managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for May, 2018

Bij gezonde voeding krijgt type grotere aandacht dan volume

Posted by marcho on 26th May 2018

Wanneer consumenten gezonde voeding overwegen, wordt vooral naar voedseltypes gekeken, maar wordt veel minder rekening gehouden met porties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Vanderbilt University. De onderzoekers merken op dat de consumenten van mening zijn dat het type menu op de gezondheid veel groter is dan een verandering in het volume voeding dat wordt genuttigd. Dat geldt volgens de onderzoekers zelfs wanneer men toegang heeft tot objectieve informatie over de volumes calorieën die worden opgeslagen. Dit fenomeen kan vooral problematisch worden bij consumenten die willen afslanken.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Mediterraan dieet helpt bescherming bieden tegen luchtvervuiling

Posted by marcho on 26th May 2018

Een mediterraan dieet kan gedeeltelijk bescherming bieden tegen een langdurige blootstelling aan luchtvervuiling. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de New York University, die over een periode van zeventien jaar in zes verschillende Amerikaanse staten bijna 550.000 mensen hebben gevolgd. Rekening houdend met de voordelen die geboden worden door anti-oxidanten, bevestigt de studie volgens de wetenschappers de stelling dat luchtvervuiling door de opwekking van ontstekingen en oxidatieve stress een negatieve impact op de gezondheid bood. Wel bleek het mediterraan dieet geen bescherming te bieden tegen de schadelijke gevolgen van ozon.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Eén derde natuurreservaten door menselijke activiteit bedreigd

Posted by marcho on 26th May 2018

Eén derde van de natuurreservaten in de wereld wordt door mensen bedreigd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland. Opgemerkt wordt dat de wereld ongeveer tweehonderdduizend onshore natuurreservaten telt. Deze beschermde gebieden omvatten samen meer dan 20 miljoen vierkante kilometer. Dat komt overeen met bijna 15 procent van het landoppervlakte op de planeet. Dat gebied vertegenwoordigt een gezamenlijke oppervlakte die groter is dan Zuid-Amerika. Daarbij moet echter worden vastgesteld dat 6 miljoen vierkante kilometer onder intensieve menselijke druk staat.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Jonge voetbalfans verkiezen internet boven televisie

Posted by marcho on 26th May 2018

In het Engelse voetbal is WhatsApp voor de fans het belangrijkste platform om met elkaar over hun geliefkoosde sport te communiceren. Dat blijkt uit een onderzoek van Copa90 bij meer dan vijfhonderd Engelse voetbalfans tussen zestien en vierentwintig jaar. Vastgesteld dat bij de tieners WhatsApp een aandeel heeft van 58 procent, gevolgd door Snapchat (32 procent), Twitter (24 procent) en Instagram (15 procent). Tevens bleek dat nog slechts 27,5 procent van de totale voetbalcontent live op televisie wordt bekeken. Er blijkt immers meer interesse in online kanalen, die met inbegrip van sociale media een marktaandeel van 38,5 procent laten optekenen.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Digitale technologie kan 50 miljard dollar besparen

Posted by marcho on 26th May 2018

Een waaier van geconnecteerde opkomende technologieën hebben de potentie om 50 miljard dollar aan besparingen en winsten te creëren. Dat is de conclusie van een studie van consulent McKinsey. Onder meer wordt gewag gemaakt van onder meer artificiële intelligentie, blockchain, robotica, sensortechnologie, machine learning en deep learning. De onderzoekers merken op dat deze technologieën een grote waaier van toepassingsmogelijkheden kennen. Anderzijds wordt aangevoerd dat deze programma’s bij de meeste bedrijven nog grotendeels in de kinderschoenen staan.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Voor zeldzame diersoorten is ook internet gevaarlijke omgeving

Posted by marcho on 26th May 2018

Het internet is ook voor bedreigde diersoorten een belangrijke marktplaats geworden. Dat blijkt uit een rapport van het International Fund for Animal Welfare (Ifaw), gebaseerd op een analyse van online aankondigingen in Rusland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Over een periode van zes weken vonden de onderzoekers daarbij in totaal 11.772 dieren of dierenproducten in 5.381 advertenties over 106 websites en sociale mediaplatformen. Meer dan 80 procent van het aanbod bestond uit levende dieren, waaronder schildpadden (45 procent), vogels (24 procent) en zoogdieren (5 procent).

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Kwart Amerikanen kan zich geen vakantie veroorloven

Posted by marcho on 26th May 2018

In de Verenigde Staten kan 24 procent van de werknemers zich deze zomer uit financiële overwegingen geen vakantiereis veroorloven. Dat blijkt uit een enquête van Bankrate en GfK Custom Research bij duizend Amerikaanse werknemers. Financiële bekommernissen vormen de belangrijkste hinderpaal voor de Amerikaanse vakantieplannen. Op de tweede plaats staan familiale redenen (12 procent), gevolgd door professionele verplichtingen (11 procent). Verder bleek dat 51 procent van de Amerikaanse werknemers deze zomer wel een vakantiereis heeft voorzien. Daarbij wordt een gemiddeld budget van 1.000 dollar voorzien.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 26th May 2018

Frankrijk gaat 65 miljoen euro investeren in Afrikaanse startups. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron op het technologiecongres VivaTech in Parijs aangekondigd. Macron benadrukte dat Afrikaanse startups een grote energie uitstralen, maar de grote verstrekkers van ontwikkelingshulp en de financiers hebben zich daaraan volgens de Franse president nog niet aangepast. Er wordt volgens Macron te traag en met teveel aarzeling op die ontwikkelingen ingespeeld. Het Agence Française de Développement (AFD) zal volgens de president daarom in een aantal projecten bedragen tussen 30.000 euro en 50.000 euro investeren. Macron wil daarbij ook andere sponsors aantrekken.

