managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on May 17th, 2019

Er is momenteel geen enkele methode gekend om de xylella fastidiosa, een bacterie die een bedreiging vormt voor olijfbomen, te vernietigen. Dat heeft Bernhard Url, directeur van het European Food Safety Agency (Efsa), gezegd. Hij waarschuwt dat het volledige Europese bestand olijfbomen is bedreigd. Een aantal maatregelen kunnen de ziekte weliswaar onder controle houden, maar die ingrepen moeten volgens Url wel strikt worden uitgevoerd. De bacterie leidt tot een verdorring en mogelijk de dood van de geïnfecteerde bomen. De bacterie was zes jaar geleden eerst opgemerkt in Italië, maar is nu ook terug te vinden in Frankrijk en Spanje. Varianten zouden ook noordelijke regio’s kunnen bereiken.

Energiebedrijf Elia heeft het Modulair Offshore Grid (Mog), veertig kilometer voor de kust van Oostende, officieel voorgesteld. Het complex is een offshore stopcontact, dat de energie van vier windmolenparken verzamelt en naar de wal transporteert. Elia plant nog twee offshore stopcontacten – Nestlé zal mogelijk zijn divisie Skin Health verkopen aan een groep investeerders rond EQT Partners en de Abu Dhabi Investment Authority (Adia) verkopen. Daarover voeren de partijen gesprekken. De divisie zou een waarde hebben van ruim 9 miljard euro – Het Belgisch-Franse hologrambedrijf Mimesys is overgenomen door de Amerikaanse groep Magic Leap, gespecialiseerd in augmented reality. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Mimesys heeft vestigingen in Hasselt en Parijs.

De song La Bicicleta van Shakira Ripoll en Carlos Vives is geen plagiaat. Dat heeft een Spaanse rechtbank beslist. De Cubaanse zanger Liván Rafael Castellanos had beweerd dat La Bicicleta helemaal op zijn compositie Yo te Quiero Tanto was gebaseerd – De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft voor zijn elektrische wagens een automatische update geïmplementeerd waarmee het risico op brand moet worden tegengegaan. De maatregel volgt op de spontane ontbranding van twee geparkeerde Tesla’s in Shanghai en Hongkong – Vliegtuigbouwer Boeing heeft een software-update voor de toestellen van het type 737 MAX klaar. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. De update moet een antwoord vormen op twee dodelijke ongevallen die met het toestel op twee maanden tijd zijn gebeurd.

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft een samenwerking aangekondigd met het Japanse elektronicabedrijf Sony. In eerste instantie is er een collaboratie rond cloudoplossingen en kunstmatige intelligentie voor streamingdiensten voor onder meer video’s en computergames – Het mediaconcern RTL Group heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De online activiteiten kenden een groei met bijna 16 procent tot 220 miljoen euro – Het Britse modehuis Burberry heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 2,7 miljard pond. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 294 miljoen pond naar 339 miljoen pond.

Het Finse concern Kone heeft zich gemeld om de liftendivisie van de Duitse groep ThyssenKrupp over te nemen. Kone is zelf een toonaangevend fabrikant van liften. Daardoor zouden mogelijke mededingingsbezwaren kunnen opduiken. ThyssenKrupp denkt vooral aan een beursgang van de divisie – Het beursbedrijf Euronext heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 152,6 miljoen euro, tegenover 150,5 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 6,6 procent tot 56,1 miljoen euro – Investeerder Sofina neemt een belang in het Indiase nieuwsplatform Dailyhunt. Met de transactie zou een bedrag van 22 miljoen dollar zijn gemoeid. Daily Hunt verzamelt en distribueert nieuws en entertainment in veertien regionale talen. Het platform streeft dit jaar naar 200 miljoen actieve gebruikers.

Brouwer Lindemans bouwt in Sint-Pieters-Leeuw een nieuwe vestiging. De capaciteit van de huidige vestiging in Vlezenbeek is onvoldoende om de verdere internationale groei van Lindemans te kunnen dekken. Met de investering is een bedrag gemoeid van 20 miljoen euro – Baggeraar Deme moet het vervoer en de installatie van de turbines van het windmolenpark Hornsea Two in Groot-Brittannië uitvoeren. Met het project is een bedrag van ruim 200 miljoen euro voorzien. Hornsea Two telt 165 turbines en ligt 90 kilometer voor de kust van Yorkshire – Restaurantketen The Foodmaker opent in Parijs een eerste Franse vestiging. De keten ziet in Frankrijk ruimte voor minstens honderd vestigingen. Momenteel heeft The Foodmaker twaalf Belgische vestigingen. Het bedrijf wil eind volgend jaar ook vijfhonderd supermarktkramen operationeel hebben.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>