managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on May 26th, 2019

Het Chinese concern East Hope Group overweegt een investering van meer dan 10 miljard dollar in een vestiging in het industriële complex Kizad in Abu Dhabi. De nieuwe site zal onder meer een aluminiumfabriek met een onderzoekscentrum voor rode modder, een recyclageproject en installatie voor de verwerking van nonferro-metalen omvatten. East Hope zal op Kizad over een periode van vijftien jaar in drie fases een gebied van 7,6 vierkante kilometer. Kizad vormt een onderdeel van Abu Dhabi Ports. East Hope beschouwt Abu Dhabi als een uitvalsbasis naar markten in het Midden-Oosten, Afrika en Europa. De Chinese onderneming heeft al vestigingen in Vietnam, Indonesië en Singapore.

De Verenigde Staten hebben een nieuw order wapens te leveren aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de leveringen een urgent karakter hebben, verwijzend naar de opgelopen spanningen met Iran – Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex heeft bij investeerders een bedrag van 1 miljard dollar opgehaald. Elon Musk, topman van Spacex, wijst erop dat er bij investeerders interesse was voor een groter bedrag dan de onderneming op het oog had. In totaal zou Spacex negen investeerders hebben aangetrokken – Novartis mag in de Verenigde Staten het geneesmiddel Zolgensma, een product voor de behandeling van een dodelijke spierziekte bij kinderen, op de markt brengen. Met een bedrag van 2,1 miljoen dollar is Zolgensma het duurste geneesmiddel ter wereld.

Home Depot, verkoper van producten voor klussers, heeft tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van 26,4 miljard dollar. Dat is een stijging met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 4,5 procent toe tot 2,5 miljard dollar – De abdij van Grimbergen start met de productie van een Triple D’Abbaye. De abdij had sinds de Franse Revolutie geen bierproductie meer gekend. Bij het nieuwe bier werd gebruik gemaakt van een eeuwenoud recept, dat lange tijd verloren werd gewaand – In India is de mededingingsautoriteit gestart met een onderzoek naar de binnenlandse online retailmarkt, waar onder meer Amazon en Walmart een groot aandeel hebben verworven. India wil vermijden dat op de online markt de concurrentie zou worden onderdrukt. Indiase winkeliers hadden over oneerlijke concurrentie geklaagd.

De Amerikaanse verfproducent PPG Industries handhaaft zijn huidige bedrijfsportefeuille, met inbegrip van de divisie architecturale en industriële coating. Dat heeft het bedrijf beslist. Een activistische aandeelhouder had geëist dat de onderneming zich in verschillende delen zou opsplitsen – In Argentinië is het proces tegen voormalig presidente Cristina Kirchner van start gegaan. Kirchner (66) wordt beticht van verduistering bij de toekenning van openbare aanbestedingen in Patagonië. De voormalige presidente maakt gewag van een politieke afrekening – Het biotechnologiebedrijf Curetis krijgt van de Europese Investeringsbank (EIB) een bedrag van 5 miljoen euro mijlpaalbetalingen uitgekeerd. Om diezelfde redenen ontving het bedrijf ook van investeerder Yorkville een betaling van 1,5 miljoen euro.

De Amerikaanse winkelketen JC Penney heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 2,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 78 miljoen dollar naar 154 miljoen dollar op – De immobiliëngroep Montea, ontwikkelaar van logistiek vastgoed, heeft de waarde van zijn portefeuille tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 132,4 miljoen euro uitgebreid. Daardoor heeft Montea inmiddels voor ruim 1,04 miljard euro vastgoed onder beheer – De IJslandse groep Marel wil nog voor de zomer een notering aan de beurs van Amsterdam. Daarbij wil de onderneming een bedrag tot 100 miljoen euro ophalen. Dat geld zal mogelijk voor overnames worden gebruikt. Marel is een fabrikant van machines voor de verwerking van vis, vlees en kip.

Telecom Italia heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,5 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 2,1 procent terug tot 1,8 miljard euro. Het bedrijf kent buitenlandse goedkope concurrentie – De holding Alychlo van Marc Coucke zou mogelijk het bedrijf Uest, ontwikkelaar van het seniorenalarm Zembro, verkopen. Ook een aantal andere scenario’s zouden worden bekeken. Voorlopig blijven de verkopen van Zembro onder de gestelde verwachtingen – Zakenman Jacques Dopchie, de voormalige topman van retailconcerns Grand Bazar en vervolgens GB Inno BM, is overleden. Onder meer Brico en Auto5 waren concepten die door Dopchie (90) werden ontwikkeld. Onder zijn beleid werden ook de eerste witte producten op de markt gebracht.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>