitse bedrijf 50Hertz, dochteronderneming van de Belgische stroomnetbeheerder. In Duitsland heerst argwaan tegen een Chinese invloed op het nationale hoogspanningsnet – Beursuitbater Euronext heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 146,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 43,9 miljoen euro naar 57,3 miljoen euro op.

De Krim is voortaan met een brug van 19 kilometer met Rusland verbonden. De brug naar het geannexeerde Oekraïense schiereiland werd door de Russische president Vladimir Poetin geopend. Met de aanleg van de brug was een investering van minstens 3 miljard euro gemoeid – Het Duitse holding Metro boekte tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 8,4 miljard euro. Dat was een daling met 0,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 52 miljoen euro, tegenover een winst van 41 miljoen euro het tweede kwartaal vorig jaar – Bij de Britse telecomgroep Vodafone legt topman Vittorio Colao in oktober zijn functie neer. De Italiaan Colao (56) heeft Vodafone tien jaar geleid. Hij zal worden opgevolgd door Nick Read, op dit ogenblik financieel directeur van de Britse telecomgroep.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>