managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on April 22nd, 2019

In de Verenigde Staten is Los Angeles de stad met het grootste aantal zonnekracht-installaties. Los Angeles voert voor het tweede jaar op rij de rangschikking aan. Dat blijkt uit een rapport van het Research & Policy Center van Environment America. San Diego staat op de tweede plaats, gevolgd door Phoenix, Honolulu en San Jose. Wanneer echter per hoofd van de bevolking wordt gekeken, staat Honolulu op de eerste plaats, gevolgd door San Diego, San Jose en Burlington. De onderzoekers zeggen dat bijna 80 procent van de Amerikaanse steden de voorbije vijf jaar hun capaciteit zonnekracht hebben verdubbeld. Bij een op drie steden is de capaciteit meer dan verviervoudigd.

De Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell trekt zich terug uit de raffinaderij Sasref, een joint-venture met Saudi Aramco. Shell ontvangt van Aramco een bedrag van 631 miljoen dollar. De twee partijen hadden elk een belang van 50 procent in de raffinaderij – In Berlijn wil een deel van de bevolking dat het vastgoedbedrijf Deutsch Wohnen wordt onteigend. Het bedrijf wordt verantwoordelijk geacht voor de schaarste aan betaalbare huurwoningen in de Duitse hoofdstad. Deutsche Wohnen bezit in Berlijn 116.000 wooneenheden – UnitedHealth, de grootste zorgverzekeraar van de Verenigde Staten, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 60,3 miljard dollar, tegenover 55,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 2,8 miljard dollar naar 3,5 miljard dollar.

KBC Groep neemt de Tsjechische bouwspaarbank Ceskomoravska Stavebni Sporitelna (CMSS) volledig over. KBC had al een belang van 55 procent in de Tsjechische groep, maar neemt nu ook het resterende deel van de Duitse Bausparkasse Schwäbisch Hall voor een bedrag van 240 miljoen euro – In Nederland heeft Vidrea Retail, het moederbedrijf van modeketen Miller & Monroe, met zijn crediteurs een akkoord kunnen sluiten. Daardoor krijgt het bedrijf extra tijd om zijn financiële problemen op te lossen. Vidrea heeft in Nederland ruim zeventig winkels en 550 medewerkers – In Italië is een onderzoek gestart naar de activiteiten van Amazon. De webwinkel wordt er door de Italiaanse financiële opsporingsdienst van verdacht misbruik te hebben gemaakt van zijn dominante marktpositie.

De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,3 miljard dollar, tegenover 3,6 miljard inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst viel van 1,09 miljard dollar naar 1,05 miljard dollar terug – Georganiseerde criminaliteit vormt de grootste bedreiging voor de veiligheid in Europa. Dat heeft Jari Liukku, hoofd van het Serious and Organized Crime Centre van Europol, gezegd. Er zouden meer dan vijfduizend maffia-bendes in Europa actief zijn – Bank of America heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 23 miljard dollar, tegenover 23,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 6,9 miljard dollar naar 7,3 miljard dollar, dankzij goede prestaties van de consumentendivisie en het vermogensbeheer.

De Franse president Emmanuel Macron wil de prestigieuze École Nationale d’Administration (ENA) afschaffen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De ambtenaren-school zou worden vervangen door het nieuwe Institut Supérieur des Fonctionnaires (ISF) – De Franse energiegroep Total verwacht bijzonder veel van zijn toekomstige gaswinning in Zuid-Afrika. Dat heeft Patrick Pouyanné, topman van Total, gezegd. Total maakte begin dit jaar een grote gasvondst voor de kust van Zuid-Afrika bekend. Het bedrijf heeft ook plannen in Senegal en Mauritanië – Oliemaatschappij British Petroleum gaat samen met partners een nieuw olieplatform ontwikkelen in de Kaspische Zee. Daarvoor wordt samengewerkt met Socar, het staatsoliebedrijf van Azerbeidzjan. Het veld zou 300 miljoen vaten olie omvatten. Het project vergt een investering van 6 miljard dollar.

Over acht jaar zal de Europese Unie over een permanent korps van tienduizend grenswachters kunnen beschikken. Dat heeft het Europees Parlement beslist. Over twee jaar zouden al vijfduizend manschappen op post moeten zijn. Er komt ook een snelle interventiemacht voor noodsituaties – Het Amerikaanse industrieconcern Honeywell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 8,88 miljard dollar. Dat betekende een daling met 14,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 15 procent tot bijna 1,16 miljard dollar. Vooral luchtvaart, defensie en automatisering boekten goede resultaten – België telde vorig jaar nog 7.044 bietentelers. Dat betekende een daling met nagenoeg 5 procent tegenover twee jaar voordien. De daling komt door de afschaffing van de Europese suikerquota.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>