managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on May 18th, 2019

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar zijn in de Europese Unie al 250.000 hectare door branden vernield. Daarmee dreigt een veel grotere schade dan vorig jaar. Toen was er immers over een periode van twaalf maanden immers slechts sprake van 181.000 vernielde terreinen. Dat blijkt uit een rapport van het European Forest Fire Information System (Effis). In totaal werden de eerste vier maanden van dit jaar 1.233 branden met een oppervlakte van minstens dertig hectare opgetekend. Vorig jaar waren er in totaal 1.192 branden. Het gemiddelde van het voorbije decennium bedraagt 115 branden over de eerste vier maanden van het jaar. Vooral Spanje, Groot-Brittannië en de Balkan werden getroffen.

De Amerikaanse online retailer Amazon heeft een belang genomen in de Britse maaltijdbesteller Deliveroo. Dat heeft Amazon bevestigd. De instap van het Amerikaanse bedrijf kadert in een kapitaalronde waarbij Deliveroo in totaal 575 miljoen dollar kon ophalen – De Zwitserse groep Richemont, producent van luxegoederen, heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van bijna 14 miljard euro. Dat btekende een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,2 miljard euro naar 2,7 miljard euro – De Chinese koffiegroep Luckin heeft met zijn introductie op de beurs een bedrag van 825 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende financiële middelen moeten het bedrijf toelaten zijn groei op de Chinese markt de volgend periode gevoelig te versnellen. Luckin Coffee wil in China vooral marktaandeel van Starbucks inpikken.

De Amerikaanse technologiebedrijf HP Enterprise (HPE) neemt het bedrijf Cray, fabrikant van supercomputers, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,3 miljard dollar. Cray werd bijna vijftig jaar geleden opgericht door Seymour Cray, de grondlegger van supercomputers –  De Amerikaanse president Donald Trump heeft de invoering van importheffingen op auto’s uit de Europese Unie en Japan uitgesteld. De introductie van de heffingen wordt met maximaal zes maanden opgeschort. Eerder was met heffingen tot 25 procent gedreigd – De Belgische schuimwijn Cuvée Prestige 2014 Brut Blanc de Blancs is op het Brusselse Concours Mondial tot beste schuimwijn van de wereld verkozen. De wijn wordt geproduceerd op het domein van Chant d’Eole in de Henegouwse gemeente Quévy-le-Grand. Er waren 730 inzendingen.

De Antwerpse schoenenverkoper Coccodrillo sluit zijn deuren. De winkel werd vijfendertig jaar geleden opgericht. Eigenaars Geert Bruloot en Eddy Michiels wijzen naar het veranderde consumentengedrag. Coccodrillo verkocht luxemerken en ontwerpen van Belgische designers – Canada en de Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt over de afschaffing van de invoerrechten op staal en aluminium. Dat hebben beide landen bekendgemaakt. Ook de Amerikaanse heffingen op Mexicaans staal en aluminium worden geschrapt – In New York is architect Ieoh Ming Pei overleden. Pei (102) was een van de meest gerenommeerde architecten van de voorbije eeuw. Hij ontwierp onder meer de glazen piramide van het Louvre in Parijs, maar ook een vleugel van de National Gallery of Art in Washington en de Hancock Tower in Boston.

De Antwerpse haven krijgt een belangrijke uitbreiding. Daardoor zal de containercapaciteit van de haven met zeven miljoen eenheden worden uitgebreid. Daarvoor wordt ook een nieuw dok in gebruik genomen. Tegelijkertijd zal ook het polderdorp Doel behouden kunnen blijven – De Oostenrijker Klaus Röhrig (41) wordt de nieuwe voorzitter van de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. Röhrig, topman van de activistische aandeelhouder Active Ownership Capital (AOC), wordt de opvolger van Julien De Wilde, die tien jaar voorzitter van Agfa-Gevaert is geweest – In Groot-Brittannië heeft Labour zijn steun aan eventuele brexit-plannen van premier Theresa May opgezegd. Jeremy Cobyn, topman van Labour, benadrukte dat het onmogelijk is gebleken om de meningsverschillen over een aantal belangrijke beleidspunten te overbruggen.

In de Verenigde Staten is het Federal Bureau of Investigation (FBI) gestart naar mogelijke smeergeldbetalingen rond medische apparatuur in Brazilië. Onder meer Philips, Siemens, Johnson & Johnson en General Electric worden als doelwit van het onderzoek genoemd – De investeringsmaatschappij Gimv heeft zijn belang in Benedenti, een Vlaamse keten van tandartsengroepspraktijken, van de hand gedaan. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Gimv was vier jaar geleden in het netwerk gestapt. In Nederland moet zuivelfabrikant FrieslandCampina de formule van zijn Optimel Vanillevla veranderen. Het bedrijf moet aan het product echte vanille toevoegen. Anders zal de naam van het product moeten worden veranderen. Dat hebben de Nederlandse Reclame Code Commissie beslist.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>