managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for November, 2019

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 21st November 2019

Noorwegen hoopt door een nieuw bilateraal vrijhandelsakkoord de uitvoer van visproducten naar China te kunnen verhogen. Dat heeft Harald Nesvik, Noors minister van visserijen, gezegd. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werden bijna 112.000 ton Noorse visproducten naar China uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De export wordt geleid door verse Noorse zalm, waar de verkoop in China tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar met 92 procent toenam. Ook de uitvoer van makreel en kabeljauw heeft echter een stijging laten optekenen. China is in Azië de belangrijkste handelspartner van Noorwegen.

Het Amerikaanse retailconcern Target heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 18,7 miljard dollar, tegenover 17,8 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 622 miljoen dollar naar 714 miljoen dollar – De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 6,4 miljard pond. Dat betekende een stijging met 8,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 358 miljoen pond naar 349 miljoen pond – De Amerikaanse keten Lowe’s heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 17,39 miljard dollar, tegenover 17,42 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 629 miljoen dollar naar 1,05 miljard dollar. Het bedrijf wil vierendertig onrendabel filialen in Canada sluiten.

De Spaanse fruitverwerker Citri & Co wil verder internationaal groeien. Daarvoor heeft de Spaanse investeerder Miura Private Equity het landbouwfonds Frutas opgericht. Frutas kreeg de beschikking over een budget van 350 miljoen euro. Ook de Vlaamse investeerder Integra Fund neemt aan de operatie deel – De Japanse consulente Marie Kondo heeft in samenwerking met de Japans online retailer Rakuten een eigen webshop met interieur-objecten geopend. Kondo raakte onder meer door de reeks ‘Tidying Up’ op Netflix bekend. Haar nieuwe collectie omvat 125 objecten – Het chemieconcern Solvay is gestart met de uitbreiding van zijn onderzoekscentrum in de Chinese stad Shanghai. Het centrum wordt met 4.000 vierkante meter uitgebreid. De operatie zal ruimte creëren voor vijftig nieuwe onderzoekers.

In de Verenigde Staten zijn de autoriteiten een onderzoek gestart naar de activiteiten van het Zweedse financiële concern Swedbank. Er zouden immers aanwijzingen zijn dat Swedbank mogelijk Amerikaanse sancties tegen Rusland heeft overtreden – De Chinese online retailer Alibaba heeft met zijn beursintroductie in Hongkong 11,2 miljard dollar opgehaald. Dat bedrag kan door de toepassing van een overtoewijzingsoptie nog oplopen tot 12,9 miljard dollar. Alibaba heeft ook al een notering op de beurs van New York – De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) heeft zijn sectorgenoot Fiat Chrysler aangeklaagd. Volgens General Motors heeft zijn concurrent vakbondsmedewerkers omgekocht. Op die manier zou onderhandelingen tussen General Motors en de vakbonden zijn bemoeilijkt. 

Belgische ziekenhuizen worden met een dreigend tekort aan Paclitaxel, een middel tegen kanker, geconfronteerd. Er wordt gewag gemaakt van leveringsproblemen bij de producenten, maar tevens wordt gewezen naar de lage Belgische prijzen voor geneesmiddelen die niet meer door een patent zijn beschermd – Het Franse techbedrijf Akka neemt een notering op Euronext Brussel. Vorig jaar had de groep ook al zijn hoofdzetel naar België verplaatst. Akka levert ingenieursdiensten aan grote bedrijven uit diverse sectoren. De groep telt zes vestigingen in België – Het Kortrijkse bedrijf Van Marcke stopt met de verkoop van keukens. Dat heeft de onderneming gemeld. Van Marcke wil zich in de toekomst toespitsen op professionele klanten en online verkoop. Getroffen werknemers zouden intern voor nieuwe functies kunnen solliciteren.

Er komt in de Verenigde Staten toch geen maximumgrens voor het nicotinegehalte in sigaretten. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA). Twee jaar geleden was het voorstel voor een beperking van het nicotinegehalte ingediend – De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS wil het treinaanbod vanaf eind volgend jaar met 4 procent te verhogen. Dat heeft Sophie Dutordoir, topvrouw van de maatschappij, gezegd. Twee jaar geleden werd het aanbod al met 5 procent verhoogd. Dat heeft tot extra reizigers geleid – Het Belgische bedrijf Fosbury & Sons, aanbieder van werkruimtes, wil ook activiteiten in Nederland en Spanje ontplooien. Op dit ogenblik heeft het bedrijf vier vestigingen, maar met onder meer buitenlandse vestigingen denkt de groep de volgende vier jaar aan een verdrievoudiging.

