managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for December, 2019

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 4th December 2019

De Amerikaanse golfspeler Tiger Woods heeft een uitnodiging voor het toernooi Saudi International Golf Tournament in de loop van volgend jaar afgewezen. Nochtans hadden de organisatoren aan Woods een startpremie van 3 miljoen dollar aangeboden. Woods had ook al een uitnodiging voor de vorige editie naast zich neergelegd. Het Saudische toernooi is niet onbesproken. De wedstrijd wordt gesteund door de Saudische overheid, die heel wat kritiek krijgt wegens inbreuken tegen de mensenrechten. Toch ontkent Woods specifieke politieke redenen voor zijn beslissing. Daarentegen zei Woods dat de verplaatsing naar Saudi-Arabië teveel tijd in beslag zou nemen. Andere topspelers nemen wel deel.

Rusland is gestart met de levering van aardgas aan China. De leveringen gebeuren met een pijpleiding van drieduizend kilometer met een jaarlijkse capaciteit van 38 miljard kubieke meter. Voor de leveringen is een contract van dertig jaar afgesloten. China betaalt daarvoor 400 miljard dollar – De Nederlandse maaltijdbesteller Takeaway lanceert een zakelijk platform. Takeaway Pay is gevormd op basis van het Israëlische platform 10-Bis, dat eerder door het Nederlandse bedrijf werd overgenomen. Takeaway Plus wil zich opwerpen als de vervanger van het bedrijfsrestaurant – Het Japanse effectenhuis Nomura Holdings heeft het vertrek van topman Koji Nagai aangekondigd. Nagai legt zijn functie begin april volgend jaar neer. Hij wordt opgevolgd door huidig operationeel directeur Kentaro Okuda. Nagai is zeven jaar topman van Nomura geweest.

De samenwerking tussen automakers Nissan, Renault en Mitsubishi moet voor alle partijen voordelig uitpakken. Een aantal afspraken moeten dan ook opnieuw worden bekeken. Dat heeft Makoto Uchida, de nieuwe topman van Nissan, gezegd. Uchida is bij Nissan de opvolger van de afgezette Carlos Ghosn – De Amerikaanse restaurantketen Taco Del Mar zet een nationale samenwerking op met het voedingsbedrijf Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers. De keten zal daarbij in zijn restaurants vegetarische taco’s en andere gerechten kunnen aanbieden – Automaker BMW gaat zijn fabriek in het Duitse Dingolfing aan de productie van het elektrische model iNext aanpassen. Met de operatie gaat een investering van 400 miljoen euro gepaard. De fabriek moet over twee jaar met de productie van de iNext van start gaan.

In Italië neemt de familiale groep Agnelli een controlerend belang in het mediabedrijf Gedi Gruppo Editoriale, uitgever van de kranten La Repubblica en La Stampa. Agnelli betaalt een bedrag van ruim 102 miljoen euro voor een belang van 44 procent in Gedi Gruppo – De Verenigde Staten voeren met onmiddellijke ingang opnieuw importheffingen in op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gemeld. Reden is de sterke devaluatie van de nationale munten van beide Zuid-Amerikaanse landen – De Turkse economie heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een groei met 0,9 procent laten optekenen tegenover dezelfde periode periode vorig jaar. Daarmee kan Turkije een einde maken aan een periode van economische inkrimping die drie kwartalen heeft aangesleept.

In de Verenigde Staten wordt staalfabrikant AK Steel Holding door sectorgenoot Cleveland-Cliffs overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard dollar. Cleveland-Cliffs verwerft door de operatie in de nieuwe fusiegroep een belang van 68 procent – Dieter Vranckx wordt de nieuwe chief executive van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Vranckx, momenteel financieel directeur van Brussels Airlines, moet bij de maatschappij Christina Foerster opvolgen. Foerster stapt over naar het bestuur van Lufthansa, het Duitse moederbedrijf van Brussels Airlines – De Pro League heeft de digitale televisierechten voor het Belgische voetbal voor een bredere waaier partijen opengesteld. Naast traditionele rechtenhouders zoals Proximus, Telenet of Voo, kunnen nu ook technologiebedrijven aan de veiling deelnemen.

De Belgisch groep Unifiedpost, gespecialiseerd in documentverwerking, neemt zijn Britse sectorgenoot Prime Document over. Prime Document s gevestigd in Manchester en heeft vijfentwintig werknemers. De transactie versterkt de positie van Unifiedpost op de Europese markt – De internationale wegvervoerder Gobo Transport & Logistics uit Lanaken neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Wijsen Logistics, gevestigd in Maastricht, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wijsen is vooral actief op de Zwitserse markt – Belgische consumenten nemen dagelijks 2.053 kilocalorieën op. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover zeven jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Tegen volgend jaar moet een daling met 5 procent zijn gerealiseerd.

Posted in diversen | No Comments »

Sledehonden bijzonder belangrijk voor maatschappij Inuit

Posted by marcho on 3rd December 2019

Sledehonden hebben doorheen de geschiedenis een belangrijke rol vervuld in de gemeenschap van de Inuit. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de University of California, op basis van een genetisch onderzoek van bijna duizend honden en wolven.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Robotvoertuigen gevoeliger voor hackers dan gedacht

Posted by marcho on 3rd December 2019

Robotvoertuigen zoals de besteldrones van Amazon of de Marsrovers in de ruimtevaart zijn veel gevoeliger voor hackers dan algemeen wordt verondersteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of British Columbia.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Bedrog tijdens studies komt ook in latere carrière terug

Posted by marcho on 3rd December 2019

Jongeren die tijdens hun studies op bedrog terugvallen, dreigen hetzelfde gedrag ook in hun latere professionele carrière te zullen vertonen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de San Francisco State University.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Gevangenisstraf brengt hele gezin in problemen

Posted by marcho on 3rd December 2019

Gezinnen waar de man een gevangenisstraf uitzit, dreigen met armoede en instabiliteit te maken te krijgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington.

Lees Verder

Posted in diversen | No Comments »

Inteelt had belangrijke rol in verdwijnen Neanderthalers

Posted by marcho on 3rd December 2019

Kleine populaties en inteelt zijn, samen met demografische fluctuaties, wellicht de oorzaak geweest voor het verdwijnen van de Neanderthalers. Dat zegt een rapport van wetenschappers aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Molière was echt wel auteur van zijn toneelwerk

Posted by marcho on 3rd December 2019

De Franse auteur Molière was wel degelijk de auteur van de toneelwerken die aan hem zijn toegeschreven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) en de Ecole Nationale des Chartes.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Migraties weerspiegelen vaak politieke voorkeuren

Posted by marcho on 3rd December 2019

In de Verenigde Staten weerspiegelen de migratiepatronen vaak politieke voorkeuren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Pennsylvania State University.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on 3rd December 2019

In de magazijnen van Amazon in de Verenigde Staten gebeuren opvallend veel werkongevallen. Dat zegt een rapport van het Center for Investigative Reporting. Opgemerkt wordt dat in de magazijnen van Amazon vorig jaar 9,6 ernstig gewonden per honderd fulltime medewerkers werden geregistreerd. De Amerikaanse magazijnsector liet datzelfde jaar een gemiddelde van vier ernstig gewonden per honderd voltijdse werknemers optekenen. De onderzoekers maken gewag van een mogelijk verband met de hoge snelheid waarmee de magazijn van Amazon werken. Het bedrijf zegt in een reactie echter de keuze gemaakt te hebben om alle werkongevallen op een consistente manier aan de autoriteiten te melden. 

De energiebedrijven Shell Energy North America en EDF Renewables North America hebben een vijftienjarig contract getekend over een groot project rond zonnekracht in Riverside County in de Amerikaanse staat Californië. Financiële details over de transactie werden niet gemeld – De beursgang van Alibaba in Hongkong heeft de Chinese groep nog eens 1,7 miljard dollar opgeleverd. De optie om extra aandelen op de markt te brengen werd volledig benut. Eind november had Alibaba met zijn introductie op de beurs van Hongkong al 11,2 miljard dollar opgehaald – Het Finse technologiebedrijf Nokia heeft het vertrek van voorzitter Risto Siilasmaa aangekondigd. Siilasmaa legt in april zijn functie neer. Hij zal bij Nokia dan twaalf jaar in dienst zijn geweest. Siilasmaa wordt opgevolgd door Sari Baldauf (64), die voordien bij Nokia de netwerkdivisie leidde. 