De voorstellen die de Franse nutsgroep Engie gedaan heeft voor een herstructurering van haar Belgische dochter Electrabel zijn onaanvaardbaar voor de Belgische regering. Dat heeft Marie-Christine Marghem, Belgisch minister van energie, duidelijk gemaakt – De Belgische chocolatier Pierre Marcolini heeft met een crowdfundingactie bij driehonderd investeerders een bedrag kapitaal van 1 miljoen euro opgehaald. Marcoline wil de bijkomende middelen gebruiken voor de opening van tien nieuwe verkooppunten – De Amerikaanse keten Foot Locker, verkoper van sportschoenen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 2 miljard dollar. Dat was een stijging met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 180 miljoen dollar naar 165 miljoen dollar terug.

De Belgische online kledingwinkel CarréCouture is failliet. CarréCouture werd in juni vorig jaar gelanceerd, maar werd al snel met een belangrijke problemen geplaagd. De Nederlandse familiale groep Van Gansewinkel, die een belang van 25 procent heeft in CarréCouture, wil een doorstart – Bouwgroep Besix heeft interieurspecialist Flamant uit Geraardsbergen, die in financiële moeilijkheden was geraakt, overgenomen. Besix neemt ook de tachtig werknemers van Flamant over. Financiële details over de transactie werd niet bekendgemaakt – De Belgische baggeraar Deme heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 590,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf heeft een orderboek met een waarde van bijna 3,4 miljard euro.

De Franse staat is bereid om de schuldenlast van de Société Nationale de Chemin de Fer (SNCF) met 35 miljard euro te verlichten. Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe gezegd. De Franse spoorwegmaatschappij heeft een schuld van 54,5 miljard euro – De Amerikaanse kledingketen Gap heeft tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van 3,78 miljard dollar. Dat was een stijging met 9,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 14,6 procent tot 164 miljoen dollar – In New York heeft flmproducent Harvey Weinstein (66) zich bij de autoriteiten aangemeld. Weinstein is beschuldigd van verkrachting en criminele seks. Ook in Los Angeles en Londen lopen gerechtelijke onderzoeken tegen de filmproducent.

De Belgische Arbeidsinspectie heeft bij vliegtuigmaatschappij Ryanair op luchthaven Charleroi Airport ernstige inbreuken tegen de arbeidswetgeving vastgesteld. Dat heeft de inspectie gemeld. Er is een strafrechtelijk dossier geopend wegens schijnzelfstandigheid – Het technologiebedrijf Realdolmen heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind maart afliep, een omzet gerealiseerd van 258 miljoen euro. Dat was een stijging met 5,9 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 16,4 procent tot 14 miljoen euro – Het Amerikaanse voedingsconcern PepsiCo neemt het bedrijf Bare Foods, producent van vegetarische snacks, over. De transactie moet PepsiCo toelaten zijn portfolio gezonde snacks verder uit te breiden. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.

Grote banken zullen in Europa een grotere financiële reserve achter de rug moeten houden, zodat ook bij zware crisissen een tussenkomst van de overheid en de belastingbetaler vermeden kan worden. Dat hebben de ministers van financiën van de Europese Unie beslist – Het alternatieve vervoerbedrijf Uber opent in Parijs een laboratorium waar onderzoek naar vliegende auto’s zal worden verricht. Dat heeft Dara Khosrowshahi, chief executive van Uber, gemeld. Er zal daarbij voor de volgende vijf jaar budget van 20 miljoen euro worden voorzien – De Amerikaanse keten Hibbett’s Sports, verkoper van sportartikelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 274,7 miljoen dollar. Dat was een daling met 0,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 20,9 miljoen dollar naar 21,5 miljoen dollar.

Posted in diversen | No Comments »

Online shopper wil niet ongevraagd worden gestoord

Posted by marcho on 26th May 2018

Online shoppers willen in hun activiteiten niet ongevraagd worden gestoord. Dat is de conclusie van een enquête van het technologiebedrijf Namogoo bij dertienhonderd online consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat 78 procent van de consumenten van de retailer een ongunstig beeld zouden krijgen indien ze tijdens het shoppen met ongewenste reclame- zoals popup-advertenties – zouden worden geconfronteerd. Daarbij gaf 62 procent van de ondervraagden bovendien aan dat de retailer met dergelijke acties duidelijk maakt van de klantenbeleving geen prioriteit te hebben gemaakt.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Vliegtuigpassagier stoort zich meest aan onwelriekende medereizigers

Posted by marcho on 26th May 2018

Onwelriekende medereizigers en drukke kinderen vormen voor vliegtuigpassagiers de grootste frustraties. Dat is de conclusie van een enquête van consulent AirlineRatings. De hoge rangschikking van onwelriekende medereizigers verwijst volgens de onderzoekers naar een algemene daling in de normen voor hygiëne, waarbij mensen zich niet meer bewust zijn van hun lichaamsgeur en zich daaraan niet meer storen. Anderzijds blijkt volgens AirlineRatings dat ouders vaak de andere passagiers in het vliegtuig als goedkope kinderopvang bestempelen. Reizigers die hun zetels neerklappen zonder rekening te houden met de passagiers op de volgende rij, vormen de derde belangrijkste frustratie.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »