managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on January 7th, 2019

In New York heeft winkelketen Lord & Taylor, dochter van groep Hudson’s Bay, zijn flagship-store aan Fifth Avenue definitief gesloten. Het filiaal was honderdenvier jaar op de locatie gevestigd. De winkel moest echter vertrekken nadat het gebouw voor meer dan 850 miljoen dollar was verkocht aan de groep WeWork, verhuurder van werkruimtes. Vijfenveertig andere winkels, meestal gelegen aan de Amerikaanse oostkust, blijven wel geopend. Het merk wordt ook online verkocht op de website van Walmart. Lord & Taylor was één van de eerste grote winkelketens van de Verenigde Staten. Het bedrijf werd bijna tweehonderd jaar geleden opgericht door de neven Samuel Lord and George Washington Taylor.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom gaat een samenwerking aan met de Japanse groep Denso. Het partnership moet leiden tot de creatie van een software-platform voor autonome wagens. Denso zal voor dat platform onder meer sensoren en cameras leveren – Het voorbije jaar heeft de REO Veiling in Roeselare een omzet geboekt van 184,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. Tomaten zijn met een omzet van 33,3 miljoen euro voor de eerste keer het belangrijkste product geworden – Momenteel zijn er 61 miljard muntstukken van één of twee eurocent in omloop. Stelselmatig moeten meer muntstukken op de markt worden gebracht, want het geld wordt weinig gebruikt. Zestien jaar geleden werden amper 14 miljard muntstukken van deze bedragen geteld.

De Vlaamse Visveiling heeft het voorbije jaar 14.400 ton vis verkocht. Dat betekende een daling met 12,1 procent tegenover het jaar voordien. In Oostende kon een groei worden gemeld, maar in Zeebrugge moest een daling met 20 procent worden geregistreerd – Het technologiebedrijf Miaa Guard uit Leuven, dat de digitale toegang tot applicaties en andere toepassing regelt, heeft bij investeerders een bedrag van 3 miljoen euro opgehaald. Het geld zal vooral worden gebruikt om het onderzoek en het salesteam te versterken – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple moet aan de Canadese patentholding Wilan een vergoeding van 10 miljard dollar betalen. Dat heeft een rechtbank in Californië beslist. Daarmee wordt een eerder vonnis – waarbij 145,1 miljoen dollar was toegezegd – gevoelig gereduceerd.

Het voorbije jaar werden in België 550.000 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat was een stijging met 3.000 exemplaren tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Febiac. Alleen acht jaar geleden werd nog een grotere verkoop geregistreerd – In Nederland heeft het reizigersvervoer met de trein een stiptheid van 91,4 procent laten optekenen. Het jaar voordien was een stiptheid van 90,5 procent geregistreerd. Daarmee wordt twee jaar op rij een nieuw record geboekt. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse bedrijf ProRail – Het voorbije jaar hebben 573.402 mensen een bezoek gebracht aan het Atomium in Brussel. Het jaar voordien werden 551.918 bezoekers geregistreerd. Het Atomium vierde vorig jaar zijn zestigste verjaardag. Ook dit jaar wordt een verdere toename verwacht.

In Brazilië heeft Luiz Guedes de Carvalho, voorzitter van het staatsbedrijf Petrobras, ontslag genomen. Hij wordt tijdelijk vervangen door Jerônimo Antunes, hoofd van het auditcomité van Petrobras. Eerder was ook chief executive Ivan Monteiro al vervangen door Robert Castello Branco – Autobouwer Tesla heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een productie van 86.555 exemplaren gemeld, tegenover 80.000 eenheden het kwartaal voordien. Het Model 3 nam met 61.394 exemplaren ook tijdens het vierde kwartaal het overgrote deel van de productie voor zijn rekening – In Duitsland heeft Deutsche Telekom klacht neergelegd tegen de voorwaarden die het Bundesnetzagentur aan de verdeling van de frequenties van mobiel internet van de vijfde generatie verbindt. Ook Vodafone en Telefonica hadden eerder in het dossier al klacht ingediend.

In Nederland heeft groothandel Sligro het voorbije jaar een omzet geboekt van ruim 2,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,6 procent tegenover het jaar voordien. Een groot deel van de groei was te wijten aan technische posten. Autonoom was er een groei van 3,1 procent – Het streamingplatform Netflix heeft tijdens het vierde kwartaal minder extra abonnementen geboekt dan verhoopt. Dat heeft Matthew Thornton, analist van SunTrust, gemeld. Netflix had gehoopt op 9,4 miljoen bijkomende abonnees. Het cijfer bleef steken op maximaal 8,65 miljoen eenheden –

In Nederland is de fusie van de lokale onderdelen van de telecombedrijven T-Mobile en Tele2 is afgerond. De combinatie hoopt sterker te staan in de concurrentie tegenover KPN Groep en VodafoneZiggo. Deutsche Telecom heeft in de nieuwe entiteit een belang van 75 procent.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>