managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on May 15th, 2019

De plannen van Turkije om in de buurt van Cyprus naar olie te boren, zorgen in de mediterrane regio voor oplopende spanningen. Turkije heeft in het gebied grote marine-manoeuvers opgezet. Eerder deze maand vertrok met de Fatih een eerste Turks boorschip om voor de zuidkust van Cyprus naar olie te boren. Cyprus zegt dat de boorlocatie in zijn exclusieve economische zone ligt. Turkije zou met de booractiviteiten dan ook de territoriale rechten van Cyprus schenden. Cyprus krijgt in het dispuut de steun van onder meer Donald Tusk, voorzitter van de Raad van Europa. Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft zijn steun aan Cyprus toegezegd.

Het technologiebedrijf Icometrix uit Leuven, producent van software voor de verzameling van data over hersenscans, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 18 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende middelen kwamen van Forestay Capital, Optum Ventures en Capricorn Venture Partners – Beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert uit Mortsel onderzoekt de verkoop van een informatica-activiteiten van zijn divisie HealthCare. Het bedrijf verwacht dat het proces in de tweede helft van het jaar opgestart zal worden. De divisie werd vorig jaar al verzelfstandigd – Disney verwerft de totale controle over het streamingbedrijf Hulu. Disney had al een meerderheidsbelang in Hulu opgebouwd, maar zal op termijn ook het belang van 33 procent van minderheidsaandeelhouder Comcast overnemen. Hulu wordt gewaardeerd op 27,5 miljard dollar.

In het wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen in Niel wordt ViTalent, een opleidingscentrum voor farmapersoneel opgericht. Het centrum krijgt een oppervlakte van 1.500 vierkante meter. Gehoopt wordt enkele duizenden werknemers per jaar te kunnen opleiden – De Braziliaanse ondernemer Carlos Moreira heeft geen recht om de naam van voetballer Neymar Da Silva Santos Júnior als merk te gebruiken. Dat heeft Gerecht van de Europese Unie beslist. Het Europese Intellectual Property Office (IPO) had de aanvraag van de Portugese ondernemer eerder goedgekeurd – Het Chinese bedrijf Beijing Kunlun Tech verkoopt de dating-applicatie Grindr. Daarover heeft Zhou Yahui, topman van Kunlun, met de Amerikaanse autoriteiten een akkoord gesloten. De Verenigde Staten zagen het Chinese eigendom van Grindr als een gevaar.

Drones met explosieven hebben in Saudi-Arabië pijpleidingen van het staatsoliebedrijf Aramco aangevallen. De aanval werd opgeëist door Houthi-rebellen uit buurland Jemen. Eerder waren ook al twee Saudische olieschepen gesaboteerd – Investeerder Sofindev heeft zijn belang in het modebedrijf Cassis & Paprika aan mede-aandeelhouder Mitiska verkocht. Naast Jacques Hayez, oprichter van Cassis & Paprika, wordt Mitiska daardoor met een belang van 61 procent de enige andere aandeelhouder van het modebedrijf – Het Duitse chemiebedrijf Bayer moet in Californië een schadevergoeding van 2 miljard dollar betalen aan het gepensioneerde echtpaar Pilliod, dat beweert door het gebruik van onkruidverdelger Roundup kanker te hebben gekregen. Dat heeft een rechtbank in Californië beslist. Bayer tekende onmiddellijk beroep aan.

De Spaanse bank Banco Santander is van plan om in eigen land 3.700 banen te schrappen. Dat hebben Spaanse vakbonden gemeld. Door de ingreep zou Santander meer dan 10 procent van zijn Spaans personeelsbestand schrappen. Er zouden 1.150 kantoren worden gesloten – Het Belgische bedrijf Peas & Love, uitbater van stadsboerderijen op de daken van grote gebouwen, werkt aan een kapitaalverhoging van 1,5 miljoen euro. Peas & Love is actief in Brussel en Parijs, maar streeft naar een bredere internationale groei – De Taiwanese technologiegroep Foxconn heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 1 biljoen Taiwanese dollar geboekt. Dat komt overeen met 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 24 miljard dollar naar 19,8 miljard dollar. Dat komt overeen met 566 miljoen euro.

Het Amerikaanse modebedrijf Ralph Lauren heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,51 miljard dollar, tegenover 1,53 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 41 miljoen dollar naar 32 miljoen dollar. Het bedrijf wijst naar een zwakke vraag – De Italiaanse bank UniCredit werkt aan een overnamebod op zijn Duitse sectorgenoot Commerzbank. Dat heeft het persbureau Reuters op basis van een aantal bronnen gemeld. De Duitse vakbonden hebben al gezegd tegen een Italiaanse fusiepartner voor Commerzbank te zijn – De Japanse autobouwer Nissan heeft het voorbije jaar een omzet van 11,6 biljoen yen of 94 miljard euro geboekt. Dat was een daling met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel met 45 procent terug tot 319,1 miljard yen. De verkoop daalde met 4,4 procent tot 5,5 miljoen exemplaren. Nissan wil 4.800 banen schrappen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>