managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for July, 2018

Gary Lineker duurste medewerker van British Broadcasting Corporation (BBC)

Posted by marcho on 19th July 2018

Sportpresentator Gary Lineker is de meest betaalde medewerker van de British Broadcasting Corporation (BBC). Lineker, gewezen topvoetballer, was ook de enige medewerkers van de Britse omroep die geen loonsverlaging kreeg opgelegd. Lineker ontvangt bij de omroep een jaarvergoeding tussen 1,75 miljoen pond en 1,76 miljoen pond.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Wetenschappers genieten meer vertrouwen dan regeringen

Posted by marcho on 19th July 2018

De bevolking toont een groter vertrouwen in wetenschappelijke experts dan in zijn regering. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Queen Mary University of London bij consumenten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Die vaststelling geldt zelfs wanneer de wetenschappers bewijzen van twijfelachtig allooi aanbrengen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Minder zonlicht verhoogt kans op obsessieve-compulsieve stoornis

Posted by marcho on 19th July 2018

Inwoners van regio’s op een hogere breedtegraad, waar ook minder zonlicht beschikbaar is, lopen een groter risico aan een obsessieve-compulsieve stoornis te lijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Binghamton University in New York. Het fenomeen kan wellicht worden gelinkt aan een moeilijke synchronisatie van de circadiaanse klok.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

India blijft grootste exporteur van informatica

Posted by marcho on 19th July 2018

India blijft de belangrijkste exporteur van informatica van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Cornell University, Insead, de World Intellectual Property Organisation (Wipo) en consulent GII Knowledge Partners. Ondanks die toppositie moet worden vastgesteld dat het land op het gebied van toegang en gebruik van informatica geen plaats in de top honderd krijgt.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Consument wil concrete voordelen uit delen informatie

Posted by marcho on 19th July 2018

Een meerderheid van de consumenten is bereid om persoonlijke gegevens met bedrijven te delen, maar daarbij moeten duidelijke voordelen kunnen worden aangetoond. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Global Alliance of Data-Driven Marketing Associations (GDMA) en het bureau Acxiom in tien verschillende landen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Consument vindt elektrische wagen toekomst van de autosector

Posted by marcho on 19th July 2018

Een meerderheid van de consumenten is ervan overtuigd dat elektrische wagens de toekomst zijn van de autosector. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Mintel. Tevens kon worden vastgesteld dat een meerderheid van de consumenten hoopt door de aankoop van een elektrische wagen zijn ecologische voetafdruk te kunnen verkleinen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Internet-of-things investeert meer in cyberbeveiliging

Posted by marcho on 19th July 2018

De bestedingen aan de beveiliging van het internet-of-things zullen over vijf jaar zijn opgelopen tot 6 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Juniper Research. De sector zal daarbij 5 procent van alle zakelijke bestedingen aan cyberbeveiliging vertegenwoordigen. De grootste investeringen worden voorzien in Noord-Amerika, gevolgd door West-Europa, het Verre Oosten en China.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 19th July 2018

Het Duitse chemieconcern Basf investeert 10 miljard dollar in een nieuwe productiesite van dochtermerk Verbund in de Chinese provincie Guangdong. Het project is de grootste investering uit de geschiedenis van het concern. Na de sites in Ludwigshafen in Duitsland en Antwerpen in België wordt het Chinese project de grootste vestiging van Basf in de hele wereld. De nieuwe fabriek moet tegen eind volgend decennium volledig operationeel zijn. In eerste instantie wordt geïnvesteerd in een steamcracker, die jaarlijks één miljoen ton ethyleen moet produceren. In een latere fase volgen eenheden die moeten instaan voor een verwerking tot producten voor onder meer de consumentenmarkt en het transport.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google moet aan de Europese Unie een boete van 4,3 miljard euro betalen. Volgens de Europese Commissie biedt Google aan de ontwikkelaars van applicaties onvoldoende toegang tot het besturingssysteem Android van het bedrijf. Google gaat in beroep – In Frankrijk heeft investeerder Perwyn, gecontroleerd door de Franse oliegroep Perrodo, het voedingsbedrijf Isla Délice, producent van halal producten, overgenomen. De waarde van Isla Délice wordt geraamd op een bedrag van 80 miljoen euro – De beurswaarde van het ecommerce-bedrijf Amazon heeft voor de eerste keer het niveau van 900 miljard dollar overschreden. Amazon is na Apple het tweede bedrijf dat deze grens doorbreekt. De beurswaarde van Apple is gestegen tot 934 miljard dollar.

Tijdens de eerste helft van dit jaar werden in België 46,6 uren geteld waarin op het wegennet meer dan 300 kilometer files stonden. Het jaar voordien was er slechts gedurende 24,2 uren sprake van dergelijke lengte. Dat blijkt uit cijfers van Touring Mobilis – Supermarktketen Carrefour mag bij zijn reorganisatie gebruik maken van een systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van werk, gemeld. Door de maatregel kan Carrefour het aantal ontslagen bij de reorganisatie beperken – Blue-Bike, uitbater van deelfietsen, komt voor 84 procent in handen van de vervoersmaatschappij De Lijn. Blue-Bike was al voor 32 procent eigendom van De Lijn, die nu ook de participatie van 52 procent van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) overneemt.

Het Nederlandse winkelbedrijf Intergamma neemt 156 vestiging van de keten Gamma in België en Nederland over. De filialen werden overgenomen van het Ierse bouwconcern Cement Roadstone Holdings (CRH). Het vastgoed wordt door een Amerikaanse groep overgenomen – De Belgische tak van de Franse webshop 3 Suisses is failliet verklaard. Het faillissement was door de Franse groep Domoti, eigenaar van de webshop, aangevraagd. Er is een curator aangesteld. Die zou moeten nagaan of een overnemer zou kunnen worden gevonden – De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,6 miljard dollar, tegenover 2,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bleef ongeveer status-quo op 74 miljoen dollar.

De Amerikaanse financiële groep American Express heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10 miljard dollar, tegenover 9,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,3 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar – Het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 20 miljard dollar, tegenover 19,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,3 miljard dollar naar 2,4 miljard dollar – De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10,6 miljard dollar. Dat was een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 39 procent tot 2,4 miljard dollar.

Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) schrapt in zijn Duitse divisie ongeveer 3.300 banen. Daarmee wordt het Duitse personeelsbestand met ongeveer een derde afgeslankt. Vooral activiteiten op het gebied van gezondheidszorg en energie zouden worden geraakt – De Zwitserse horlogemaker Swatch heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet geboekt van bijna 4,27 miljard Zwitserse frank. Dat betekende een stijging met 14,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 66,5 procent tot 468 miljoen frank – De Zwitserse farmagroep Novartis heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 13,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van bijna 2 miljard dollar tot 7,8 miljard dollar.

Posted in diversen | No Comments »

Lichaamsbeweging komt motorische vaardigheden ten goede

Posted by marcho on 18th July 2018

Een kwartier lichaamsbeweging creëert in het menselijk brein een optimale situatie om nieuwe motorische vaardigheden aan te leren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de McGill University in Canada. De onderzoekers hopen dat de conclusie onder meer het herstel zal kunnen bevorderen van patiënten die het slachtoffer zijn geworden van een beroerte.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Hoge temperatuur kan wegen op de cognitieve prestaties

Posted by marcho on 18th July 2018

Een combinatie van extreme hitte met een gebrek aan airconditioning heeft een negatieve invloed op de cognitieve prestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University bij meer dan veertig bewoners van studentenflats. Volgens de onderzoekers moet in het toekomstig woningdesign rekening worden gehouden met de impact van hoge temperaturen.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »