managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on March 14th, 2019

In de Verenigde Staten heeft de National Aeronautics and Space Administration (Nasa) voor volgend jaar een budget van 21 miljard dollar gevraagd. Het voorstel ligt 500 miljoen dollar lager dan de toegekende dotatie vorig jaar. Tegenover het budget voor het lopende jaar is er echter sprake van een stijging met 1,4 procent. Jim Bridenstine, topman van de Nasa, benadrukte dat het ruimtevaartbureau volop aan de voorbereiding van een terugkeer naar de maan werkt. Hij benadrukte ook dat de Nasa in de toekomst wil verder werken aan een samenwerking met commerciële partners. Bridenstine wees er verder ook nog op dat een grotere focus zal worden gelegd op het hergebruik van raketten.

ZX Ventures, de innovatiedivisie van brouwer AB InBev, investeert in het Amerikaanse bedrijf Protes, ontwikkelaar van een systeem dat graanafval na het brouwproces tot snacks kan verwerken. Momenteel wordt dat afval verwerkt tot veevoeders – Het vliegtuigtype Boeing 737 Max wordt wereldwijd aan de grond gehouden. Dat is het gevolg van een crash van een toestel van het type in Ethiopië. Wereldwijd zijn momenteel 371 toestellen van het type operationeel. Eerder stortte ook in Indonesië al een toestel van het type neer – Het Britse Lagerhuis heeft beslist dat er niet tot een brexit zonder een nieuwe handelsovereenkomst met de Europese Unie kan worden overgegaan. De Britse premier Theresa May hoopt nu voor de brexit een uitstel tot eind juni te kunnen verkrijgen.

Autobouwer Volkswagen zal de volgende vier jaar zevenduizend banen schrappen. De besparing moet een jaarlijkse besparing van 5,9 miljard euro helpen opleveren. De vrijgemaakte middelen zullen worden gebruikt voor investeringen in digitalisering en elektrische technologie – Het investeringsfonds Perwyn van de Franse groep Perrodo wil zijn Belgische dochter Mr Mallo, producent van marshmallows, verkopen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Perwyn had Mr Mallo vier jaar geleden overgenomen van oprichter Willy Van Damme – Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 2,25 miljard euro. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde met 26,4 procent tot 125 miljoen euro.

Vastgoedbeheerder Xior, gespecialiseerd in huisvesting voor studenten, breidt zijn activiteiten uit naar Spanje en Portugal. Er wordt een bedrag van 53,7 miljoen euro geïnvesteerd in drie projecten in Barcelona, Lissabon en Portugal. Xior ziet in beide landen nog grote groeikansen – Spotify heeft bij de Europese Commissie een klacht neergelegd tegen Apple. Volgens de klacht zou Apple zich in zijn App Store aan oneerlijke concurrentie schuldig hebben gemaakt. Apple zou daarbij zijn betaaldienst aan potentiële aanbieders hebben opgedrongen – De Duitse onderneming Adidas, producent van sportartikelen, heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 22 miljard euro. Dat was een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 26 procent tot 1,7 miljard euro.

De Duitse autogroep Volkswagen brengt zijn vrachtwagendivisie Traton voorlopig niet naar de beurs. Dat heeft het concern gemeld. Gewag wordt gemaakt van ongunstige marktomstandigheden. Mogelijk zou een gedeelte van Traton te koop willen aanbieden – De softwaregroep Teamleader uit Gent sluit zijn kantoren in Parijs, Berlijn, Madrid en Milaan. Opgemerkt wordt dat de uitbating van de buitenlandse vestigingen teveel kostte. Het bedrijf spitst zich toe op zijn vestigingen in Gent, Amsterdam en Lissabon – Autogroep D’Ieteren neemt de garages Dielis in Kalmthout en Clissen in Bornem, dealers van Volkswagen, over. Daarmee bouwt D’Ieteren zijn netwerk dealers verder uit. Inmiddels zou D’Ieteren bijna een kwart van het Belgische dealer-netwerk van Volkswagen in handen hebben.

Na maanden uitzonderlijk lage waterstanden heeft het waterpeil van de Rijn zich op zijn normale niveau hersteld. Hierdoor kan ook de scheepvaart op de rivier weer volledig worden hersteld. Dat kan de Duitse economie dit kwartaal een extra groei van 0,55 procent bezorgen – Het Duitse energiebedrijf Eon heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 30,25 miljard euro. Dat betekende een daling met 20 pocent tegenover het jaar voordien. De winst viel van 3,07 miljard euro terug tot 2,99 miljard euro – Tegen eind volgend decennium moet elektriciteit bij de Brits-Nederlandse energiegroep Shell 30 procent van de totale activiteiten uitmaken. Daarmee zou Shell tot de grootste elektriciteitsproducent van de wereld moeten uitgroeien.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>