managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Mexicaanse deelstaat wil opiumteelt legaliseren

Posted by managing21 on augustus 27th, 2018

De Mexicaanse deelstaat Guerrero, één van de regio’s van het land die het zwaarst door bendegeweld is getroffen, wil een project om de teelt van opium voor medische redenen aanmoedigen. Op die manier hoopt men de winsten voor de drugskartels af te romen. Wanneer een legale markt wordt geopend, kan men er volgens Ricardo Mejia, hoofd van het veiligheidscomité in het parlement van Guerrero, in lukken om de georganiseerde misdaad in het hart te treffen. Wanneer geen grote winsten meer mogelijk zijn, zullen de misdaadkartels volgens Mejia snel de interesse in de opiumteelt verliezen. Daardoor zal ook het geweld volgens Mejia afnemen.

Het parlement van Guerrero steunde begin augustus unaniem het voorstel om aan het Mexicaanse congres voor te stellen de teelt, productie en verkoop van papaver te legaliseren, zodat het product zou kunnen worden gebruikt voor medische en wetenschappelijke doelstellingen. Mejia wees erop dat op dit ogenblik in achttien landen poppies worden geteeld voor gebruik in de geneeskunde. Mexico is wereldwijd de derde grootste producent van poppies, die echter ook de grondstof voor opium zijn. Alleen Afghanistan en Myanmar kennen nog een grotere productie. In Mexico is 60 procent van de productie is geconcentreerd in Guerrero.

Uit cijfers van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration blijkt dat in Guerrero minstens 1.287 gemeenschappen economisch functioneren op de teelt van poppies. Onder meer morfine, oxycodon, fentanyl en buprenorfine zijn geneesmiddelen die op basis van de poppies worden geproduceerd. Daarin wordt ook grote mogelijkheden gezien voor de economie van Guerrero. “Indien het Mexicaanse congres de wettelijke teelt van poppies goedkeurt, zullen duizenden boeren uit de regio tot de legale economie kunnen toetreden,” betoogt Mejia. Hij wijst er daarbij op dat Mexico onvoldoende geneesmiddelen ter beschikking heeft om de eigen behoefte te kunnen voldoen.

Ook Hector Astudillo, gouverneur van Guerrero, heeft eerder al gezegd dat er mogelijkheden moesten worden gezocht om het probleem in een opportuniteit om te vormen.

Lees Verder