managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for August, 2018

Online identiteit voor Chinees belangrijker dan voor westerling

Posted by marcho on 15th August 2018

Chinese consumenten investeren beduidend meer in hun online identiteit dan hun westerse collega’s. Dat opent voor merken meer opportuniteiten om een band te smeden met consumenten die steeds gesofisticeerder worden. Dat zegt Tom Doctoroff, verantwoordelijke culturele inzichten bij merkconsulent Prophet. Onder meer wordt erop gewezen dat Chinese consumenten gemiddeld meer dan drie uur per dag doorbrengen op het sociale platform WeChat, terwijl een gemiddelde Amerikaan tijdens diezelfde periode twintig minuten besteedt aan Facebook. Bovendien blijken online opinieleiders in China invloedrijker dan in het westen.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Amerikaanse toerist kijkt opnieuw naar Midden-Oosten

Posted by marcho on 15th August 2018

Italië blijft ook tijdens de herfst en de eindejaarsperiode voor reizigers uit de Verenigde Staten de meest populaire toeristische bestemming. Met Frankrijk op de tweede plaats en vijf vertegenwoordigers in de top tien blijft Europa de grootste prioriteit van de Amerikaanse reiziger. Dat blijkt uit een rapport van consulent Virtuoso. Tegelijkertijd wordt gewezen op een hernieuwde belangstelling in het Midden-Oosten. Bij de boekingen kon immers de sterkste groei worden opgetekend voor bestemmingen in Turkije, gevolgd door Egypte en Marokko. De onderzoekers kwamen verder tot de vaststelling dat de Amerikaanse toerist ook een grote belangstelling blijft koesteren voor bestemmingen in eigen land.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Gevangenschap verkort het leven van de olifant

Posted by marcho on 15th August 2018

Gevangenschap heeft een negatieve impact op de levensverwachting van een olifant. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Turku in Finland en het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Duitsland, die een studie maakten van een populatie van vijfduizend olifanten in Myanmar. De onderzoekers stelden daarbij vast dat het risico op een overlijden in gevangenschap gevoelig toeneemt. Vooral het eerste jaar in gevangenschap zou bijzonder risicovol zijn. Olifanten die van hun vrijheid worden beroofd zouden gemiddeld tussen drie en zeven jaar vroeger overlijden dan hun soortgenoten in de natuur of exemplaren die in gevangenschap zijn geboren.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Ouderen worden minder goed in staat fouten te erkennen

Posted by marcho on 15th August 2018

Oudere personen zijn minder goed gewapend om eigen vergissingen in te zien. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Miami, waarbij aan een reeks ouderen en jongere personen werd opgedragen weg te kijken van bepaalde voorwerpen die op een beeldscherm werden gepresenteerd. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat beide groepen op de test ongeveer dezelfde foutenmarges lieten optekenen. Jongere respondenten bleken echter vaker te erkennen dat ze een fout hadden begaan dan hun oudere collega’s. Bovendien bleken de oudere deelnemers ook hardnekkiger vast te houden aan hun stelling dat ze geen vergissing hadden begaan.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Antidepressiva verminderen overlevingskansen vogelsoorten

Posted by marcho on 15th August 2018

Door de toediening van antidepressiva zoals Prozac verliezen mannelijke vogels hun interesse in hun vrouwelijke soortgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of York. De onderzoekers benadrukken dat vogels door de afvalstromen vaak met restanten van geneesmiddelen – waaronder antidepressiva – in contact komen. Het gebrek aan interesse in het andere geslacht onder invloed van antidepressiva kan volgens de studie een belangrijke invloed hebben op de overlevingskansen van een soort. Onder invloed van de Prozac bleken de mannelijke vogels daarentegen een meer agressieve houding tegenover hun vrouwelijke soortgenoten aan te nemen.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Duizend eerste levensdagen hebben een vader nodig

Posted by marcho on 15th August 2018

Vaders moeten tijdens de eerste duizend levensdagen van hun kind duidelijk aanwezig zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Human Sciences Research Council (HSRC) en de University of the Witwatersrand in Zuid-Afrika. De onderzoekers merken op dat die aanwezigheid een aanwijsbare meerwaarde heeft voor de baby, de moeder en de vader zelf. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat in Zuid-Afrika slechts 36 procent van alle kinderen met hun biologische vader samenwonen. Onder meer knelpunten op het gebied van afstand en armoede moeten volgens de onderzoekers worden aangepakt om vaders toe te laten hun ouderlijke rol te vervullen.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Zelfs kortstondige meditatie heeft positieve invloed op cognitieve prestaties

Posted by marcho on 15th August 2018

Zelfs een kortstondige meditatie kan een gunstige impact hebben op de cognitieve prestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Yale University en het Swarthmore College, die een groep studenten gedurende tien minuten aan een medicatie-sessie onderwierpen, terwijl anderen tegelijkertijd een even lange voordracht over sequoia-bomen kregen te horen. Alleen neurotici bleken geen heilzame werking van de meditatie te ervaren. Het is volgens de onderzoekers niet duidelijk of deze groep een voordeel van langere meditatie-sessies zou kunnen genieten.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 15th August 2018

De Spaanse stad Irun, gelegen op de grens met Frankrijk, wordt met een scherpe toename van immigranten geconfronteerd. Dat hebben onder meer de autoriteiten van Spaanse Baskenland en het Rode Kruis bevestigd. Irun was ook in het verleden een halte op de trajecten van immigranten uit Afrika naar Frankrijk, maar de jongste tijd kon volgens de autoriteiten een scherpe toename worden opgetekend. In het verleden was er sprake van vier tot vijf migranten per dag, maar momenteel zou die stroom tot een veertigtal passanten per dag zijn toegenomen. De meesten zijn afkomstig uit de Afrikaanse Sub-Sahara en zouden op weg zijn naar vrienden of familie in Frankrijk en België.

