managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for June, 2019

Impact zelfrijdende taxi op verkeerscongestie in vraag gesteld

Posted by marcho on 17th June 2019

Zelfrijdende taxi’s zullen het persoonlijk vervoer in de steden niet verdringen zolang er ook autonome privévoertuigen beschikbaar zijn. Dat zegt een rapport door wetenschappers aan de ETH Zürich, gebaseerd op een onderzoek met meer dan driehonderd respondenten. De eerste zelfrijdende taxidiensten zijn al gelanceerd in Las Vegas en Phoenix. Men verwachtte dat de technologie een mobiliteitssysteem zou kunnen creëren met aanzienlijk minder voertuigen en lagere emissies en ook tegen lagere kosten voor de gebruiker. Maar de simulatie in Zürich zaait twijfel over het succes van het systeem.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Zon en wind blijven bijzonder bescheiden energiebronnen

Posted by marcho on 17th June 2019

De opwekking van windenergie en zonnekracht groeit, maar het aandeel van deze bronnen in de wereldwijde energiemix blijft bijzonder klein. Dat is de boodschap van een rapport van het Britse energieconcern British Petroleum (BP). De onderzoekers ontdekten dat zonnekracht en windenergie vorig jaar slechts 3 procent van de wereldwijde energieproductie voor hun rekening namen. Fossiele brandstoffen – kolen, aardgas en olie – bleken nog altijd 85 procent van de wereldwijde energievoorraden te leveren. Olie blijft de meest gebruikte brandstof in de energiemix. Het product had een aandeel van 34 procent. Steenkool staat op de tweede plaats met een aandeel van 27 procent, gevolgd door aardgas (24 procent).

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Jonge Amerikanen sterven vaker door drugs, alcohol of zelfmoord

Posted by marcho on 17th June 2019

In de Verenigde Staten toont het aantal sterfgevallen onder jonge volwassenen door drugs, alcohol en zelfmoord een duidelijke toename. Dat zegt een rapport van de Trust for America’s Health en de Well Being Trust. Volgens de studie is het aantal sterfgevallen onder jonge volwassenen tussen achttien en vierendertig jaar de voorbije twee decennia met 400 procent toegenomen. In een periode van tien jaar nam het aantal sterfgevallen door drugs toe met 108 procent, terwijl bij de overlijdens door alcohol een groei met 69 procent werd opgetekend. Bij zelfmoord anderzijds was er een groei stijging met 35 procent.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Ook in American football is geboortedatum van belang

Posted by marcho on 17th June 2019

Ook in het American football kan men het bewijs zien van het relatieve leeftijdseffect. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan het Dartmouth College, gebaseerd op gegevens van bijna twintigduizend spelers uit de National Football League (NFL). De onderzoekers vonden aanwijzingen dat spelers die in het eerste kwartaal van het jaar zijn geboren, vaker in de National Football League spelen. De resultaten van de studie bevestigen eerdere rapporten die aantonen dat kinderen die eerder in het jaar zijn geboren zich sneller kunnen ontwikkelen dan hun jongere leeftijdsgenoten. Daardoor bereiken ze onder meer in de academische en sportieve wereld gemakkelijker een hoger niveau.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Technologie helpt eenzaamheid verjagen

Posted by marcho on 17th June 2019

Mensen voelen zich minder eenzaam wanneer ze toegang hebben tot alledaagse technologie zoals een radio, televisie of tablet. Dat zegt een onderzoek door de liefdadigheidsinstelling WaveLength en de University of York, waarin werd gekeken naar gegevens die over een periode van twee jaar waren verzameld bij een groep eenzame personen. De onderzoekers vonden dat de respondenten hun gezondheid positiever beoordeelden nadat ze nieuwe technologie hadden ontvangen. Het onderzoek toont aan dat technologie een positieve invloed kan hebben op het leven van eenzame personen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Gratis digitale product krijgt grotere reclame

