managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on May 16th, 2019

Duitsland zal mogelijk toetreden tot een Europese alliantie om tegen het midden van deze eeuw een klimaatneutrale economie te creëren. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens de Petersberg Climate Dialogue in Berlijn gezegd. Tot nu toe had Duitsland gezegd om tegen het midden van deze eeuw een beperking van de uitstoot met een volume van 80 procent tot 95 procent terug te willen schroeven. De oproep tot klimaatneutraliteit werd enkele dagen voordien gelanceerd door Frankrijk. Het initiatief werd verder ondersteund door Nederland, België, Denemarken, Letland, Luxemburg, Portugal, Spanje en Zweden. Onder meer de Oost-Europese landen blijven zich verzetten.

In de Verenigde Staten heeft de American Farm Bureau Federation president Donald Trump opgeroepen om zo snel mogelijk een handelsakkoord met China te sluiten. De landbouwers wijzen erop dat hun export door het handelsconflict met China sterk is teruggevallen – Het bedrijf Electricity & Gas Luxemburg wil in België vier grote gascentrales bouwen. Die operatie moet de sluiting van de Belgische kerncentrales helpen opvangen. De centrales komen in Vilvoorde en Langerlo en krijgen een gezamenlijke capaciteit van 3.480 megawatt. De uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen – De organisatie ArcoClaim heeft de Belgische regering in gebreke gesteld. Gesteld wordt dat de regering had beloofd de coöperanten van Arco schadeloos te stellen voor de instorting van de bank Dexia. Ook Beweging.net en Belfius worden in gebreke gesteld.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump een decreet ondertekend waarmee de noodtoestand voor de telecomsector wordt afgekondigd. De ingreep maakt het mogelijk om het gebruik van buitenlandse technologie te gebruiken. De maatregel viseert vooral het Chinese bedrijf Huawei – In Duitsland heeft het gerecht opnieuw een inval gedaan bij verschillende Duitse banken, vermogensbeheerders en belastingadviseurs. Gezocht werd naar bewijzen van mogelijke belastingfraude door klanten van een voormalige eenheid van Deutsche Bank – Deutsche Post geen interesse om het Nederlandse bedrijf Postcon over te nemen. Dat heeft Frank Appel, topman van het Duitse postbedrijf, gezegd. Volgens Appel zouden aan een overname onder meer de nodige mededingingsbezwaren kleven.

Het Chinese internetbedrijf Tencent heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 27,2 miljard yuan of 3,5 miljard euro geboekt. Dat was een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 16 procent tot 85,5 miljard yuan – Bij bagageafhandelaar Swissport Belgium heeft chief executive Peter De Maesschalck zijn functie neergelegd. Het vertrek van de topman zou een gevolg zijn van wijzigingen op internationaal niveau. Op twee jaar tijd heeft Swissport Belgium drie chief executives gekend – In de Antwerpse haven worden de volgende vijf jaar mogelijk nog een honderdtal windturbines gebouwd. Dat heeft Vleemo, een joint venture van de Vlaamse energiebedrijven Aspiravi en Polders Investeringsfonds, gezegd. Momenteel zijn in de haven al vijfenvijftig windmolens operationeel.

De Chinese webwinkel Alibaba heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet geboekt van 376,8 miljard yuan. Dat betekende een stijging met 51 procent tegenover het jaar voordien. De winst liep van 61,4 miljard yuan op naar 80,2 miljard yuan – De Britse autobouwer Aston Martin heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 196 miljoen pond, tegenover 185,4 miljoen pond dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst viel met 35 procent terug tot 28,3 miljoen pond. Het bedrijf verkocht 1.057 wagens, tegenover 963 exemplaren het eerste kwartaal vorig jaar – De Henegouwse intercommunale Idea heeft het voorkooprecht vernietigd op een grond die Clarebout Potatoes in Frameries wou kopen voor de bouw van een nieuwe frietfabriek. De vestiging werd al langer door omwonenden uit vrees voor overlast gecontesteerd.

Het digitaal platform CitizenLab, dat sinds zijn oprichting midden dit decennium al 50.000 burgers liet participeren aan het beleid, haalt 2 miljoen euro extra groeikapitaal op. Het platform is al aanwezig in honderd steden. CitizenLab wil onder meer zijn internationale uitbreiding versnellen – Bakkerijketen Le Pain Quotidien heeft bij zijn aandeelhouders een bedrag van 21 miljoen euro opgehaald. Ook zetten ze 11,3 miljoen dollar aan leningen om in aandelen. De nieuwe middelen moeten de keten toelaten zijn internationale groei te versnellen. De groep heeft momenteel 271 vestigingen in eenentwintig landen –  Eind volgend jaar moet Volvo Car Gent zijn eerste volledig elektrisch versie van het model XC40 produceren. De constructeur bouwt daarvoor momenteel in Gent ook een batterijfabriek. Financiële details over de investering werden niet meegedeeld.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>