De Amerikaanse supermarktketen Kroger start een online verkoop in China. Daarvoor wordt samengewerkt met het Chinese ecommerce-concern Alibaba. Yael Cosset, digitale digitale activiteiten bij Kroger, merkt op dat ecommerce aan het bedrijf snelle groeikansen biedt – In Duitsland is het voorbije jaar 517 miljoen liter ijsroom geproduceerd. Dat blijkt uit uit een rapport van consulent Eurostat. Duitsland is daarmee de grootste producent van ijsroom van Europa. Italië wordt met 511 miljoen liter naar de tweede plaats verwezen, gevolgd door Frankrijk – De raad van bestuur van Tesla, producent van elektrische wagens, heeft een speciale commissie opgericht om de mogelijke privatisering van de onderneming te evalueren. Dat heeft het bedrijf gemeld. Tesla wordt mogelijk van de beurs gehaald.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de bevolking van het land opgeroepen om elektronische artikelen uit de Verenigde Staten te boycotten. Erdogan reageerde daarmee op beslissing van de Verenigde Staten om de invoerrechten op staal te verdubbelen – In Italië komt een onderzoek naar het bedrijf Autostrade per l’Italia, uitbater van het nationale snelwegennet en beheerder van de Mornabrug in Genua, die om een nog ongekende reden is ingestort. Geëist werd ook dat de directie van het bedrijf ontslag zou nemen – Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola neemt een minderheidsbelang in het bedrijf BodyArmor, producent van sportdranken. BodyArmor moet Coca-Cola toelaten om de concurrentie met Gatorade, de sportdrank van concurrent Pepsico, te kunnen aangaan.

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar bijna 30,5 miljard dollar omzet geboekt. Dat was een stijging met ruim 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,7 miljard dollar tot 3,5 miljard dollar – In Venezuela hebben al ruim 2,3 miljoen inwoners gekozen om in het buitenland een beter leven te zoeken. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties over de zware economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land. De migranten gaan vooral naar Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië – De Chinese groep Anbang heeft de intentie om de Nederlandse verzekeraar Vivat te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Anbang nam Vivat drie jaar geleden voor een bedrag van 1 euro over. De Chinese groep investeerde vervolgens 1,4 miljard euro in de verzekeraar.

Restaurantketen McDonald’s investeert in de Verenigde Staten 3 miljard dollar in de renovatie van een aantal filialen. Tegen eind dit decennium moeten daarbij ongeveer vijfduizend restaurants worden gemoderniseerd. Gemikt wordt op een groter comfort en persoonlijke voorkeuren – Het Duitse energieconcern RWE heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van bijna 6,76 miljard euro. Dat betekende een daling met 8,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van bijna 2,67 miljard euro naar 162 miljoen euro terug – De Chileense koperproducent Antofagasta heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van ruim 2,12 miljard dollar. Dat was een stijging et 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 16,2 procent tot 904,2 miljoen dollar.

De Duitse retailholding Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 4,6 miljard euro. Dat was een daling met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 29 miljoen euro tot 104 miljoen euro op – Het uitzendbedrijf Adecco heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 11,7 miljard euro. Dat was een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 18 procent tot 301 miljoen euro – Het technologiebedrijf Apple heeft ingenieur Doug Field, specialist in autotechnologie, aangetrokken. Field moet Apple helpen bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. De ingenieur werkte eerder al voor Apple, maar was de voorbije periode bij Tesla in dienst.

Posted in diversen | No Comments »

Ciudad Juarez ziet moordcijfers opnieuw oplopen

Posted by marcho on 14th August 2018

In de Mexicaanse stad Ciudad Juarez moet gevreesd worden voor een terugkeer van het geweldniveau op het einde van het voorbije decennium. Dat heeft Imelda Marrufo, directeur van de organisatie Red Mesa de Mujeres, tegenover het persbureau Efe gezegd. Marrufo merkt op dat sinds begin vorig jaar verscheidene maanden met bijzonder hoge moordcijfers en massa-executies moesten worden geregistreerd. In Ciudad Juarez, een stad met anderhalf miljoen inwoners, worden volgens haar opnieuw dagelijks twee tot drie moorden gepleegd. Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar werden in de stad 715 moorden geregistreerd. Dat is nog wel ver verwijderd van de absolute piek acht jaar geleden, toen 3.100 moorden werden geregistreerd.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Virale morele afkeuring kan naar pesterij neigen

Posted by marcho on 14th August 2018

Wanneer een online morele afkeuring tegenover het ongepaste gedrag van een individu een viraal karakter krijgt, kan een gevoel van pesterij worden gecreëerd. Dat kan uiteindelijk leiden tot het ontstaan van gevoelens van sympathie tegenover de pleger van het ongepaste gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University. Dit probleem kan volgens de onderzoekers leiden tot een moreel dilemma, waarbij een collectie van individueel prijzenswaardige acties cumulatief kunnen leiden tot een onrechtvaardig resultaat. Het is volgens de wetenschappers echter geen eenvoudige opdracht om voor die tegenstelling een oplossing te vinden.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »