managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on January 8th, 2019

In Brazilië heeft de kant Sao Paulo Shimbun zijn activiteiten stopgezet. De krant werd in Brazilië gedurende tweeënzeventig jaar in de Japanse taal op de markt gebracht. Brazilië heeft de grootste populatie Japanse expats van de wereld. Helena Mizumoto, eigenaar van de krant, maakte gewag van achteruitgaande verkopen, een verouderend publiek en de online concurrentie. Mizumoto gaf wel te kennen dat een online editie van de Sao Paulo Shimbun in de toekomst zou kunnen worden overwogen. Het hoofdkwartier van de de krant is gevestigd in Liberdade, de Aziatische wijk van Sao Paulo. Momenteel leven in Brazilië ongeveer twee miljoen Japanners. Zij hebben ook in impact gehad op de Braziliaanse keuken.

De bank Belfius kan mogelijk rond april gedeeltelijk naar de beurs worden gebracht. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van economie, gezegd. Een aantal andere regeringsleden wijzen er echter op dat de marktomstandigheden momenteel niet erg geschikt zijn voor een beursgang – Het Luikse biotechbedrijf Mithra gaat zelf de derde en laatste klinische fase voor het onderzoek naar Donesta, een potentieel middel voor de behandeling van opvliegers in de menopauze, organiseren. Dat heeft François Fornièri, chief executive van Mithra, gezegd – In de Verenigde Staten wordt de jonge onderneming Loxo Oncology, gespecialiseerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van kanker, overgenomen door farmagroep Eli Lilly. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8 miljard dollar.

De verkoop van foie gras wordt in Californië definitief verboden. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof beslist. Califonië had het verbod al vijftien jaar geleden ingevoerd, maar de producenten hadden die beslissing gerechtelijk aangevochten. De procedures zijn nu uitgeput – Het farmabedrijf Biocartis, ontwikkelaar van minilaboratoria voor snelle medische diagnoses, heeft zijn prognoses voor het voorbije jaar overtroffen. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Er werden vorig jaar 326 minilabo’s geïnstalleerd. Gehoopt was op 300 exemplaren – De Scudetto Ferrari, de renstal van de Italiaanse autobouwer, heeft teambaas Maurizio Arrivabene (61) van zijn taak ontheven. Arrivabene had de renstal vier jaar geleid, maar zal nu worden opgevolgd door Mattia Binotto, sinds drie jaar technische directeur van de Scudetto Ferrari.

De Amerikaanse autobouwer Tesla is in Shanghai gestart met de bouw van een Chinese gigafactory. De fabriek moet volgende zomer al in gebruik genomen kunnen worden. Tegen eind dit jaar zouden op de site de eerste auto’s moeten worden geproduceerd – Het biotechbedrijf Galapagos gaat het onderzoek naar idiopathische pulmonale fibrose, een zeldzame longaandoening, uitbreiden. Dat heeft de onderneming meegedeeld. Er wordt tevens gezocht of het geneesmiddel zou hulp kunnen bieden aan patiënten met systemische sclerose – De Belgische kaasgroep Vache Bleue neemt twee vestigingen van de Deense zuivelgroep Arla Foods in Frankrijk en Duitsland over. Vache Bleue was tot nu toe de Belgische marktleider voor geraspte kaas, maar wordt nu ook zelf een kaasproducent.

Amazon is met een beurswaarde van 794 miljard dollar het grootste bedrijf van de wereld geworden. Daarbij wordt Microsoft, dat op een bedrag van 791 miljard dollar wordt gewaardeerd, naar de tweede plaats verwezen gevolgd door Alphabet en Apple – De Waalse biotechgroep Celyad start dit jaar de tweede fase van zijn onderzoek naar een behandeling tegen acute myeloïde leukemie, een verwoestende vorm van bloedkanker. De immuuntherapie van Celyad leek in een eerste fase positieve resultaten op te leveren – Het Britse bedrijf Mahabis, online verkoper van pantoffels, heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Er is een curator aangeduid. Die moet een oplossing proberen te vinden voor de onderneming, die met een belangrijke schuldenlast wordt geconfronteerd.

Het Duitse autoconcern Daimler investeert de volgende jaren 0,5 miljard euro in de ontwikkeling van zelfrijdende vrachtwagens. De onderneming wil tegen tegen het midden van volgend decennium een zelfrijdende truck op de markt brengen. De nieuwe divisie zal tweehonderd banen creëren – De openbaar aanklager van de staat Massachusetts moet inzage krijgen in documenten van het energieconcern ExxonMobil. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof beslist. Vermoed wordt dat het bedrijf decennia heeft gelopen over zijn impact op de klimaatverandering – Bij de Wereldbank legt voorzitter Jim Yong Kim (59) zijn functie neer. Normaal liep zijn termijn nog drie jaar door. Kim wordt tijdelijk opgevolgd door Kristalina Georgieva, momenteel chief executive van de Wereldbank. Hijzelf zou overstappen naar ontwikkelingswerk.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>