Posted in diversen | No Comments »

Rijkere bevolking omvat vele early adopters

Posted by marcho on 20th November 2019

Kapitaalkrachtige consumenten tonen een grote interesse in innoverende technologie. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent YouGov bij een groep kapitaalkrachtige consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat de rijkere bevolkingsgroep sneller naar nieuwe technologieën overstapt dan de rest van de bevolking.

Lees Verder

 

 

Posted in diversen | No Comments »

Consument wil zichzelf op voeding en drank trakteren

Posted by marcho on 20th November 2019

In de Verenigde Staten willen veel consumenten zich tijdens de eindejaarsperiode op voeding en drank trakteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Deloitte bij meer dan 4.400 Amerikaanse consumenten. De onderzoekers stelden vast dat 43 procent van de ondervraagden voor zichzelf voeding of drank wil kopen. Geen enkele andere productcategorie kan die score evenaren of overtreffen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Leiders met economische opleiding kunnen sterkste groei genereren

Posted by marcho on 20th November 2019

Leiders die een economische opleiding hebben genoten, zullen ook sneller een economische groei kunnen realiseren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Purdue University, die de economische prestaties bekeken van bijna zeventienhonderd regeringsleiders over de hele wereld sinds het midden van de voorbije eeuw.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Jongeren kunnen nepnieuws moeilijk ontmaskeren

Posted by marcho on 20th November 2019

Jongeren uit het middelbaar onderwijs ervaren vaak moeilijkheden om online nepnieuws te ontmaskeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University. De problemen zorgen er volgens de onderzoekers voor dat een gedeelte van het kiezerspubliek onvoldoende kansen heeft om geïnformeerde keuzes te maken.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Armoede bij Europese arbeidspopulatie neemt nog toe

Posted by marcho on 20th November 2019

Na de economische crisis op het einde van het voorbije decennium is de sociale ongelijkheid nog toegenomen. Dat geldt ook voor de armoede bij de werkende bevolking. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Solidar. Vastgesteld werd dat 9,4 procent van de werknemers twee jaar geleden met armoede werden geconfronteerd, tegenover 8,3 procent bij het begin van dit decennium.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Vele bedrijven leggen hun juristen onethische kwesties voor

Posted by marcho on 20th November 2019

Vele bedrijven leggen hun juristen vragen over onethische onderwerpen voor. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College London en de Exeter Law School bij meer dan vierhonderd juristen die op de loonlijst van Britse bedrijven stonden. De onderzoekers stelden daarbij vast dat 45 procent van de ondervraagden met onethische vragen zijn geconfronteerd.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsconsument heeft voorkeur voor mobiele apparaat

Posted by marcho on 20th November 2019

In de Verenigde Staten zijn mobiele apparaten voor de nieuwsconsumptie populairder dan desktops en laptops. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. De onderzoekers stelden vast dat 57 procent van de Amerikaanse consumenten geregeld voor zijn nieuws beroep doet op een mobiel apparaat. Desktops en laptops halen daarentegen slechts een score van 30 procent.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 20th November 2019

In Tsjechië heeft de regering zijn goedkeuring gehecht aan een plan dat een belasting zal heffen op grote internetbedrijven zoals Google, Amazon, Facebook en Apple. De maatregel zou een taks van 7 procent introduceren op de digitale inkomsten die bedrijven in Tsjechië realiseren. De ingreep zou betrekking hebben op ondernemingen met een wereldwijde jaaromzet van minstens 830 miljoen dollar en Tsjechische inkomsten van 4,3 miljoen dollar. Volgens het Tsjechische ministerie van financiën zou de belasting jaarlijks een bedrag van 216 miljoen dollar kunnen opleveren. De nieuwe maatregel zou vanaf volgend jaar worden ingevoerd. Er is nog wel een goedkeuring nodig van het Tsjechische parlement.

In de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Duitsland is een gratis versie van Amazon Music gelanceerd. De dienst biedt Amazon de mogelijkheid om de rechtstreekse confrontatie aan te gaan met Spotify. De gratis versie van Amazon Music wordt ondersteund met advertenties en commercials – Het Amerikaanse bedrijf Heliogen zegt een techniek gevonden te hebben om met zonnekracht extreem hoge temperaturen op te wekken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gestuurde spiegels, die de opgevangen zonnestralen op een centraal punt kunnen concentreren – In Griekenland heeft de regering strengere aanpak van het rookgedrag aangekondigd. Begin dit decennium werd een rookverbod ingevoerd, maar de financiële crisis zorgde ervoor dat het probleem voor de overheid geen prioriteit werd. De Griekse bevolking telt nog 35 procent rokers.

Vermogensbeheerder Russell Investments wordt door zijn eigenaar TA Associates te koop aangeboden. Details over een mogelijke vraagprijs zijn niet bekend. TA Associates nam Russell Investments drie jaar geleden voor een bedrag van 1,5 miljard dollar over van de London Stock Exchange (LSE) – Luchtvaartmaatschappij EasyJet gaat standaard de uitstoot van koolstofdioxide van al zijn passagiers compenseren. Dat heeft de budgetmaatschappij gemeld. Het bedrijf verwacht dat die operatie volgend jaar ongeveer 25 miljoen pond zal kosten – Vliegtuigmaker Boeing moet mogelijk duizenden vliegtuigen van het type 737 NG voor een correctie van een defect terugroepen. Aanleiding zijn enkele incidenten met een gebroken turbineblad, te wijten aan metaalmoeheid. Dat heeft de Amerikaanse National Transportation Safety Board gemeld. 

De Griekse Alpha Bank staat dicht bij de verkoop van een bundel slechte leningen ter waarde van 12 miljard euro. Dat bedrag staat gelijk met de helft van de totale schulden van de bank. Alpha Bank zegt door de operatie eindelijk een punt te kunnen zetten achter zijn probleemperiode, een aanslepend gevolg van de financiële crisis – Decathlon heeft langs op Mission Street in San Francisco een nieuw filiaal geopend. Daarbij zullen de fysieke en digitale winkel volledig in elkaar zijn geïntegreerd. Daarvoor werd op technologie van MuleSoft, een dochteronderneming van de groep Salesforce, beroep gedaan – De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia stationeert twee vliegtuigen op Brussels Airport. De toestellen zijn voorzien voor Lelystad Airport, maar voor de opening van die luchthaven is nog altijd geen datum bekend.

Bakkerij Vermaut Boerenbrood uit Lendelede, in handen van het Duitse concern Dr. Oetker, wordt overgenomen door de Limburgse groep Crelem Bakeries. Crelem wijst erop dat beide groepen geografisch goed op elkaar aansluiten en bovendien zijn capaciteitsproblemen kan helpen oplossen – Uitvaartonderneming Sereni wil de volgende twee jaar een sterke groei kennen. Daarvoor kijkt het bedrijf naar mogelijke overnames. Sereni is momenteel actief op vierentwintig Belgische locaties. Mogelijk kunnen de volgende twee jaar vijfentwintig overnames worden geteld – De Lijn komt terug op zijn plannen om Gent in te schakelen in een proefproject met elektrische bussen. Er zouden problemen zijn met de vergunningen voor de laadinstallaties. De zes voorziene bussen voor het Gentse project zullen worden gespreid over Leuven en Antwerpen. 

De familie Denolf heeft zijn belang in de mediagroep Roularta van 68,4 procent naar 71,2 procent opgetrokken. Aanverwante holdings hebben nog eens 8,5 procent van de mediagroep in handen. Toch heeft Roularta naar eigen zeggen geen intentie zijn beursnotering stop te zetten – Het Duitse chemiebedrijf Lanxess bouwt in zijn Antwerpse vestiging een installatie voor het ontbinden van lachgas en stikstofdioxide. De ingreep kadert in de strategie van het bedrijf om over twintig jaar klimaatneutraal te opereren. Momenteel stoot Lanxess nog 3,2 miljoen ton koolstofdioxide per jaar uit – De softwaregroep Peopleware uit Lier levert besturingsprogramma’s aan een cannabisproducent in Canada. Het programma laat toe om onder meer de vochtigheid en verlichting automatisch te regelen. Met het project maakt Peopleware zijn debuut in de legale cannabissector.

Posted in diversen | No Comments »

Lichaamsverzorging in China een sterk groeiende markt

Posted by marcho on 19th November 2019

Lichaamsverzorging is in China een groeiende markt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Analysys bij driehonderd Chinese consumenten onder de leeftijdsgrens van dertig jaar. De onderzoekers stelden daarbij vast dat de respondenten gemiddeld jaarlijks 811 yuan (114,6 dollar) betalen aan diensten en producten rond de gezondheid.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »