managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for January, 2019

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 24th January 2019

In Manila is zakenman Henry Sy, de rijkste man van de Filipijnen, overleden. Sy (94) begon in het midden van de jaren dertig met de verkoop van rijst, sardines en zeep in de winkel van zijn vader. In de tweede helft van de jaren veertig richtte Sy een eigen schoenwinkel op. Dat werd de start van het conglomeraat SM Investments, uitbater van winkelcentra en supermarkten. Inmiddels omvat SM Investments 62 warenhuizen, 56 supermarkten en meer dan tweehonderd kleinere kruidenierszaken. De groep heeft ook zes winkelcentra in China. Het vermogen van Sy, zoon van arme Chinese migranten, wordt geraamd op een bedrag van 19 miljard dollar. De miljardair is ook eigenaar van BDO Unibank.

De dienst UberX respecteert het Brussels wettelijk kader en kan zijn activiteiten in de Belgische hoofdstad dan ook verder zetten. Dat heeft de Franstalige ondernemingsrechtbank in Brussel geoordeeld. De chauffeurs zijn volgens het vonnis ook geen werknemers – In Tokio wordt de voormalige vismarkt Tsukiji omgevormd tot een zakelijk complex, waarbij ook mogelijkheden voor congressen en exposities zullen worden geboden. Dat blijkt uit een reconversieplan dat de overheid voor de site heeft opgesteld – Er kan geen enkel bewijs worden gevonden dat protontherapie voor de behandeling van een aantal kankers betere resultaten oplevert dan traditionele methodes van bestraling. Dat zegt een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Slechts 49,1 procent van de Belgische treinen reed het voorbije jaar met een vertraging van minder dan één minuut. Dat blijkt uit cijfers die door de krant De Tijd werden gemeld. Tijdens de ochtendspits valt die stiptheid verder terug tot 40,7 procent en tijdens de avondspits tot 39,7 procent – Het biotechbedrijf Biocartis heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 55,5 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling Idylla, een minilabo voor snelle diagnoses. Ook de commercialisering zal sterker worden ondersteund – Het bedrijf Waymo, dochter van Alphabet en ontwikkelaar van technologie voor autonome mobiliteit, bouwt in de Amerikaanse staat Michigan een nieuwe fabriek voor de assemblage van zelfrijdende wagens. Met de investering is een bedrag van 13,6 miljoen dollar gemoeid.

De Zwitsers-Belgische chocoladegroep Barry Callebaut heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,65 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar – Het bedrijf Epco uit Doornik, producent van poortpanelen, is door zijn eigenaar, de Amerikaanse investeerder Riverside, in de etalage geplaatst. Riverside nam drie jaar geleden een belang van 80 procent in de Waalse onderneming. Epco heeft vestigingen in België, Zwitserland en Polen – De Japanse elektronicagroep Sony verhuist zijn Europese zetel van Groot-Brittannië naar Nederland. Dat heeft het bedrijf gezegd. Sony wil met de operatie anticiperen op het geplande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Bottelaar Coca-Cola European Partners wil volgend jaar zijn distributiecentra in Hasselt en Heppignies sluiten. Door de ingreep dreigen 132 arbeidsplaatsen verloren te gaan. Volgens Coca-Cola zijn de ingrepen noodzakelijk om zijn competitiviteit te blijven garanderen – De Amerikaanse Federal Reserve wil de betrokkenheid van Deutsche Bank bij de witwaspraktijken rond de Deense financiële instelling Danske Bank onderzoeken. Deutsche Bank zou Danske Bank mogelijk geholpen hebben om 163 miljard euro verdachte betalingen te verwerken – De betaaloperatoren Bancontact en Payconiq brengen een gezamenlijke applicatie op de markt. De applicatie Payconiq by Bancontact wordt ondersteund door twintig banken en kan bij 290.000 betaalpunten in België gebruikt worden.

Autogroep D’Ieteren heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Nederlandse laadpalenfabrikant Alfen. De Nederlandse groep zal laadpalen leveren voor de gebruikers van elektrische modellen van D’Ieteren. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Het Britse technologiegroep Dyson zal zijn hoofdkwartier van Malmesbury in Engeland naar Singapore verhuizen. Dat heeft James Dyson, topman van de groep, gezegd. Dyson is een vooraanstaand brexit-voorstander. De verhuis heeft volgens Dyson echter commerciële redenen – De ecommercegroep eBay zal de voorstellen van zijn activistische aandeelhouder Elliott Management bestuderen. Dat heeft eBay gezegd in een reactie op een oproep van Elliott om een aantal activiteiten af te splitsen. Elliott heeft een belang van ruim 4 procent in eBay opgebouwd.

Posted in diversen | No Comments »

Hongkong blijft meest onbetaalbare stad ter wereld

Posted by marcho on 23rd January 2019

Hongkong heeft de minst betaalbare woonmarkt van de wereld. In de Chinese enclave ligt de vastgoedprijs 20,9 keer hoger dan de mediaan van het gezinsinkomen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Demographia. Opgemerkt wordt dat Hongkong al negen jaar op rij de ranglijst van onbetaalbare steden aanvoert. Bovendien is de betaalbaarheid nog verder afgenomen. Twee jaar geleden bedroeg de vastgoedprijs immers 19,4 keer de mediaan van het gezinsinkomen. In de nieuwe rangschikking staat de Canadese stad op de tweede plaats en wisselt daarmee van positie met de Australische metropool Sydney. Daarna volgen San Jose, Los Angeles, Auckland, San Francisco, Honolulu, Londen en Toronto.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Internationale vraag naar Australische wijn neemt verder toe

Posted by marcho on 23rd January 2019

Australië heeft het voorbije jaar 94 miljoen kratten wijn uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van sectororganisatie Wine Australia. De inkomsten uit de export liepen echter met 10 procent op tot 2,8 miljard dollar. Er bleek vooral een vraag naar rode wijn, die inmiddels 76 procent van de volledige Australische wijnexport vertegenwoordigt. Daarbij moet volgens Wine Australia op worden gewezen dat een toenemende interesse kan worden opgemerkt in het hogere marktsegment van meer dan 10 dollar per liter, die inmiddels in omvang groter is geworden dan de categorie tussen 2,5 dollar en 5 dollar, die vroeger de export domineerde.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Lenovo grootste computerverkoper van de wereld

Posted by marcho on 23rd January 2019

Het Chinese bedrijf Lenovo was het voorbije jaar de grootste computer-verkoper van de wereld. Dat blijkt uit cijfers van consulent Gartner. Opgemerkt wordt dat Lenovo het voorbije jaar bijna 58,47 miljoen computers verkocht, tegenover nagenoeg 54,67 miljoen exemplaren het jaar voordien. Het wereldwijde marktaandeel van de Chinese groep liep daarbij op van 20,8 procent naar 21,9 procent. Op de tweede plaats eindigde Hewlett-Packard met een verkoop van ruim 56,33 miljoen exemplaren en een marktaandeel van 21,7 procent, gevolgd door Dell met een verkoop van ruim 41,91 miljoen exemplaren en een marktaandeel van 16,2 procent. In totaal werden vorig jaar wereldwijd 259,4 miljoen computers verkocht. Dat betekende een daling met 1,3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees Verder

 

 

Posted in diversen | No Comments »

Duurzame technologieën volgend jaar belangrijkste Britse energiebron

Posted by marcho on 23rd January 2019

In Groot-Brittannië zullen voor de energiewinning hernieuwbare bronnen volgend jaar voor de eerste keer belangrijker worden dan fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een rapport van consulent EnAppSys. Geraamd wordt dat hernieuwbare bronnen in Groot-Brittannië volgend jaar 121,3 terawattuur elektriciteit zullen leveren, terwijl de fossiele brandstoffen nog aan een productie van 105,6 terawattuur zou komen. Vorig jaar vertegenwoordigden hernieuwbare bronnen een derde van de totale Britse energieproductie, waarbij windturbines een aandeel hadden van 17 procent, gevolgd door biomassa (11 procent) en zonnekracht (4 procent).

