managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on July 12th, 2018

Investeerder Temasek Holdings uit Singapore heeft zijn voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een portefeuille met een totale waarde van 308 miljard Singaporese dollar (201 miljard euro) opgebouwd. De omvang van de portfolio van de Singaporese investeerder is daarmee tot een recordhoogte gestegen. Tegenover het jaar voordien werd een toename met 12 procent geregistreerd. Temasek investeerde vorig jaar voor 29 miljard dollar in nieuwe activa. Daarentegen werden voor 16 miljard dollar belangen verkocht. De toename van de portefeuille wordt vooral toegeschreven aan de goede prestaties van de internationale economie en de aandelenmarkten. Dit jaar stelt Temasek zich terughoudender op.

De Belgische treinbestuurders krijgen een koopkrachtverhoging met 6 procent aangeboden. Daarover heeft de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) met de vakbonden een akkoord gesloten. In ruil wordt de productiviteit met 2 procent opgevoerd – Luchtvaartmaatschappij Ryanair is er niet in gelukt een akkoord te sluiten met de Ierse pilotenvakbond Forsa. De Ierse piloten verzetten zich tegen de manier waarop het personeel over de Europese bases van de maatschappij wordt verdeeld en kondigden een staking aan – Victoria Beckham heeft voor de tiende verjaardag van haar modelabel een chocoladedoos met producten van de Belgische chocolatier Pierre Marcolini ontworpen. Marcolini leverde voor Les Cœurs de Victoria Beckham vier smaken. De doos wordt voor 35 euro verkocht.

Luchthaven Brussels Airport kampt niet met een veiligheidsprobleem. Nergens in België wordt meer in veiligheid geïnvesteerd dan op de luchthaven. Dat heeft Jan Jambon, federaal minister van binnenlandse zaken, gezegd in een reactie op kritiek over het veiligheidsbeleid – Arbeiders van autobouwer Fiat-Chrysler protesteren tegen de transfer van voetballer Cristiano Ronaldo voor een bedrag van 112 miljoen euro naar Juventus Turijn. De autobouwer wordt gecontroleerd door de familie Agnelli, die ook een belangrijk aandeelhouder is van Juventus – Chipfabrikant Broadcom neemt het Amerikaanse softwarebedrijf CA Technologies over. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Gewag wordt gemaakt van een transfersom van 19 miljard dollar.

Het Zuid-Afrikaanse winkelbedrijf Steinhoff is met zijn schuldeisers gesprekken opgestart over een herstructuring van zijn financiële verplichtingen. Steinhoff heeft een akkoord met zijn schuldeisers nodig om een doorstart te kunnen maken – Er zal volgend jaar voldoende olie op de markt zijn om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Dat heeft de Organization of Petroleum Exporting Countries (Opec) gezegd. Daarbij wordt vooral gewezen op de groeiende schalieproductie in Noord-Amerika – Het mediaconcern 21Century Fox heeft zijn bod op zijn Britse sectorgenoot Sky verhoogd. Volgens het bod zou Sky een waarde krijgen van 24,5 miljard pond. Fox heeft al een belang van 39 procent in Sky. Kabelbedrijf Comcast had voor Sky eerder 22 miljard pond geboden.

De Britse detacheerder PageGroup heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 208 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. In Groot-Brittannië werd echter een daling met bijna 2 procent gemeld – Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet, het moederbedrijf van Google, dreigt in Europa met een miljardenboete te worden geconfronteerd. Telefoonfabrikanten zouden immers zijn verplicht applicaties van Google te installeren – De Verenigde Staten hebben een lijst gepubliceerd met Chinese producten die aan hogere invoerheffingen zouden worden onderworpen. De maatregel zou betrekking hebben op een pakket van 200 miljard dollar aan Chinese goederen.

Begin volgend jaar sluit de Duitse stad Stuttgart zijn poorten voor wagens met oudere dieselmotoren. Het verbod zou in de regio betrekking kunnen hebben op 190.000 wagens. Stuttgart is de thuisbasis van Mercedes en Porsche. Hamburg is al gedeeltelijk voor dieselwagens gesloten – De onderneming United Petfood uit Gent, producent van dierenvoeding, neemt zijn Spaanse sectorgenoot Bynso Group over. De transactie moet United Petfood de mogelijkheid bieden zijn positie op de Europese markt verder te versterken – Het havenconglomeraat North Sea Port onderzoekt of het mogelijk is om de uitstoot van koolstofdioxide op te vangen en langs een netwerk van ondergrondse pijpleidingen naar een aantal potentiële gebruikers te voeren. Het onderzoek loopt tot eind juni volgend jaar.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>