managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on July 11th, 2018

De Russische ruimtecapsule Progress MS-09 heeft vanop aarde in een nieuwe recordtijd het International Space Station (ISS) bereikt. Dat heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos gemeld. Minder dan vier uur na de lancering op de ruimtevaartbasis Baikonur in Kazachstan kon de Progress MS-09 zich aan het ruimtestation vasthechten. Tot nu toe duurde de vlucht nagenoeg twee dagen. De tijdwinst is volgens Roscosmos te danken aan een nieuwe versie van lanceerraket, die het ruimteschip met een grotere precisie op het traject naar het ruimtestation kon plaatsen. De Progress MS-09 vervoerde voorraden voor het station. In de toekomst zal de techniek ook bij bemande vluchten worden gebruikt.

Het Japanse technologieconcern SoftBank Group heeft zijn belang in het internetbedrijf Yahoo Japan tot 12 procent opgevoerd. Met de operatie was in totaal een bedrag van 2 miljard dollar gemoeid. Het bijkomende aandelenpakket werd overgenomen van Altaba, de erfgenaam van Yahoo – Eind juni stonden telde Vlaanderen 52.302 openstaande vacatures. Dat betekende een stijging met 13.000 aanbiedingen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gewag wordt gemaakt van een nieuw record. Elke vacature heeft nu nog 3,5 werkzoekenden – De Belgische vastgoedgroep Cofinimmo heeft het Duitse seniorencentrum Bad Sassendorf overgenomen. De transactie kostte 15 miljoen euro. Door de operatie vertegenwoordigt zorgvastgoed inmiddels meer dan 50 procent van de totale portefeuille van Cofinimmo.

In Italië is Carlo Benetton, één van de oprichters van het gelijknamige modemerk, overleden. Carlo Benetton (74) overleed in zijn woning in Treviso. Benetton werd in het midden van de jaren tachtig van de voorbije opgericht. De onderneming wordt door Luciano Benetton (83) geleid – Martin Sorrell heeft het Nederlandse reclamebureau MediaMonks over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 300 miljoen euro. Ook het Britse reclameconcern WPP Group zou interesse hebben getoond in MediaMonks. Sorrell is de gewezen topman van WPP Group – De Amerikaanse autobouwer Tesla gaat in Shanghai een nieuwe fabriek bouwen. Bedoeling is dat de fabriek 500.000 elektrische wagens per jaar zal halen. Daarmee zou de wereldwijde productiecapaciteit van Tesla op slag worden verdubbeld.

De Chinese groep Anbang bereidt een eventuele verkoop van zijn Belgische verzekeringsdochter Fidea voor. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Wel wordt opgemerkt dat er nog lang geen definitieve beslissing over Fidea is genomen – Uitgever Roularta heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar tussen 5 procent en 10 procent minder reclame-inkomsten geboekt dan dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet van de drukkerij kende een lichte terugval. Begin volgend jaar worden nieuwe drukorders verwacht – India had vorig jaar een bruto binnenlands product van 2.597 miljard dollar. Daardoor stijgt India in de ranglijst van de World Bank met één plaats. Het land komt nu op een zesde plaats. Frankrijk wordt met een bedrag van 2.582 miljard dollar naar de zevende plaats verwezen.

Het Amerikaanse concern PepsiCo, producent van voeding en dranken, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 16,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 2,1 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar – De Japanse farmagroep Takeda heeft van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) de toestemming gekregen om zijn Iers-Amerikaanse sectorgenoot Shire over te nemen. Ook andere toezichthouders en aandeelhouders van beide bedrijven moeten nog instemmen – Het mediaconcern 21st Century Fox werkt aan een hoger bod op zijn Britse sectorgenoot Sky. Fox had anderhalf jaar geleden al zijn overnameplannen aangekondigd. De Amerikaanse kabelgroep Comcast deed echter een hoger bod.

In Groot-Brittannië is voormalig politicus Peter Carrington (99) overleden. Carrington was Brits minister van buitenlandse zaken tijdens de regeringen van Winston Churchill in het begin van de jaren vijftig en Margaret Thatcher op het einde van de jaren zeventig – Het windpark Northwester 2 voor de Belgische kust zal door baggergroep Jan De Nul worden gebouwd. Northwester 2 wordt ontwikkeld door ontwikkelaar Parkwind. Jan De Nul legt de funderingen en kabels van de windmolens en zal de turbines naar het park transporteren – De Ierse budgetvlieger Ryanair moet zich aan het Nederlandse recht houden voor zijn personeel dat in Nederland gestationeerd is. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep bepaald. Een personeelslid uit Eindhoven had een overplaatsing naar Dublin geweigerd en was daarvoor ontslagen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>