managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for June, 2018

Bevolking weet dat persoonsgegevens vooral bedrijven ten goede komen

Posted by marcho on 18th June 2018

De meerderheid van de bevolking is van mening dat de uitwisseling van persoonsgegevens aan bedrijven meer ten goede komt dan aan consumenten. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Global Alliance of Data-Driven Marketing Associations (GDMA) en Acxiom, op basis van een enquête bij meer dan elfduizend mensen verspreid over tien internationale markten. Gemiddeld 78 procent van de ondervraagden is van mening dat bedrijven de grootste baat hebben bij de uitwisseling van persoonsgegevens. De hoogste score werd opgetekend in Spanje (87 procent), gevolgd door Duitsland (85 procent). Aan de andere kant van het spectrum staat Singapore met een score van 72 procent. Wereldwijd vindt slechts 9 procent van de respondenten dat het grootste voordeel is weggelegd voor de consumenten.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Optimistische consumenten gemakkelijkste prooi voor zwendelaars

Posted by marcho on 18th June 2018

Consumenten die zich gemakkelijker laten leiden door de beloftes van grote geldbedragen die door zwendelaars in bedrieglijke marketing-campagnes worden gedaan, lopen een groter risico om in de opgezette val te trappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Plymouth, gebaseerd op een enquête bij meer dan vijfhonderd consumenten in de Verenigde Staten. Het onderzoek toont bovendien aan dat ook lager opgeleide consumenten sneller geneigd zijn om zich door een kans op een grote beloning te laten verleiden. Een financiële drempel kan de verleiding echter helpen beperken.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Tolerantie tegen ambiguïteit versterkt bereidheid tot samenwerking

Posted by marcho on 18th June 2018

De omgang met sociale situaties wordt beïnvloed door het vermogen om onzekere uitkomsten te accepteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brown University bij tweehonderd vrijwilligers. Het onderzoek geeft aan dat individuen die tolerant zijn ten aanzien van ambiguïteit – een onzekerheid waarbij de kans op een uitkomst onbekend is – vaker samenwerken en andere mensen vertrouwen. De wetenschappers benadrukken dat de conclusies van de studie kansen bieden voor verder onderzoek, waarbij onder meer zou kunnen worden bekeken in welke omstandigheden voor advies op de directe omgeving beroep zou worden gedaan.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Agressie kan door honger worden gestimuleerd

Posted by marcho on 18th June 2018

Honger kan tot agressie leiden, maar het verband is meer complex dan een daling van de bloedsuikerspiegel. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de University of North Carolina. De onderzoekers ontdekten dat er twee belangrijke elementen zijn die bepalen of een hongerig gevoel tot negatieve emoties zou kunnen leiden. Het onderzoek toonde immers aan dat de effecten in grote mate worden bepaald door context en zelfbewustzijn. De studie toont aan dat het belangrijk is om voor het lichaam te zorgen en aandacht te besteden aan die lichamelijke signalen. Er is immers niet alleen een impact op de mentale gezondheid, maar ook onder meer sociale relaties en arbeidsprestaties.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Bedrijven moeten hun waarden communiceren

Posted by marcho on 18th June 2018

De meeste consumenten willen dat merken hun waarden communiceren. Dat zegt een onderzoek door analist Sprout Social, gebaseerd op een onderzoek bij meer dan duizend consumenten in de Verenigde Staten. Uit de studie bleek dat 66 procent van de respondenten van mening is dat het belangrijk is voor merken om zich in sociale en politieke kwesties, zoals mensenrechten of rassenrelaties, te interesseren. Volgens 58 procent van de ondervraagden zijn sociale media hiervoor een uitgelezen platform. Er wordt nog op gewezen dat een gedeelde overtuiging een grotere merkentrouw oplevert dan tegenstrijdige visies klanten kosten.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Pilotenschaarste wordt groot probleem voor wereldwijde luchtvaartsector

Posted by marcho on 18th June 2018

Een groeiend tekort aan piloten van luchtvaartmaatschappijen dreigt de recente groei van de sector in het gedrang te brengen. Door een gebrek aan personeel moeten vliegtuigen aan de grond blijven, terwijl hogere looneisen de winsten uithollen en vakbonden over de hele wereld meer voordelen eisen. Die waarschuwing komt van Brian Pearce, hoofdeconoom van de International Air Transport Association (IATA). De stijgende personeelskosten worden een concurrent voor brandstoffen als de grootste druk op de financiën van de luchtvaartmaatschappijen, die al door de hogere olieprijzen met kleinere marges worden geconfronteerd.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Sociale dieren sluiten compromissen om bij groep te blijven

Posted by marcho on 18th June 2018

Sociale dieren zullen compromissen sluiten om bij hun groep te blijven. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de University of Glasgow bij een populatie driedoornige stekelbaarzen. De onderzoekers ontdekten dat een individuele vis meer kans maakte om zich met een groep te associëren in een watertemperatuur die dichter bij de eigen voorkeuren blijven. Bij koudere temperaturen bleek tevens dat sociale dieren de grootste afwijking tegen de eigen voorkeurstemperatuur tolereerden om een verdere aanwezigheid in de groep te garanderen. Ook werd vastgesteld dat individuen met een intrinsiek hogere energetische vraag zich minder sociaal opstellen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 18th June 2018

In de Verenigde Staten is onderneemster Elizabeth Holmes officieel wegens fraude in beschuldiging gesteld. Aan de basis van de klacht ligt het bedrijf Theranos dat Holmes had opgericht en dat pretendeerde een baanbrekende bloedtest-technologie op de markt te brengen. Het product bleek niet de prestaties te leveren die werden beloofd. Daarmee zouden investeerders, artsen en patiënten zijn misleid. Theranos, dat ooit een beurswaarde van bijna 10 miljard dollar had opgebouwd, ging failliet. Ook Ramesh Balwani, voormalig voorzitter van Theranos, moet voor de rechter verschijnen. Een veroordeling zou Holmes en Balwani tientallen jaren gevangenisstraf kunnen opleveren.

Didier Lombard, gewezen topman van France Télécom, moet voor de rechter verschijnen. Hij wordt ervan beticht met een zwaar reorganisatieplan tientallen medewerkers van het bedrijf tot zelfmoord te hebben gedreven. Ook zes andere managers zijn in beschuldiging gesteld – De verkoop van Cookware, de onderneming achter het bekende pannenmerk Greenpan, is stopgezet. Dat hebben bronnen tegenover de krant De Tijd gezegd. Er zouden een aantal andere strategieën worden uitgewerkt om de groeiplannen van het bedrijf te realiseren – De Braziliaanse bedrijfsleider Rubens Menin, topman van bouwgroep MRV Engenharia, is gekroond tot wereldondernemer van het jaar. De onderneming ontwikkelde een bouwmethode die een appartement van vier verdiepingen en zestien woningen in minder dan tien dagen op te trekken.

Het Belgische bedrijf Mazaro, ontwikkelaar van geavanceerde transmissiesystemen, heeft voor zijn technologie een licentie gekregen van het homologatiebedrijf Applus+Idiada. De technologie zou onder meer belangrijke energiebesparingen en ecologische voordelen opleveren – Het online modeplatform Stitch Fix heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 316,7 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het platform zou nu 2,7 miljoen actieve gebruikers hebben – Het Vlaamse bedrijf Tiger Power gaat, in samenwerking met De Watergroep, in Oeganda een reeks mobiele drinkwaterinstallaties op zonnekracht installeren. De installaties, die in een container passen, kunnen vijftig tot honderd gezinnen van drinkwater voorzien.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar hebben in België 7,4 miljoen consumenten een online aankoop gedaan. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van sectororganisatie BeCommerce – Koperproducent Aurubis uit Olen wil zijn aanvoer volledig langs het water organiseren. Het bedrijf besliste daarvoor langs het kanaal Bocholt-Herentals een kaaimuur te bouwen. Op die manier kunnen 26.000 vrachtwagenritten per jaar worden geschrapt – Japan verschuift de meerderjarigheid naar achttien jaar. Op die manier hoopt het land een bijkomend instrument in handen te hebben om de vergrijzing van de populatie tegen te gaan. Op dit ogenblik kent Japan een meerderjarigheid op twintig jaar.

De Italiaanse delicatessenketen Eataly opent in Brussel een nieuwe vestiging. De winkel komt in het voormalige Actiris-gebouw aan het Beursplein. Eataly zal er een Italiaanse supermarkt en een restaurant met wijnbar openen – Softwareproducent Adobe heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 77 procent tot 663 miljoen dollar – Consulent SD Worx, gespecialiseerd in personeelsdiensten, neemt het uitzendbedrijf Flexpoint Group over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. SD Worx wil met de overname zijn marktpositie in Nederland verder versterken.

De Amerikaanse modegroep Tailored Brands heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 818 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,8 miljoen dollar naar 13,9 miljoen dollar – De plantageholding Sipef wil zijn alaam ook in de toekomst verder uitbreiden. Dat heeft het bedrijf tijdens zijn algemene vergadering gemeld. Binnen vijf jaar wordt gemikt op een oppervlakte van 100.000 hectare, maar ook daarna wordt naar een verdere groei gestreefd – Het Nederlandse industrieconcern VDL Groep heeft in Gainsville in de Amerikaanse Georgia staat een nieuwe vestiging geopend. De fabriek moet onder meer meer laadpalen voor elektrische auto’s en onderdelen voor sorteercentra fabriceren.

Posted in diversen | No Comments »

Chinese investeerders kijken vaker naar Europese autosector

Posted by marcho on 17th June 2018

In China verschuiven steeds meer potentiële investeerders in autotechnologie hun aandacht van de Verenigde Staten naar Europa. Dat is de conclusie van een rapport van het persbureau Reuters. Opgemerkt wordt dat de Chinese investeerders zich steeds minder op het gemak voelen met de intensieve bemoeienissen van de huidige Amerikaanse regering. Tijdens de eerste van vijf maanden van dit jaar vertegenwoordigden de Verenigde Staten nog 26 procent van de totale budgetten die Chinese investeerders in buitenlandse autoprojecten hebben laten optekenen. Tijdens dezelfde periode de twee vorige jaren hadden de Verenigde Staten nog een aandeel van 31 procent.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Spijsvertering werkt als kompas in zoektocht naar voedsel

Posted by marcho on 17th June 2018

Bij de voedselvoorziening werkt een zenuwverbinding tussen de spijsvertering en het brein als een navigatiesysteem om zich locaties van bronnen te herinneren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. Daarvoor is volgens de onderzoekers een logische verklaring. Dieren die zich gemakkelijker een voedingsplek met voldoende voorraden konden herinneren, creëerden voor zichzelf immers ook grotere overlevingskansen. Datzelfde had ook op de vroege mens betrekking. De vaststellingen bieden volgens de onderzoekers mogelijk ook uitzicht op therapieën voor obesitas.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »