managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for August, 2019

Google heeft drie waardevolste applicaties in portefeuille

Posted by marcho on 24th August 2019

Indien YouTube een betalend platform zou zijn, zouden de gemiddelde consument maandelijks 4,20 dollar willen betalen om toegang tot de content te krijgen. Daarmee is YouTube de meest waardevolle applicatie van de wereld. Dat is de conclusie van een rapport van consulent McGuffin Creative, gebaseerd op een enquête bij ongeveer tweeduizend gebruikers in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden daarbij vast dat de drie populairste applicaties allemaal eigendom zijn van Google. YouTube gaat in de rangschikking immers Google Maps en Google Drive vooraf. Op de vierde plaats volgt Facebook, dat volgens de respondenten 2,92 dollar per maand waard zou zijn.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Kinderarbeid blijft in vele landen een ernstig probleem

Posted by marcho on 24th August 2019

Nog altijd veel landen hebben zich onvoldoende gewapend om de strijd tegen kinderarbeid aan te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. De onderzoekers wijzen erop dat nagenoeg alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties een engagement hebben bevestigd om kinderarbeid te bestrijden. In praktijk blijken die engagementen volgens het rapport echter een dode letter. Aangevoerd wordt dat eenenveertig landen geen enkele maatregel hebben om jongeren onder de leeftijd van achttien jaar tegen gevaarlijk werk te beschermen. Wanneer aan die lijst naties met een gebrekkige wetgeving worden toegevoegd, komt men aan vierenzeventig landen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Emiraten steeds meer bestemming medisch toerisme

Posted by marcho on 24th August 2019

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verwerven steeds meer populariteit als bestemming voor medisch toerisme. Het voorbije jaar boekte de sector een omzet van 3,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Dubai Chamber of Commerce and Industry. Verwacht wordt dat deze trend zich ook de volgende jaren verder zal doorzetten. Onder meer orthopedie, sportgeneeskunde, dermatologie, tandheelkunde en vruchtbaarheid vormen momenteel de belangrijkste specialiteiten van het medisch toerisme in Dubai. Het emiraat hoopt volgend jaar 500.000 medische toeristen te kunnen aantrekken.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Singapore wereldwijd leider in infrastructuurwerken

Posted by marcho on 24th August 2019

Nergens in de wereld lijkt meer in infrastructuur geïnvesteerd te worden dan in Singapore. Dat blijkt uit een rapport van consulent GlobalData. In het rapport wordt gewag gemaakt van actuele werken voor een totale waarde van 95,2 miljard dollar. Bijna 80 procent van die werken worden uitgevoerd onder de vorm van een publiek-private samenwerking. De Aziatische stadstaat investeert daarbij volgens GlobalData in eerste instantie in transportinfrastructuur. Daarbij wordt vooral gewerkt aan de uitbreiding van de spoorweginfrastructuur. Ook waterinfrastructuur blijkt echter een belangrijk werkterrein.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Absint krijgt Europese erkenning als streekproduct

Posted by marcho on 24th August 2019

De Franse alcoholische drank absint heeft van de Europese Commissie de status als beschermd streekproduct gekregen. De producenten van de drank, die afkomstig is uit de regio rond de stad Pontarlier, hebben voor de erkenning vijftien jaar strijd moeten leveren. De drank verwierf vooral beruchtheid in de artistieke kringen van het negentiende eeuwse Parijs. Onder meer Vincent Van Gogh zou een geregeld gebruiker van de drank zijn geweest, net zoals Edgar Degas, Henri Toulouse-Lautrec en Pablo Picasso. Kort na het begin van de eerste wereldoorlog werd de verkoop van absint verboden. Dat verbod werd pas op het einde van de voorbije eeuw gedeeltelijk opgeheven.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Azië heeft jongste vliegtuigvloot van de hele wereld

Posted by marcho on 24th August 2019

Nergens in de wereld werken luchtvaartmaatschappijen met een jongere vloot vliegtuigen dan in Azië. Dat blijkt uit een studie van Ch-Aviation, aanbieder van luchtvaartinformatie, op basis van een aan analyse van meer dan dertigduizend commerciële vliegtuigen. De onderzoekers stelden vast dat een gemiddeld vliegtuig wereldwijd twaalf jaar oud is. In Azië daalt dat gemiddelde echter tot achtenhalf jaar. De maatschappijen met de oudste vloten zijn afkomstig uit Afrika en Oceanië, waar de gemiddelde leeftijd van een toestel oploopt tot meer dan zestien jaar. Wanneer naar individuele maatschappijen wordt gekeken, blijkt Norwegian Air Sweden echter de jongste vloot van de hele wereld te hebben.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Beaujolais getroffen door vorst, hagel en hitte

Posted by marcho on 24th August 2019

De Franse Beaujolais-wijnen hebben dit jaar met een combinatie van tegenslagen moeten afrekenen. Daardoor is de oogst gevoelig ingekrompen. Dat heeft David Ratignier, vice-voorzitter van Inter Beaujolais, gezegd. Hij wijst erop dat de wijngaarden in april door vorst werden getroffen. Tijdens de zomer hebben echter ook hittegolven en zware hagelstormen volgens Ratignier zware schade aangericht. Hij verwacht dat dit jaar een oogst van minder dan 600.000 hectoliter zal worden geteld. Dat zou een daling met meer dan 25 procent betekenen tegenover vorig jaar. Over de kwaliteit van de wijnen is Ratignier echter meer optimistisch gestemd.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 24th August 2019

In het Egyptische resort Hurghada aan de Rode Zee loopt de toerist de grootste kans het slachtoffer van een voedselvergiftiging te worden. Dat blijkt uit een rapport van het platform Sickholiday.com. De organisatie wijst erop dat Hurghada in 95 procent van alle claims rond voedselvergiftiging in Egypte ter sprake komt. Twee jaar geleden werden volgens het platform over Hurghada minstens drie klachten per week ontvangen. Punta Cana in de Dominikaanse Republiek staat in de rangschikking op de tweede plaats, gevolgd door Riviera Maya (Mexico), Antalya (Turkije), Cancun (Mexico), Boa Vista (Kaapverdië), Marrakesh (Marokko), Sal (Kaapverdië), Mallorca (Spanje) en Benidorm (Spanje).

In de Verenigde Staten is de industrieel David Koch (79) overleden. Hij was tot vorig jaar bestuurder van het conglomeraat Koch Industries. David Koch had ook grote impact op de Amerikaanse politiek. Hij steunde vaak de republikeinen, maar was het oneens met Amerikaans president Donald Trump – Het Deense bedrijf Bang & Olufsen staat te koop. Ole Andersen, voorzitter van de onderneming, heeft bevestigd open te staan voor biedingen. Het bedrijf kampt met teruglopende omzetten. Het bedrijf lijdt onder de toegenomen concurrentie en de veranderingen op de markt – Het Australische luchtvaartconcern Qantas heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet geboekt van 18 miljard Australische dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 1,6 miljard dollar naar 1,3 miljard dollar.

Het Amerikaanse bedrijf Fitbit heeft met de autoriteiten van Singapore een overeenkomst gesloten om een miljoen onderdanen van de Aziatische stadstaat van fitnesstrackers te voorzien. De gebruikers betalen gedurende een jaar een abonnement van ongeveer 6,5 euro per maand – Het Amerikaanse cloudbedrijf VMware heeft de onderneming Pivotal, ontwikkelaar van gespecialiseerde software overgenomen. Ook het bedrijf Carbon Black, gespecialiseerd in cyberbeveiliging, werd ingelijfd. Met de transacties was een totaal bedrag van 4,8 miljard dollar gemoeid – China gaat bijkomende importheffingen opleggen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Dat heeft de Chinese regering aangekondigd. Onder meer de heffing op de invoer van Amerikaanse wagens gaat van 15 procent naar 40 procent. Ook soja en varkensvlees zijn getroffen.

Het Amerikaanse bedrijf HP Inc heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 14,6 miljard dollar. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met steeg van 840 miljoen dollar naar 880 miljoen dollar – De online modewinkel Zalando heeft in Berlijn onder de naam Zircle een filiaal geopend voor de verkoop van tweedehandskleding. Zircle is gevestigd is het Alexa Shopping Center aan de Alexanderplatz. Het is niet duidelijk of de formule ook naar andere steden wordt uitgebreid – Het medische bedrijf Ion Beam Application (IBA) zal zijn onderzoek naar carbontherapie in een zelfstandige entiteit onderbrengen. Carbontherapie is een nieuwe manier om tumoren te bestrijden. Het moederbedrijf zal in de nieuwe entiteit een belang van 41 procent houden.

Bij het bedrijf Punch Powertrain, producent van automatische transmissiesystemen, zijn een aantal banen bedreigd. Het bedrijf zou de gevolgen dragen van de beslissing van zijn Chinese hoofdaandeelhouder om bescherming tegen zijn schuldeisers te vragen – Bij Bank Degroof Petercam heeft chief executive Philippe Masset zijn functie neergelegd. De positie van Masset zou onhoudbaar zijn geweest na een bijzonder kritisch rapport over de bank. Hij wordt opgevolgd door Bruno Colmant, tot nu toe directielid en hoofd marktonderzoek bij de bank – Kinepolis heeft tijdens de eerst helft van dit jaar een omzet geboekt van 238 miljoen euro. Dat was een stijging met ruim 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 9,5 miljoen euro naar 25 miljoen euro. Het bezoek liep met bijna 4 procent op tot 17,7 miljoen eenheden.

De drukkerij Corelio Printing in Erpe-Mere is failliet verklaard. De onderneming was sinds vorig jaar in handen van de Nederlandse groep Circle Media Group. Een zoektocht naar een overnemer had geen oplossing opgeleverd. Er wordt nu gekeken op welke manier de activiteiten zouden kunnen worden verder gezet – De Belgische buizenproducent Aliaxis neemt het Amerikaanse bedrijf Silver-Line Plastics over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Silver-Line Plastics is Amerikaanse marktleider in de productie van plastic buizen – De West-Vlaamse tandwielbouwer BMT Aerospace wil zijn omzet de voorbije jaar met 50 procent opvoeren tot ongeveer 135 miljoen euro. Het voorbije decennium was er al sprake van een verdubbeling. Dat heeft Jean-Christophe Seynaeve, topman van BMT Aerospace, gezegd.

Posted in diversen | No Comments »

Olifanten houden rekening met ecologische veranderingen

Posted by marcho on 24th August 2019

Olifanten gebruiken een brede waaier van strategieën om met ecologische veranderingen om te gaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Colorado State University en de organisatie Save the Elephants, gebaseerd op navigatiegegevens van meer dan honderdvijftig olifanten uit het Samburu and Buffalo Springs National Reserve in het noorden van Kenia, die gedurende zeventien jaar werden opgevolgd. De onderzoekers zeggen dat vooral stropers de olifanten aanzetten om hun routes aan te passen. Het is volgens de wetenschappers echter vooral opvallend dat niet alle individuen op de uitdagingen met hetzelfde gedrag reageren.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nabijheid groene ruimte werkt positief op mentale welzijn

Posted by marcho on 24th August 2019

De nabijheid van groene ruimtes is voor het mentale welzijn belangrijker dan factoren zoals tewerkstelling en inkomen en de algemene gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick, de Newcastle University en de University of Sheffield, gebaseerd op een enquête bij meer dan vijfentwintigduizend Britten. Groene ruimtes binnen driehonderd meter van de woning hadden de grootste impact op de mentale gezondheid. Stadsplanners zouden volgens de wetenschappers de resultaten van de studie moeten aangrijpen om bij te dragen aan de creatie van een gelukkiger, gezonder en productiever stedelijk landschap.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »