managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on February 11th, 2019

Het Amerikaanse autoconcern General Motors overweegt zijn Australisch dochtermerk Holden van de hand te doen. Dat heeft de Australian Financial Review gemeld. Opgemerkt wordt dat General Motors over de verkoop gesprekken heeft gevoerd met de Britse importeur Inchcape, die in Australië al verantwoordelijk is voor de verdeling van Subaru, Peugeot en Citroën. Twee jaar geleden verkocht General Motors ook al zijn Duitse dochtermerk Opel aan zijn Franse sectorgenoot PSA Group, fabrikant van Peugeot en Citroën. Toen had het Amerikaanse concern aangegeven geen plannen te hebben om ook Holden af te stoten. General Motors is al achtentachtig jaar eigenaar van Holden.

De Europese Commissie plaatst Saudi-Arabië en Panama op een zwarte lijst met landen waar witwassen niet adequaat wordt bestreden. Dat gebeurt tegen de wil van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse krant Financial Times gemeld – De Britse overheid heeft het contract met de rederij Seaborne Freigth over ferrydiensten tussen Ramsgate en Oostende ingetrokken. De rederij moest na de brexit de nodige trafieken over het Kanaal helpen organiseren. De rederij bleek echter niet klaar – Het Amerikaanse bedrijf GoPro, fabrikant van actiecamera’s, boekte tijdens vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 377 miljoen dollar. Dat was een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er was een winst van 32 miljoen dollar, tegenover een verlies van 56 miljoen dollar het vierde kwartaal het jaar voordien.

Het voorbije jaar zijn tweeënveertig bedrijven van Groot-Brittannië naar Nederland verhuisd. De nakende brexit heeft Nederland daarbij bijna tweeduizend extra banen opgeleverd. Dat heeft het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) gemeld – De Franse farmagroep Sanofi zet zijn onderzoek naar het respiratoir syncytiaal virus (rsv) stop. Het onderzoek naar het verkoudheidsvirus vormde onderdeel van de portefeuille van het Belgische bedrijf Ablynx, dat door Sanofi is overgenomen – Het Belgische bedrijf Coil, gespecialiseerd in de oppervlaktebehandeling van aluminiumproducten, boekte vorig jaar een omzet van 24,9 miljoen euro. Dat was een daling met 16,6 procent tegenover het jaar voordien, onder meer door de volatiele alumiumprijzen.

Ook in de Verenigde Staten zijn de autoriteiten een onderzoek gestart naar de activiteiten van de grondstoffenhandelaars Trafigura, Vitol en Glencore. Gekeken wordt naar een mogelijke betrokkenheid bij het omkoopschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras – Het logistieke bedrijf WDP Group wil zijn capaciteit zonnekracht gevoelig uitbreiden. Tot nu toe heeft het Vlaams vastgoed van de groep een capaciteit van 20 megawattpiek. Tegen volgende zomer moet daar 10 megawattpiek bijkomen. Op termijn wordt naar 100 megawattpiek gestreefd – Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air boekte vorig jaar een omzet van 40 miljard kroon of 4,1 miljard euro. Dat was 30 procent meer dan het jaar voordien. Het verlies daalde met 18 procent tot 1,5 miljard kroon. Er waren 37 miljoen passagiers. Dat was een toename met 13 procent.

Het Britse reisbedrijf Thomas Cook bekijkt de opties voor zijn vliegtuigdivisie. Thomas Cook heeft een vloot van honderddertig vliegtuigen. Het bedrijf zegt echter meer financiële flexibiliteit nodig te hebben. De vliegtuigdivisie van Thomas Cook is winstgevend – Het farmabedrijf Fagron, leverancier van apotheken, boekte het voorbije jaar een omzet van 471,7 miljoen euro. Dat was een stijging met bijna 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst zakte met bijna 9 procent tot 42,9 miljoen euro – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines wil een samenwerking met zijn Britse sectorgenoot EasyJet bij een deelneming in het Italiaanse Alitalia. Dat heeft de Italiaanse krant Corriere della Sera gemeld. De combinatie zou een belang van 40 procent nastreven.

Expats uit IJsland, Liechtenstein en Noorwegen in Groot-Brittannië zullen van de brexit geen gevolgen dragen. Dat geldt ook voor Britse onderdanen die in één van deze drie landen wonen. Dat heeft de IJslandse regering bevestigd – Volvo Cars heeft het voorbije jaar een omzet van 253 miljard Zweedse kroon of 24,2 miljard euro geboekt. De winst steeg met 0,9 procent tot 14,2 miljard kroon. De autobouwer, eigendom van Geely, lijdt onder de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten – Het Duitse verlichtingsbedrijf Osram boekte het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 828 miljoen euro, tegenover 939 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 5 miljoen euro, tegenover 77 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>