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Werkgever geniet meer vertrouwen dan politieke leider

Posted by marcho on 23rd January 2019

Over de hele wereld tonen meer vertrouwen in hun werkgever dan in hun politieke leiders. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Edelman. De onderzoekers stelden daarnaast ook vast dat een op vijf mensen van mening is dat zij gebaat zijn met het economische, politieke en sociale systeem. Bovendien bleek bijna 60 procent van de respondenten ervan overtuigd dat de handelsconflicten hun bedrijven schade toebrengen en hun werkgelegenheid bedreigen. Het pessimisme staat het hoogste in de ontwikkelde landen, aangevoerd door Japan (84 procent), gevolgd door Frankrijk (79 procent), Duitsland (74 procent) en Groot-Brittannië (72 procent).

Lees Verder

 

 

Posted in diversen | No Comments »

China midden volgend decennium land met hoog inkomen

Posted by marcho on 23rd January 2019

Tegen het midden van volgend decennium zal China een natie met een hoog inkomen zijn geworden. Nog eens vijf jaar later zal het land de grootste economie van de hele wereld hebben. Dat heeft Justine Yifu Lin, voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank, gezegd. Hoewel China al veertig jaar een buitengewone groei heeft laten optekenen, heeft het land volgens Yifu Lin nog altijd een groot potentieel voor verdere dynamische ontwikkelingen. De econoom wees er daarbij echter op dat China door zijn toenemende macht ook meer verantwoordelijkheid voor de wereld zou moeten opnemen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

FC Barcelona heeft loonlast van meer dan 500 miljoen euro

Posted by marcho on 23rd January 2019

De Spaanse landskampioen FC Barcelona is de eerste voetbalclub ter wereld die meer dan een half miljard euro per jaar aan lonen moet uitbetalen. De club moest het voorbije jaar 562 miljoen euro aan salarissen uitkeren. Dat betekende een stijging met 42 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die in een rapport van consulent KPMG naar voor worden geschoven. De toename moet volgens het rapport vooral worden toegeschreven aan inkomende transfers van sterspelers zoals Ousmane Dembele en Philippe Coutinho, samen met een aantal contractaanpassingen voor andere spelers. Paris Saint-Germain staat op de tweede plaats.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 23rd January 2019

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google neemt de Texaanse onderneming Fossil Group over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 40 miljoen dollar. Fossil Group is een producent van smartwatch-technologie. Door de overname krijgt Google bijkomende mogelijkheden om zijn positie op de wearables-markt te versterken. Fossil stapte vier jaar geleden in de markt van smartwatches door de overname van Misfit, een technologisch platform dat werd gecreëerd door Sonny Vu en John Sculley, afkomstig van respectievelijk Microsoft en Apple. De inlijving van Fossil zou Google de mogelijkheid kunnen bieden om smartwatches onder eigen naam op de markt te brengen.

