managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on February 12th, 2019

Duitsland heeft het voorbije jaar bijna 3 gigawatt zonnekracht geïnstalleerd. Dat betekent een versnelling met 68 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Bundesverband Solarwirtschaft (BSW). De groei werd onder meer gedragen door de goedkopere prijzen voor de installatie van nieuwe zonneparken. De sectororganisatie wijst er echter op dat Duitsland jaarlijks 7,5 gigawatt capaciteit aan zonnekracht moet bijbouwen om zijn energiedoelstellingen op lange termijn te halen. Zonnekracht leverde vorig jaar 8 procent van de totale Duitse elektriciteitsproductie. Alleen China (174 gigawatt), de Verenigd Staten (63 gigawatt) en Japan (60 gigawatt) halen hogere productiecijfers.

In de Verenigde Staten heeft de senaat een voorlopig akkoord bereikt over de begroting. In het akkoord is een budget van 1,5 miljard dollar voorzien voor de bouw van een muur op de grens met Mexico. Amerikaans president Donald Trump had 5,7 miljard dollar gevraagd – De Amerikaanse voedingsgroep Kellogg heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 3,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Er was een verlies van 84 miljoen dollar, tegenover 417 miljoen dollar winst het vierde kwartaal het jaar voordien – Consulent Ernst & Young (EY) verhuist zijn Europees hoofdkantoor van Londen naar Brussel. Met de beslissing anticipeert de consulent op een dreigende hard brexit. Door de Brussels vestiging behoudt de groep zijn aanwezigheid in de Europese Unie.

De supermarktketen Colruyt is in haar thuisbasis Halle een proefproject gestart om klanten gratis met een bus voor het winkelen op te halen en weer thuis te brengen. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van de kantoorbus van Colruyt. Geïnteresseerden moeten zich melden op het platform Apporto – Een harde brexit kan wereldwijd meer dan 600.000 banen kosten. Dat heeft het Halle Institute for Economic Research (IWH) gemeld. Duitsland wordt met een verlies van 100.000 banen het zwaarst getroffen. In België zouden 16.200 banen kunnen verdwijnen – Het reisbedrijf Thomas Cook heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 1,7 miljard pond geboekt. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar. Het operationele verlies liep van 46 miljoen pond naar 60 miljoen pond op.

De bedrijven Channel Tunnel en France-Manche, eigenaars van de tunnel onder het Kanaal, hebben bij de rechtbank klacht neergelegd tegen de beslissing van de Britse overheid om nieuwe ferrydiensten over het Kanaal te starten. Gewag wordt gemaakt van illegale staatssteun – Het voedingsbedrijf Lotus Bakeries heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 556,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 5 procent tot 67,9 miljoen euro. Vooral de Verenigde Staten en Groot-Brittannië boekten sterke cijfers – De Zuid-Koreaanse bouwgroep Geosung Tech dreigt de deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden in beslag laten nemen. Het bedrijf heeft een dispuut met bouwheer OpenIJ, beheerder van de werken, over de meerkost en laattijdige levering van de nieuwe sluisdeuren.

Het Amerikaanse gamesbedrijf Unity Technologies streeft volgend jaar naar een beursnotering. Dat hebben bronnen gemeld. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op een bedrag van ruim 3 miljard dollar. De onderneming is eigenaar van de gamesoftware Unity – Beursuitbater Euronext heeft het bod op zijn Noorse sectorgenoot Oslo Børs verhoogd. Het bod werd van 625 miljoen euro naar 690 miljoen dollar verhoogd. Euronext biedt daarbij meer dan het Amerikaanse Nasdaq, dat een overnamevoorstel van 674 miljoen euro heeft gedaan – De Britse maaltijdbezorger Just Eat moet met een sectorgenoot fuseren. Dat heeft Cat Rock Capital Management in een brief aan het bestuur van Just Eat gezegd. Cat Rock bezit bijna 2 procent van Just Eat en heeft zich al vaker kritisch geuit over de koers van de onderneming.

In Groot-Brittannië kende de economie tijdens het vierde kwartaal vorig jaar nog een groei met 0,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Over het volledige jaar werd nog een groei met 1,3 procent geregistreerd, tegenover een stijging met 1,5 procent het jaar voordien – De Nederlandse baggeraar Boskalis verkoopt zijn belang in het samenwerkingsverband Saam Smit Towage. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 201 miljoen dollar. Saam Smit Towage werd vijf jaar geleden door de groepen Boskalis en Saam opgericht – Luchthavenhandelaar Swissport wordt volledig eigenaar van sectorgenoot Heathrow Cargo Handling. Swissport had al een belang van 50 procent in zijn Britse collega. Het resterend pakket werd overgenomen van Air France. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>