managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on October 11th, 2018

Brouwer AB InBev heeft in zijn brouwerij in de Welshe stad Magor een geautomatiseerd magazijn in gebruik genomen. Het zogenaamde robo-warehouse kan 23 miljoen pints opslaan. Bovendien zal de installatie de uitstoot van de brouwerij met 605 ton per jaar verlagen. Dat komt overeen met het elektriciteitsverbruik van zeshonderd gezinnen. AB InBev zegt dat het robo-warehouse een blauwdruk vormt voor de nieuwe magazijn-technologie die over de hele wereld zal worden geïmplementeerd. Het robo-warehouse in Magor moet de groeiende vraag naar de merken van de groep in Groot-Brittannië helpen opvangen. Magor is de grootste brouwerij van AB InBev in Groot-Brittannië.

De Amerikaanse warenhuisketen Sears bereidt een eventueel faillissement voor. Dat hebben bronnen tegenover de krant Wall Street Journal gemeld. Sears worstelt al langere tijd met financiële moeilijkheden. Het bedrijf moet snel een schuld van 134 miljoen dollar terugbetalen – De Japanse groep Softbank zou zijn belang in het Amerikaanse bedrijf WeWork, uitbater van locaties voor deelwerk, willen uitbreiden. Gemeld wordt dat de Japanse groep een meerderheidsbelang in WeWork zou nastreven. De investering zou tussen 15 miljard dollar en 20 miljard dollar kosten – Maaltijdbesteller Takeaway.com heeft tijdens het derde kwartaal wereldwijd 17 miljoen orders uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa was er sprake van een stijging met 40 procent tot bijna 8,2 miljoen orders.

Verzekeraar NN Group zal niet meer investeren in oliewinning uit teerzanden. Dat heeft de verzekeraar gemeld. Benadrukt wordt dat de ontginning van teerzanden een zware milieuschade tot gevolg heeft. Onder meer wordt gewezen op de hoge uitstoot van koolstofdioxide – De Duitse energiegroep RWE gaat zijn Clauscentrale in het Nederlandse Maasbracht eind dit decennium terug aan het net koppelen. De site heeft een gascentrale en ligt dicht bij Maaseik. RWE zou met de heropstart vooral naar de Belgische elektriciteitsmarkt kijken – De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn biedt op zijn trams en bussen niet langer wifi aan. Dat heeft Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, bevestigd. Weyts benadrukt dat de meeste reizigers van alternatieve communicatiemiddelen gebruik maken.

Het volgende decennium moet de uitstoot van koolstofdioxide door nieuwe auto’s met 35 procent worden verlaagd. Bij bestelwagens wordt een vermindering met 30 procent opgelegd. Daarover hebben de ministers van leefmilieu van de Europese Unie een compromis bereikt – Hongkong wil met de bouw van kunstmatige eilanden zijn grondgebied met bijna zeven vierkante kilometer uitbreiden. Op die manier zou een woongebied voor meer dan één miljoen mensen moeten worden gecreëerd. In Hongkong wonen momenteel zeven miljoen mensen – Ikea heeft in België het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 913 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. Onder invloed van de ecommerce viel het aantal bezoekers echter met 2,6 procent terug.

De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het shoppingcomplex Uplace in Machelen vernietigd. Dat hebben de organisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Bral gemeld – In San Francisco moet het proces tegen onkruidverdelger Roundup van Bayer worden overgedaan. Eerder was beslist dat Bayer een bedrag van 289 miljoen dollar moest betalen aan voormalig schoolconciërge DeWayne Johnson, die beweerde door Roundup een dodelijke ziekte te hebben gekregen – James Murdoch zou kandidaat zijn om voorzitter te worden bij autobouwer Tesla. Murdoch zou daarmee de opvolger worden van Elon Musk, die wel chief executive blijft. Murdoch is afscheidnemend chief executive van 21st Century Fox.

De Amerikaanse restaurantketen Burger King, onderdeel van de groep Restaurant Brands International, wil zijn activiteiten uitbreiden naar de Afrikaanse Sub-Sahara. Dat heeft Daniel Schwartz, topman van Restaurant Brands, gezegd. Schwartz noemt Afrika een grote groeimarkt – De bedrijven Shell, Rockrose Energy en Dyas hebben een joint-venture opgericht voor de ontginning van het gasveld Arran in de Noordzee, 149 mijl ten oosten van Aberdeen. Shell heeft in de joint-venture een belang van bijna 44,6 procent – Frankrijk heeft geen concrete plannen om zijn belang in het luchtvaartconcern Air France-KLM van de hand te doen. Dat heeft Elisabeth Borne, Frans minister van transport, benadrukt. De Franse staat is met een belang van ruim 14 procent de grootste aandeelhouder van het concern.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>