managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for March, 2019

Alternatief vervoer kan levendigheid stad versterken

Posted by marcho on 17th March 2019

Het succes van de alternatieve transportservices zal grote gevolgen hebben voor de parkeerinfrastructuur van onder meer steden en luchthavens. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado. Op die manier kan volgens de onderzoekers mogelijk een infrastructuur worden gecreëerd die de levendigheid van de stad uiteindelijk zou kunnen versterken.

Les Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Satellieten zullen luchtvaart vlotter laten verlopen

Posted by marcho on 17th March 2019

De luchtvaartsector zal binnen een periode van drie jaar een commerciële toepassing introduceren van Iris, een programma dat vliegtuigen uitrust met satellietverbindingen voor datacommunicatie. De technologie zal piloten en luchtverkeersleiders helpen om de kortste en snelste routes te gebruiken, waardoor de productiviteit wordt verhoogd, brandstof wordt bespaard en milieuvervuiling wordt verminderd. Dat zegt de European Space Agency (ESA).

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Communicatie creëert tegengestelde percepties

Posted by marcho on 17th March 2019

Veel soorten communicatie creëren een wisselwerking tussen projecties van enerzijds bekwaamheid en anderzijds warmte. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Carnegie Mellon University. Uitingen van verontschuldigingen en dank geven creëren percepties over zorgzaamheid en generositeit, maar tegelijkertijd ook incompetentie en zwakheid.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Mooiere omgeving creëert gelukkiger gevoelens

Posted by marcho on 17th March 2019

In een mooiere omgeving voelen mensen zich gelukkiger. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick, het Alan Turing Institute en de University of Sussex, gebaseerd op gegevens die over een periode van drie jaar bij vijftienduizend mensen werden verzameld. Uit de studie blijkt dat dit effect niet alleen geldt in gebieden van natuurlijke schoonheid, maar ook in de steden.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Kindersterfte blijft voor Sub-Sahara een cruciaal probleem

Posted by marcho on 17th March 2019

De meeste landen uit de Sub-Sahara liggen niet op schema voor het terugdringen van de sterfte bij kinderen jonger dan vijf jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Ademhaling heeft impact op kwaliteit taak

Posted by marcho on 17th March 2019

Ademhaling blijkt bij het uitvoeren van een taak vaak een belangrijk element. Personen die voor de aanvang van een nieuwe opdracht diep inademen, blijkt vaak betere prestaties te leveren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Weizmann Institute of Science in Israel.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Tabak en obesitas pijlers Amerikaanse raciale gezondheidskloof

Posted by marcho on 17th March 2019

In de Verenigde Staten kan het elimineren van roken en zwaarlijvigheid de raciale ongelijkheden in de gezondheid helpen aanpakken. Dat is de conclusie van een studie door wetenschappers aan de Pennsylvania State University, gebaseerd op een onderzoek bij bijna twintigduizend Amerikaanse kinderen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 17th March 2019

Transport for London (TfL) heeft beslist om reclame met steunbetuigingen voor wijlen Michael Jackson, die in een documentaire ervan beticht wordt kinderen misbruikt te hebben, te schrappen. In de reclame was aangevoerd dat Jackson onschuldig was. De boodschappen verschenen op de bussen en aan bushaltes van het Londense openbare vervoer. De publiciteit was volgens Transport for London gefinancierd met een crowdfunding-campagne die 20.000 pond had verzameld. De Survivors Trust, een organisatie die slachtoffers van seksueel misbruik steunt, had kritiek geuit op het Londense transportbedrijf. Daarbij werd betreurd dat de onderneming prioriteit gaf aan inkomsten boven waarden.

Het Italiaanse energiebedrijf Eni gaat in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Mozambique en Ghana 81.000 vierkante kilometer bossen aanplanten. Het initiatief moet het bedrijf toelaten om zijn uitstoot van koolstofdioxide te compenseren. Ook het affakkelen wordt aangepakt – Het openbaar vervoer maakt de reistijd van de Vlaamse pendelaar gemiddeld 67 procent langer dan met de auto. Dat is teveel om een aanvaardbaar alternatief voor de wagen de kunnen presenteren. Dat blijkt uit een studie van de krant De Tijd – België heeft vorig jaar voor 3,8 miljard euro meer goederen ingevoerd dan uitgevoerd. Dat betekent wel een gevoelige inkrimping tegenover het jaar voordien, toen een handelstekort van 7,3 miljard euro werd geboekt. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België.