Posted by marcho on 17th June 2019

Consumenten die gratis een webgebaseerd product of een mobiele applicatie kopen, geven vaker positievere mond-op-mondreclame dan bij een product dat ze hebben gekocht. De consument is blijkbaar van mening dat een geschenk ook een wederdienst waard is. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers van de University of Texas, het Georgia Institute of Technology en de West Virginia University, gebaseerd op een analyse van meer dan vijfduizend mobiele applicaties. De onderzoekers ontdekten tevens dat consumenten het gevoel hebben minder risico’s te lopen bij het proberen van een gratis product.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Amerikanen ervaren sterke sociale omkadering

Posted by marcho on 17th June 2019

Hoewel Amerikanen de voorbije decennia te maken hebben gehad met golven van sociale, technologische en economische ontwrichting, zijn hun percepties over beschikbare sociale steun stabiel gebleven en in sommige gevallen zelfs versterkt. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan de Pennsylvania State University. In een periode van bijna twee decennia meldden respondenten dat hun toegang tot hulp van vrienden en familie – een belangrijke maatstaf voor sociale steun – in de loop van de tijd licht is toegenomen. Deze resultaten zijn in tegenspraak met eerdere studies, die een somber beeld hadden geschetst van de toekomst van de Amerikaanse sociale banden.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 17th June 2019

De Vietnamese autobouwer VinFast is met de verkoop van zijn eerste exemplaren van start gedaan. VinFast, onderdeel van het conglomeraat Vingroup, zegt orders voor tienduizend auto’s te hebben ontvangen. Daarnaast zouden er ook tienduizenden bestellingen voor elektrische scooters zijn genoteerd. VinFast zegt zich in eerste instantie toe te willen spitsen op de binnenlandse markt. Op dit ogenblik assembleert Vietnam wagens van buitenlandse merken. De Vietnamese autoverkoop heeft het voorbije halve decennium een gemiddelde groei met 22 procent per jaar laten optekenen. De economische groei van het land werd tot nu toe vooral gedragen door de productie van goedkope goederen.

Namibië wil en duizendtal dieren uit zijn nationale parken verkopen. Gehoopt wordt dat die operatie een bedrag van 1,1 miljoen dollar kan opleveren. Dat geld zal worden gebruikt om de impact van de zware droogte op de natuurparken te helpen opvangen – De wereld telt momenteel 13.865 kernkoppen. Op een jaar tijd is dat arsenaal met zeshonderd exemplaren gedaald. Dat blijkt uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). De reserves zijn voor 90 procent in handen van de Verenigde Staten en Rusland – Migranten moeten grote kosten betalen om gelden naar familie in hun thuislanden terug te sturen. Bij deze remittances worden momenteel gemiddeld 7 procent aangerekend. De organisatie 11.11.11 wil dat de Belgische regering deze transferkosten zal terugdringen.

De opdracht voor de berging van de tankers Front Altair en Kokuka Courageous, die in de Golf van Oman het slachtoffer van een aanslag werden, werd door de verzekeraars uitbesteed aan het Nederlandse bedrijf Smit Salvage, onderdeel van de maritieme groep Boskalis – Grote delen van Zuid-Amerika zijn door een stroomstoring een tijdlang zonder elektriciteitsvoorziening gevallen. Ongeveer 50 miljoen mensen werden getroffen. Vooral Argentinië en Uruguay werden getroffen, maar ook in Brazilië, Chili en Paraguay werden problemen ervaren – De plantageholding Sipef wil zijn productie palmolie gevoelig opdrijven. Vorig jaar was er een productie van 351.000 ton. Over vier jaar moet dat worden opgevoerd tot 500.000 ton. Nog eens vijf jaar later wordt gemikt op 600.000 ton. Daarvoor zijn de volgende vier jaar telkens 75 miljoen dollar investeringen voorzien.

Nintendo sluit niet uit dat het bedrijf in de toekomst games zal streamen. Dat heeft een woordvoerder van de onderneming gemeld. Hij erkent dat streaming ook voor Nintendo mogelijk een interessante technologie kan zijn. Er zou momenteel een evaluatie worden uitgevoerd – Een groep kleine aandeelhouders van zinkgroep Nyrstar heeft klacht neergelegd tegen het waardeverlies dat ze hebben geleden. Door de herstructurering die grootaandeelhouder Trafigura bij Nyrstar heeft doorgevoerd, is het belang van de andere aandeelhouders tot 2 procent verwaterd – De Brusselse rechtbank heeft het bedrijf Claim It failliet verklaard. De onderneming had zich gespecialiseerd in schadeclaims in naam van vliegtuigpassagiers die met vertragingen of annulaties waren geconfronteerd. Claim It werd zeven jaar geleden opgericht door Ralph Pais.

De wereld heeft het voorbije jaar ongeveer 34 miljard ton koolstofdioxide uitgestoten. Dat was een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van British Petroleum (BP). Gewag wordt gemaakt van de sterkste groei in zeven jaar – Tegen midden deze eeuw wil Groot-Brittannië volledig klimaatneutraal zijn geworden. Dat heeft vertrekkend Brits premier Theresa May gezegd. Over de kosten van de plannen werden geen mededelingen gedaan. Eerder was echter al gewag gemaakt van een bedrag van 1.000 miljard pond – Spoorwegmaatschappij NMBS gaat de openingsuren van bijna vijftig treinstations aanpassen. Onder meer zullen de loketten vroeger op de avond worden gesloten. Het spoorbedrijf zegt met de ingreep in te spelen op de toename van de digitale ticketverkoop.

Het Spaanse kledingconcern Inditex heeft tijdens het voorbije kwartaal een omzet geboekt van 5,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 10 procent toe tot 734 miljoen euro – De Belgische holding Sucraf zou mogelijk als platform kunnen dienen om nieuwe activiteiten een beursnotering te bezorgen. Twee partijen zouden Sucraf, dat voor 75 procent in handen van de groep Value8 is, daarover hebben benaderd. Sucraf is een vroegere suikerholding, maar werd dacht jaar geleden een leeg beurshuis – De Belgische veeteelt heeft vorig jaar 3,96 miljard liter melk geproduceerd. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Confederatie van zuivelbedrijven (BCZ). Europees was er een groei met 17 procent tot 157 miljard ton.

Posted in diversen | No Comments »

Amerikaans internet verkiest smartphone boven vast breedband

Posted by marcho on 16th June 2019

In de Verenigde Staten gaan meer mensen online met een smartphone dan met een vaste breedband-verbinding. Dat zegt een studie van wetenschappers aan het Pew Research Center, gebaseerd op een onderzoek bij meer dan vijftienhonderd Amerikaanse online consumenten. De onderzoekers ontdekten dat 37 procent van de respondenten aangaf dat ze het internet vooral gebruiken op een smartphone. Dat is bijna twee keer zo veel als zes jaar geleden, toen 19 procent op dezelfde manier antwoordde. Ook noemt 23 procent de smartphone de belangrijkste reden om in zijn woning geen snelle internetverbinding te hebben, tegenover 12 procent zes jaar geleden.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Tijdstip lichaamsbeweging beïnvloedt effecten

Posted by marcho on 16th June 2019

De effecten van lichaamsbeweging kunnen verschillen naargelang hun inlassing in de dagagenda. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Copenhagen en de University of California, gebaseerd op een onderzoek bij een populatie muizen. De wetenschappers menen dat deze verschillen waarschijnlijk worden gestuurd door de werking van de circadiaanse klok van het menselijk lichaam. Tegelijkertijd waarschuwen de onderzoekers dat onmogelijk kan worden aangegeven welke tijdstip van lichaamsbeweging – ochtend of avond – de beste resultaten zal opleveren.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »