managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for October, 2019

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 19th October 2019

Gokbedrijven en fabrikanten van tabaksproducten en alcoholische dranken zullen niet aan een veiling voor de naamrechten op het London Stadium kunnen deelnemen. Dat heeft de London Legacy Development Corporation (LLDC) gezegd. De activiteiten van de geviseerde sectoren passen volgens de beheerders van het complex niet bij het imago van het London Stadium. Eerder was met Vodafone een akkoord voor een bedrag van 20 miljoen pond voor een periode van zes jaar gesloten. Op het laatste moment had Vodafone zich uit de gesprekken teruggetrokken. Het London Stadium is zwaar verlieslatend. Door een gebrek aan naamsponsor zouden de uitbaters ongeveer 3 miljoen pond per jaar mislopen.

Vrachtwagenbouwer Volvo Truck heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 10,2 miljard dollar, tegenover 9,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 777,5 miljoen dollar naar 780,5 miljoen dollar. Het bedrijf verkocht 35.726 nieuwe vrachtwagens, tegenover 35.726 exemplaren het derde kwartaal vorig jaar – Boeing heeft de Amerikaanse autoriteiten veel te laat op de hoogte gebracht van mogelijke technische problemen met het type 737 Max. Een hooggeplaatst piloot van Boeing zou drie jaar geleden al op mogelijke problemen hebben gewezen – De Franse investeerder PAI Partners overweegt de Nederlandse toeristische groep Roompot te verkopen. Er zou gerekend worden op een prijs van 1 miljard euro. PAI Partners kocht Roompot drie jaar geleden voor een bedrag van 600 miljoen euro.

De Franse drankenproducent Rémy Cointreau heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 300,7 miljoen euro. Dat betekende een daling met 1,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Franse groep lijdt vooral onder een dalende verkoop in Hongkong – In de Verenigde Staten is Mark Hurd, topman van het softwarebedrijf Oracle, overleden. Hurd (62) had vorige maand wegens gezondheidsredenen al zijn functie neergelegd. De taken van Hurd worden momenteel waargenomen door Safra Catz en Larry Ellison – De Amerikaanse zorgverstrekker UnitedHealth heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 60,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 3,3 miljard dollar naar 3,6 miljard dollar.

De Amerikaanse drankengroep Coca-Cola heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 9,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 38 procent tot 2,6 miljard dollar – Frankrijk wil loterij Française des Jeux (FDJ) op de beurs van Parijs maten noteren. De operatie zou de Franse overheid een bedrag van 1,5 miljard euro kunnen opleveren. Door de beursgang zou de Franse staat zijn belang in de nationale loterij van 72 procent tot 20 procent willen terugbrengen –  De dierenrechtenorganisaties Soko Tierschutz en Cruelty Free klagen de activiteiten van het Forschungslabor der Pharmakologie und Toxikologie (LPT) uit Hamburg. De organisaties zeggen dat de dieren bij de proeven in het laboratorium zwaar worden mishandeld.

De Belgische pralinefabrikant Leonidas opent in Frankrijk twintig nieuwe winkels. Dat heeft Philippe de Selliers, chief excutive van Leonidas, gezegd. Leonidas heeft momenteel in Frankrijk vierhonderd winkels. De volgnde vijf jaar wordt die keten met honderdvijftig nieuwe adressen uitgebreid – Bank Belfius sluit de volgende maanden in Vlaanderen een twintigtal kleinere kantoren. Door de ingreep verdwijnen vijfendertig banen. De sluitingen hebben vooral betrekking op kleinere kantoren die weinig klanten tellen – De havenbesturen van Antwerpen en Zeebrugge gaan praten over een fusie. Daarmee gaan de havens in op een studie van consultant Deloitte en het advocatenbureau Laga. Uit het rapport blijkt dat een samenwerking aan beide partijen belangrijke voordelen zou kunnen opleveren.

Het bedrijf Soenen Golfkarton uit Hooglede gaat in Lanklaar een tweede vestiging bouwen. Met de investering is een bedrag gemoeid van 80 miljoen euro. De nieuwe fabriek zou in eerste instantie een honderdtal banen opleveren. De bouw zou volgende lente van start moeten gaan – De Luikse intercommunale Nethys heeft de samenwerking met chief executive Stéphane Moreau stopgezet. De man krijgt ook geen ontslagvergoeding. Ook het contract van financieel directeur Pol Heyse en directielid Bénédicte Bayer werd met onmiddellijke ingang verbroken – Rekruteerder Pauwels Consulting uit Gent neemt Health Care Management (HCM) uit Brussel over. De Brusselse onderneming is gespecialiseerd in de outsourcing van medisch afgevaardigden. Het bedrijf werd echter met opvolgingsproblemen geconfronteerd.

Posted in diversen | No Comments »

Internationale handel in boomzaad creëert risico’s

Posted by marcho on 19th October 2019

De handel in boomzaad is op wereldschaal veel minder veilig dan eerder werd gedacht. Onderzoekers van Center for Agriculture and Bioscience International (Cabi) hebben aangetoond dat insecten en schimmels daarbij wereldwijd een groot risico kunnen vormen voor bosgebieden. De onderzoekers wijzen erop dat de ziektekiemen bij grenscontroles bijzonder moeilijk kunnen worden gedetecteerd. Er is volgens hen dan ook een dringende behoefte aan efficiënte behandeling om de overlevingskansen van pathogenen in zaadvoorraden te verminderen. Tevens moet er volgens de wetenschappers aan gedacht worden de handel in risicovolle voorraden te reguleren.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Investeerders willen portefeuilles fossiele brandstoffen kwijt

Posted by marcho on 19th October 2019

Institutionele beleggers zijn van plan om 15,6 procent van hun portefeuilles fossiele brandstoffen de volgende tien jaar af te stoten. Dat is bijna een verdrievoudiging tegenover de huidige tendens. Voor volgend jaar maakt immers 5,7 procent gewag van desinvesteringen. Dat is de conclusie van een studie van het bureau Octopus, gebaseerd op een onderzoek bij institutionele beleggers met een gezamenlijk beheerd vermogen van 5,9 biljoen dollar. Tegelijkertijd stelden de onderzoekers vast dat vooral infrastructuur voor hernieuwbare energie van deze verschuiving van activa zal profiteren. De volgende twaalf maanden wil 5,2 procent van de ondervraagden budgetten naar hernieuwbare energie overhevelen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Brexit pijler van Brits racisme tegen Oost-Europeanen

Posted by marcho on 19th October 2019

Jonge Oost-Europeanen die in Engeland en Schotland wonen, hebben sinds het referendum over de brexit meer dan drie jaar geleden een toename van racisme en vreemdelingenhaat ervaren. Sommigen zeggen zelfs dat leerkrachten er niet meer in slaagden om hen te beschermen. Dat zegt een studie door wetenschappers van de University of Strathclyde, gebaseerd op een enquête bij elfhonderd jongeren die afkomstig zijn uit Oost-Europa, maar al minstens drie jaar in Groot-Brittannië wonen. De onderzoekers stelden vast dat 77 procent van de jongeren, tussen twaalf en achttien jaar oud, aangaf zelf racisme, vreemdelingenhaat en pesterijen te hebben ervaren. 

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Consument blijft sceptisch over zelfrijdende auto

Posted by marcho on 19th October 2019

Ontwikkelaars van zelfrijdende voertuigen blijven op grote uitdagingen botsen. Terwijl miljarden dollars worden gestort in de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen, blijkt het moeilijk om het vertrouwen van de consument te winnen. Dat is de conclusie van een studie van consulent JD Power, gebaseerd op een onderzoek onder vijfduizend consumenten in de Verenigde Staten. De enquête bracht aan het licht dat zelfrijdende auto’s van de consument slechts een score van 36 procent krijgen. De onderzoekers erkennen wel dat die lage score mogelijk gedeeltelijk te maken zou kunnen hebben met een gebrek aan kennis over de technologie.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Kwart Amerikaans gezondheidsbudget wordt verspild

Posted by marcho on 19th October 2019

In de Verenigde Staten wordt ongeveer een kwart van de budgetten voor gezondheidszorg verspild. Dat zegt een studie door wetenschappers van zorgverzekeraar Humana. De onderzoekers zeggen dat verspilling in de gezondheidszorg de Amerikaanse economie jaarlijks maar liefst 935 miljard dollar kan kosten. De grootste oorzaak van het probleem bleek te wijten aan een verlies door overdreven complexe administratieve procedures, die jaarlijks ongeveer 265 miljard dollar verloren zouden doen gaan. Andere grote knelpunten zijn volgens de onderzoekers buitensporig hoge prijzen (235 miljard dollar) en een inefficiënte zorgcoördinatie (27,2 miljard dollar tot 78 miljard dollar).

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Jonge consument onderneemt actie tegen problemen sociale media

Posted by marcho on 19th October 2019

De consument toont een groeiende bezorgdheid over de negatieve gevolgen van sociale media, maar jongeren lijken het snelst geneigd om actie te ondernemen. Daarbij gaan ze zelfs over tot de verwijdering van applicaties die de grootste zorgen baren. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Mediacom, gebaseerd op een enquête bij twaalfhonderd jongeren tussen acht en achttien jaar in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden vast dat de helft van de respondenten erkent doorgaans op sociale media met vrienden te lang te communiceren. Tevens zegt 52 procent een constante behoefte te voelen om op mogelijke updates te controleren.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Degelijke huisvesting ook voor Europese kinderen nog vaak problematisch

Posted by marcho on 19th October 2019

Zelfs in Europa woont een nog altijd een derde van alle kinderen in vochtige, koude, donkere of lawaaierige huizen. Dat zegt een onderzoek van het Deense ramenfabrikant Velux. In Portugal is de situatie het ergst. Daar worden een op de twee kinderen die blootgesteld aan ongezonde leefomstandigheden. Finland, waar een op de vijf kinderen in een ongezonde omgeving wonen, boekt daarentegen de beste resultaten van heel Europa. David Briggs, chief executive van Velux, zegt te hopen dat de resultaten van de studie architecten en designers zullen stimuleren om naar innovatieve oplossingen op zoek te gaan.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 18th October 2019

De drankengroep Diageo heeft in Schotland zijn nieuwe Innovation and Research Centre geopend. Met de bouw van het nieuwe centrum, gelegen in de stad Menstrie in Clackmannanshire, was een investering van 6,4 miljoen pond gemoeid. Het centrum richt zich vooral op de ontwikkeling van duurzame technologieën voor de drankenproductie. Het nieuw laboratorium ligt naar het International Technical Centre van Diageo. Het centrum zal zich onder meer toespitsen op de reductie van het waterverbruik en de beperking van de afvalstromen. Die technologieën moeten Diageo onder meer helpen het totale verpakkingsgewicht met 15 procent te verlagen. Het aandeel recyclage moet bovendien oplopen tot 45 procent.

Eurostar, de hogesnelheidstrein die Groot-Brittannië met het Europese vasteland verbindt, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 254 miljoen Britse pond. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De trafieken toonden een stijging met 4 procent tot 3,1 miljoen reizigers – Sigarettenfabrikant Philip Morris heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 7,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 11,7 procent tot 2,8 miljard dollar – Ceconomy, het Duitse moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, heeft het vertrek van zijn chief executive Jörn Werner aangekondigd. Gewag wordt gemaakt van een verschil in inzichten. Bestuurslid Bernhard Düttman neemt voorlopig de taken van Werner over.

In de Verenigde Staten willen de autobouwers Ford en Volkswagen een netwerk van meer dan twaalfduizend laadstations voor elektrische wagens uitbouwen. Daarbij willen de constructeurs ook samenwerken met de online retailer Amazon, die laadpalen voor thuisgebruik wil aanbieden – De Britse bank HSBC Holdings zou er mogelijk aan denken om zijn handelsdivisie in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland af te slanken. De ingreep zou kaderen in een kostenbesparing die interim-topman Noel Quinn wil doorvoeren – UniCredit wil een deel van zijn activiteiten onderbrengen bij een nieuwe Duitse holding. Daarover heeft de Italiaanse financiële groep een plan ingediend bij de Europese Centrale Bank (ECB). UniCredit zou door de operatie toegang willen krijgen tot voordeliger kredietmogelijkheden.

De Franse autobouwer Renault heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 11,3 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Zonder Lada zou een daling met 3,9 procent zijn opgetekend – Saudi Aramco stelt zijn beursgang uit. Dat hebben een aantal media gemeld. Nog deze maand werd de beursintroductie verwacht, maar Aramco zou nu eerst willen aantonen dat de drone-aanvallen op zijn installaties geen substantiële financiële schade heeft veroorzaakt – De Franse drankenproducent Pernod Ricard heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf voelde wel de druk van een afnemende vraag in Azië.

Het Franse mediabedrijf Vivendi heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral muziekdivisie Universal Music droeg tot de groei bij – De plantageholding Sipef heeft over de eerste negen maanden van dit jaar 10,4 procent minder palmolie geproduceerd. Dat is in belangrijke mate te wijten aan uitbarstingen van de vulkaan Ulawun op Papoea-Nieuw-Guinea. Dat heeft het bedrijf gemeld – De intercommunale Publi-T werkt aan een kapitaalverhoging van 165 miljoen euro. De bijkomende middelen moeten de Belgische gemeenten toelaten hun belang in Elia, beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, op peil te houden. Elia voerde eerder een kapitaalverhoging door.

Een Belgisch team van ingenieursstudenten van de Universiteit Leuven zijn in Australië wereldkampioen zonnewagenrace geworden. Het Belgische Agoria Solar Team haalde het daarbij met zijn zonnewagen Blue Point van het Vattenfal Solar Team van de Universiteit Delft – Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar hebben al 16.251 reizigers een klacht ingediend over de gebrekkige stiptheid bij de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn. Vorig jaar waren er over twaalf maanden 14.000 klachten genoteerd – De Europese Unie en Groot-Brittannië hebben een akkoord bereikt over de brexit, de uitstap uit de Europese Unie. Het akkoord moet nog wel door het Britse parlement worden goedgekeurd. Het is niet zeker of daar voldoende steun voor de overeenkomst zal kunnen worden gevonden.

Posted in diversen | No Comments »

Luchtvervuiling tast het menselijk geheugen aan

Posted by marcho on 17th October 2019

Hoge niveaus van luchtverontreiniging tasten de kwaliteit van het menselijk geheugen aan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick. De onderzoekers stelden dat daarbij de geheugenkwaliteit tussen de minst en meest vervuilde regio’s van Engeland een verschil laat blijken die met een veroudering van tien jaar kan worden vergeleken.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »