managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on June 11th, 2019

Het Japanse concern Denso, fabrikant van autocomponenten, heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Amerikaanse groep Honeywell International voor de ontwikkeling van aandrijfsystemen voor vliegende auto’s. De partners zullen gebruik maken van aandrijfsystemen die ook bij hybride en elektrische wagens worden toegepast. Denso, onderdeel van Toyota Motor, is een belangrijk producent van componenten van aandrijfsystemen voor hybride wagens. Volgens Deloitte Tohmatsu Consulting zal de markt voor vliegende auto’s tegen eind volgend decennium een waarde hebben van ongeveer 83 miljard dollar. Over twintig jaar zouden vliegende auto’s volgens Morgan Stanley volledig zijn ingeburgerd.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines worden houdt zijn vloot vliegtuigen van het type Boeing 737 Max tot begin september aan de grond. De beslissing is een voorzorgsmaatregelen. American Airlines heeft van het type vierentwintig toestellen. Gemiddeld worden 115 vluchten per dag geannuleerd – Canada gaat over twee jaar plastic artikelen voor eenmalig gebruik verbieden. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau aangekondigd. Trudeau zegt dat de Canadese regering zich liet inspireren door het Europees Parlement, dat in maart voor een plasticverbod stemde – De Canadese retailgroep Hudson’s Bay verkoopt zijn Europese bezittingen aan het Oostenrijkse concern Signa. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,5 miljard dollar. Beide partijen hebben al een joint-venture rond hun dochters Karstadt en Kaufhof.

Zeiler Peter Luyckx gaat met zijn boot Blackfish gedurende drie jaar onderzoek doen naar de plasticvervuiling in de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het project is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) – De slachtoffers van de legionellabacterie in Evergem dienen bij het parket tegen de papierfabriek Stora Enso een gezamenlijke klacht indienen. Door de besmetting werden tweeëndertig mensen ziek. Twee slachtoffers zijn overleden – Kranenverhuurder Arcomet smelt samen met zijn Franse sectorgenoot Matebat. De fusiegroep zet zijn activiteiten onder de naam Uperio verder. Arcomet en Matebat worden beide gecontroleerd door La Financière Patrimoniale d’Investissement (LFPI) van de holding Lazard. Eerder was gezocht naar een overnemer voor beide bedrijven.

Deutsche Bank heeft bij een aantal transacties onvoldoende controles uitgevoerd naar aanwijzingen van witwaspraktijken. Dat heeft Deutsche Bank erkend. De transacties hadden vooral betrekking op cheques en grote elektronische betalingen. De risico’s zouden beperkt zijn gebleven – Het Brits-Nederlandse concern Unilever neemt het huidverzorgingsmerk Tatcha over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Tatcha werd tien jaar geleden opgericht door Victoria Tsai en baseert zich op Japanse huidverzorgingsproducten – De Nederlandse financiële groep ING Bank is niet langer geïnteresseerd in een overname van zijn Duitse sectorgenoot Commerzbank. Dat hebben bronnen tegenover de Duitse zakenkrant Handelsblatt gezegd. Voorlopig blijkt Commerzbank dan ook zelfstandig te zullen blijven.

Het softwarebedrijf Salesforce neemt zijn sectorgenoot Tableau Software over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van nagenoeg 16 miljard dollar. De operatie moet Salesforce toelaten zijn positie op de digitale markt verder te versterken. Tableau staat vooral sterk op het vlak van data-analyse – Indien Boris Johnson verkozen wordt tot premier van Groot-Brittannië, zal de Europese Unie voor de brexit geen compensatie ontvangen. Dat heeft Johnson aangekondigd. Groot-Brittannië had zich eerder akkoord verklaard een vergoeding van 43,8 miljard euro te betalen – De autobouwers Fiat-Chrysler en Renault praten nog altijd verder over een mogelijke fusie. Eerder was een samensmelting tussen beide bedrijven nog verworpen. Dat zou vooral te wijten zijn geweest aan verzet van Nissan, de Japanse partner van Renault.

De reisgroep Thomas Cook zal mogelijk een aantal onderdelen verkopen aan het Chinese conglomeraat Fosun International. Hierover voeren beide partijen gesprekken. Dat heeft Thomas Cook bevestigd. De verkoop zou de financiële positie van de reisgroep moeten versterken – China zal uiteindelijk toch een handelsdeal sluiten met de Verenigde Staten. Het land heeft geen andere uitweg. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. China had eerder aangegeven open te staan voor nieuwe gesprekken over een handelsakkoord – Het taxibedrijf Uber gaat van start met een helikopterdienst. In eerste instantie wordt Uber Copter operationeel in New York. Daarbij wordt de helikopter ingezet tussen Lower Manhattan en Kennedy International Airport. Op termijn wil Uber Copter ook andere trajecten aanbieden.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>