Het Russische olieconcern Repsol wil tegen het midden van deze eeuw klimaatneutraal opereren. Dat moet onder meer gebeuren door maatregelen die koolstofdioxide uit de atmosfeer halen en verwerken. Bonussen van leidinggevende zullen door de duurzame prestaties worden bepaald – De Canadese winkelketen Hudson’s Bay gaat niet in op een overnamebod van Catalyst Capital Group. De investeerder had voor de winkelketen een bedrag van 2 miljard Canadese dollar geboden. De aandeelhouders, waaronder voorzitter Richard Baker, willen hun belangen niet doorverkopen – Qatar Petroleum gaat jaarlijks 900.000 ton nafta leveren aan Shell International Eastern Trading (Sietra). Het contract heeft een looptijd van vijf jaar. De leveringen gaan volgend jaar van start. Financiële details over het akkoord werden niet meegedeeld.

Goudproducent Endeavour mikt op een fusie met zijn sectorgenoot Centamin. De voorgestelde aandelendeal zou een waarde hebben van 1,9 miljard dollar. Endeavour zou in de voorgestelde plannen 53 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen -De Italiaanse bank UniCredit schrapt de volgende vier jaar achtduizend banen. Dat heeft Jean Pierre Mustier, topman van UniCredit, aangekondigd. Door de operatie wil de bank zijn personeelsbestand met 9 procent afslanken. UniCredit gaat ook 2 miljard euro eigen aandelen inkopen – De Braziliaanse mijnbouwer Vale belooft om over drie jaar een recordvolume ijzer te zullen produceren. Gehoopt wordt op een productie van mogelijk 400 miljoen ton. Door een dambreuk bij zijn site in Minas Gerais is het productieniveau van het bedrijf sterk teruggevallen. 

De Verenigde Staten overwegen importheffingen in te voeren op 2,4 miljard dollar aan goederen uit Frankrijk. Het gaat om een vergelding voor de digitale taks die Frankrijk heeft ingevoerd. Onder meer willen de Verenigde staten heffingen van 100 procent op wijn, kaas en handtassen – In China moet volgend jaar een kwart van de verkoop van nieuwe auto’s betrekking hebben op wagens met een elektrische of hybride aandrijving. Dat heeft het Chinese ministerie van industrie aangekondigd. Eerder was gewag gemaakt van 20 procent duurzame motoren – Randstad wil een besparing van minstens 120 miljoen euro doorvoeren. De besparing moet onder meer gerealiseerd worden door een verbetering van de productiviteit en een betere selectie van strategische investeringen. Het wervingsbedrijf mikt ook op een verdere digitalisering. 

Luchtvaartmaatschappij Transavia voert vanaf het voorjaar vluchten uit vanaf Brussel. Reizigers kunnen er instappen voor vluchten naar bestemmingen in Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Israël en Marokko. De maatschappij stationeert op Brussels Airport twee toestellen – Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert is exclusieve onderhandelingen gestart met de Italiaanse Dedalus Holding over de verkoop van een deel van zijn divisie medische informatica. Er wordt gestreefd naar een verkoopprijs van ongeveer 975 miljoen euro. De divisie was eerder al verzelfstandigd – Het investeringsfonds Industri Kapital (IK) zet zijn Belgisch bedrijf CID Lines te koop. CID Lines, fabrikant van hygiënische producten voor de landbouw, het transport en de voedingsindustrie, zou de investeerder ongeveer 300 miljoen euro moeten opbrengen.

Posted in diversen | No Comments »

Mens wil in eerste instantie zorg voor geliefden opnemen

Posted by marcho on 2nd December 2019

De zorg opnemen voor geliefden is voor vele mensen de belangrijkste motivatie. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Arizona State University, gebaseerd op een enquête bij meer dan zevenduizend mensen in zevenentwintig verschillende landen. Het fenomeen werd zowel in collectivistische als individualistische culturen aangetroffen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | No Comments »