De partijen die in het Europese Parlement zetelen, laten zich vaak door multinationals sponsoren. Dat blijkt uit een rapport van de Franse krant Le Monde. Sponsors zijn onder meer Bayer Monsanto, Walt Disney, United Parcel Service, AT&T en Microsoft – Audi heeft een fout begaan door de productie van de elektrische E-Tron aan zijn fabriek in Brussel toe te wijzen. Dat heeft Wolfgang Porsche, grootaandeelhouder van Volkswagen, gezegd. Audi, dochterbedrijf van Volkswagen, zegt echter Brussel te blijven steunen – Bij de Belgische divisie van British American Tobacco (BAT) dreigt mogelijk een nieuwe herstructurering. Dat hebben de vakbonden gezegd. Nieuwe ingrepen zouden worden overwogen indien de e-sigaret Vype geen succes wordt. Het bedrijf ontkent de aantijgingen van de vakbonden.

Het bedrijf Intracto uit Herentals, leverancier van digitale diensten, neemt de Nederlandse onderneming ezCompany over. ezCompany is met vijftig werknemers de grootste Nederlandse specialist voor Drupal, de software waarop veel websites functioneren – De holding Brederode heeft het voorbije jaar een winst gemaakt van 182,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De holding kon vooral profiteren van de stijging van de Amerikaans dollar en een positieve return van Mastercard en Sofina – Het technologieconcern Apple moet aan het chipconcern Qualcomm een vergoeding van 31,6 miljoen dollar betalen vanwege inbreuk op patenten. Dat heeft een rechtbank in San Diego beslist. Apple zou minstens drie patenten van Qualcomm hebben overtreden.

Groupe Bruxelles Lambert (GBL) heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 659 miljoen euro. Dat betekende een daling met 6,5 procent tegenover het jaar voordien. Wel waren er positieve prestaties van aandelen zoals Adidas en Pernod Ricard – BNP Paribas Fortis wil over een periode van drie jaar 267 kantoren sluiten. Dat heeft de bank gemeld. Momenteel heeft BNP Paribas Fortis in België nog 678 filialen. De bank wijst erop dat klanten steeds vaker overschakelen naar digitaal bankieren – De modegroep Hennes & Mauritz (H&M) heeft het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 51 miljard Zweedse kroon of 4,9 miljard euro. Dat was een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was vooral te danken aan kortingsacties.

De problemen met het vliegtuigtype Boeing 737 Max-8 dreigt Air Canada voor belangrijke problemen te stellen. Dat heeft Air Canada gemeld. De maatschappij voert met dit type dagelijks negenduizend tot twaalfduizend passagiers – Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) zal dit jaar nog met uitdagende omstandigheden worden geconfronteerd. Daarna kan echter beterschap worden verwacht. Dat heeft Larry Culp, topman van General Electric, gezegd – De Duitse energiegroep RWE heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 13,39 miljard euro. Dat is een daling met 3 procent tegenover het jaar voordien. De productie daalde met 12 procent tot 176 miljard kilowattuur. De winst viel van 2,1 miljard euro naar 1,5 miljard euro terug.

Posted in diversen | No Comments »

Veranderend raciale dynamieken achter conservatief gedrag

Posted by marcho on 17th March 2019

Angsten over veranderende raciale dynamieken zijn in de Verenigde Staten een belangrijke bron geweest voor het verzet tegen strengere wapenwetten, maar ook tegen fiscale maatregelen en een versterking van de openbare gezondheidszorg. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers van de Vanderbilt University.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Keuzes worden vaak vooral door omgeving bepaald

Posted by marcho on 17th March 2019

Veel keuzes worden gemaakt op basis van de vraag wat alle andere personen denkt. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan de Washington University en de University of Notre Dame, gebaseerd op gegevens van het financiële platform Estimize.com.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »