managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Muziek kan ook productiviteit op werkvloer verhogen

Posted by managing21 on mei 14th, 2019

Muziek kan de mens niet alleen gelukkiger, maar ook productiever maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Virginia Commonwealth University in de Verenigde Staten. De onderzoekers wijzen er wel op dat niet elke muziek in alle omstandigheden de potentie heeft om mensen productiever te maken. Bepalend daarbij zijn volgens de wetenschappers in belangrijke mate de direct fysiologische en emotionele reacties die door de muziek worden opgeroepen. Maar daarnaast vonden ze ook een impact van factoren zoals volume, tekst, vertrouwdheid en muzikale voorkeuren een invloed hebben.

“Men weet al langer dat muziek mensen gelukkiger, maar ook droeviger kan maken,” zegt onderzoeksleider Kathleen Keeler, management-specialist aan de Virginia Commonwealth University. “Eigenlijk is muziek in staat om bij de mens elke mogelijke emotie op te roepen. Maar tevens blijkt muziek mensen ook productiever te kunnen maken, op voorwaarde dat de goede keuzes worden gemaakt. De technologie heeft de toegang tot muziek op de werkvloer gevoelig vergemakkelijkt, maar men moet beseffen dat de muziek al lang sterke banden heeft met de industrie en arbeid.”

“Werkliederen werden in het verleden al op grote schaal in een brede waaier van beroepen gebruikt,” benadrukt Keeler. “Daarbij kan worden gewezen naar arbeiders in de fabrieken en de landbouw, maar ook zeelieden en mijnwerkers. Na de tweede wereldoorlog ontwikkelde de Muzak Corporation zelfs functionele muziek. Het bedrijf stelde programmeerbare muziek ter beschikking voor de traditionele kantooromgeving en liften. Het bedrijf deed ook een eigen uitgebreid onderzoek naar de reacties op diverse muzieksoorten. Dat leidde tot de ontwikkeling van een programma dat de productiviteit kon verhogen zonder de werknemers af te leiden.”

“Elk type werkplek kreeg daarbij een eigen schema dat de cyclus van vermoeidheid bij de werknemers moest tegengaan,” verduidelijken de onderzoekster nog. “Onder meer was voorzien dat de snelste en meest stimulerende muziek om halfelf in de voormiddag zou worden gespeeld. Dat gebeurde vervolgens nog eens om halfvier in de namiddag. Onderzoek toonde ook al aan dat muziek niet alleen de productiviteit van de werknemers verbeterde, maar ook hun geluksgevoel positief kon beïnvloeden. Men kan alvast stellen dat geen enkele muziek het prestatieniveau zal aantasten. Alles wat de werknemer alert houdt, kan helpen.”

De onderzoekers bekeken ook in welke omstandigheden bepaalde muziek best paste. “Relatief complexloze composities zoals ‘Carolina in My Mind’ van James Taylor of ‘Let it Be’ van de Beatles kunnen werknemers helpen om complexe en creatieve taken beter uitvoeren,” aldus Keeler. “Deze muziek is geschikt voor werknemers die met planning of probleemoplossing bezig zijn. Deze muziekstijl heeft immers een positieve impact op de cognitieve flexibiliteit en het werkgeheugen. Composities met een sneller tempo en een grotere variatie – zoals ‘Holding Out For A Hero’ van Bonnie Tyler of ‘Paint It Black’ van de Rolling Stones zouden daarentegen bijzonder geschikt zijn voor eenvoudige en routinematige taken.”

“Bij eenvoudige en routinematige taken zou kunnen gekozen worden voor composities zoals ‘She’s Not There’ van The Zombies of ‘Morceaux de Phantasie’ van Rachmaninoff. Deze muziek kan het saaie en repetitieve karakter van het werk helpen opvangen. Muziek kan nuttig, onbelangrijk of schadelijk zijn, afhankelijk van het type compositie en de taak die moet worden uitgevoerd. Muziek met uiteenlopende kenmerken zal ook een verschillend effect hebben op de emotie en het fysiologisch gedrag, wat op zijn beurt de aandacht kan beïnvloeden.”

Lees Verder