Het Oost-Vlaamse bedrijf Recticel zet een samenwerking op met het Duitse chemieconcern Covestro. Met het project PureSmart willen de bedrijven de recyclage van polyurethaan bevorderen. Ook de universiteiten van Gent en Leuven werken aan het project mee – De Europese Commissie legt kredietkaartmaatschappij Mastercard een boete op van 570 miljoen euro. Het bedrijf werd ervan beticht de kosten voor betalingen met bankkaarten kunstmatig opgetrokken te hebben, waardoor zowel consumenten als handelaars schade leden – De Zuid-Afrikaanse goudproducent Gold Fields denkt aan een fusie met zijn sectorgenoot AngloGold Ashanti. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De potentiële fusiegroep zou een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van 6 miljoen ounce.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom verkoopt zijn divisie Telematics aan de Japanse groep Bridgestone. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 910 miljoen euro. Telematics biedt een aantal technologische oplossingen voor het beheer van een autovloot – Het Amerikaanse bedrijf Zipcar, aanbieder van deelwagens, zet eind februari zijn activiteiten in Brussel stop. De onderneming trekt zich ook terug uit Parijs en Barcelona. Zipcar startte ruim twee jaar geleden zijn activiteiten in Brussel, waar gewerkt werd met een vloot van 250 wagens – De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo is door een rechtbank in Madrid veroordeeld tot een boete van 18,8 miljoen euro. Ronaldo werd ervan beticht als speler van Real Madrid belastingen op zijn portretrechten te hebben ontdoken. Ronaldo speelt nu bij Juventus Turijn.

Center Parcs, onderdeel van de Franse groep Pierre et Vacances, investeert ruim 60 miljoen euro in twee Belgische vestigingen. Erperheide in Peer krijgt daarbij 29 miljoen euro, terwijl voor de Vossemeren in Lommel een budget van 32 miljoen euro is voorzien – De Nederlandse retailer Blokker verkoopt zijn Belgische dochter Maxi Toys aan de Portugese investeringsmaatschappij Green Swan. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Maxi Toys heeft 170 winkels in Frankrijk, België, Zwitserland en Luxemburg – Sneakerwinkel Dope uit Gent zet zijn activiteiten stop. De uitbaters zeggen tot de beslissing gedwongen te zijn door onder meer de concurrentie van online verkopers. Er zou ook onvoldoende ondersteuning zijn gekomen van de grote sportmerken.

De Britse oppositiepartij Labour vraagt dat het parlement de mogelijkheid van een tweede referendum over de brexit zou onderzoeken. Vele parlementsleden van Labour zijn er voorstander van om een eventuele brexit opnieuw aan de Britse bevolking voor te leggen – De immigratie vanuit Afrika naar Europa is in belangrijke mate te wijten aan het neokolonialistisch beleid van Frankrijk. Dat heeft Luigi Di Maio, Italiaans minister van economisch ontwikkeling, gezegd. Frankrijk heeft verontwaardigd gereageerd op de uitspraken – Begin maart volgend jaar worden treinen, trams en bussen in het Groothertogdom Luxemburg volledig gratis. Alleen in eerste klasse zal nog moeten worden betaald. Dat heeft François Bausch, Luxemburgs minister van mobiliteit, gemeld.

Frankrijk en Duitsland hebben in de Duitse stad Aken een nieuw vriendschapsverdrag ondertekend. Het verdrag moet volgens de Duits bondskanselier Angela Merkel een hefboom zijn voor de strijd tegen het groeiende populisme en nationalisme in Europa – Er zijn geen plannen om de Franse autobouwer Renault en diens Japans zusterbedrijf Nissan onder één holding samen te voegen. Dat heeft Bruno Le Maire, Frans minister van financiën, gezegd. In Japan was gewag gemaakt van een mogelijke samensmelting – De Amerikaanse bank JPMorgan heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 26,8 miljard dollar. Dat was een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 67 procent tot 7,1 miljard dollar.

Posted in diversen | No Comments »

Amerikaans publiek verdeeld over limieten voor gezichtsherkenning

Posted by marcho on 22nd January 2019

In de Verenigde Staten kan bij het publiek een grote interesse in gezichtsherkenning worden opgemerkt. Volgens sommige burgers moeten wel een aantal limieten worden opgelegd, maar die grenzen blijken vaak afhankelijk van de concrete situatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Center for Data Innovation bij tweeëndertighonderd Amerikaanse consumenten. De onderzoekers stelden vast dat 26 procent van de ondervraagden van mening is dat aan gezichtsherkenning strikte limieten zou moeten worden opgelegd, maar 45 procent zou zich tegen een inmenging van de overheid verzetten.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »