managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for oktober, 2020

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 oktober 2020

Posted by managing21 on 24th oktober 2020

In Wales wordt het treinvervoer genationaliseerd. De activiteiten worden door Transport for Wales (TfW) in februari overgenomen van het bedrijf KeolisAmey. De overname is het gevolg van de uitbraak van de coronacrisis, waardoor het aantal passagiers op de Welshe treinen sterk is teruggevallen. Ken Skates, Welsh minister van economie, benadrukte dat de ingreep nodig was om het netwerk te stabiliseren en de dienstverlening te garanderen. KeolisAmey had twee jaar geleden de concessie voor de uitbating van het spoorvervoer in Wales toegewezen gekregen. Voordien was de licentie in handen van Arriva Trains Wales. KeolisAmey had eerder al financiële steun gekregen om de service te kunnen blijven garanderen.

De Amerikaanse chipfabrikant Intel boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 18,3 miljard dollar. Dat was 0,9 miljard dollar minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 6 miljard dollar naar 4,3 miljard dollar terug – Luchtvaartmaatschappij Ryanair zou zijn personeel chanteren met het een loonsverlaging. Dat hebben de Europese vakbonden gezegd. Opgemerkt wordt dat Ryanair een loonsvermindering van 10 procent eist. Werknemers die op deze vraag niet zouden ingaan, zouden met ontslag worden bedreigd – Het Amerikaanse bedrijf American Express boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,8 miljard dollar, tegenover bijna 11 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 39 procent tot ongeveer 1,1 miljard dollar.

Het Duitse winkelconcern Ceconomy boekte tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 20,8 miljard dollar. Dat was een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel, onder druk van winkelsluitingen, van 403 miljoen euro naar 230 miljoen euro terug – De Franse autobouwer Renault boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 10,3 miljard euro. Dat was 8,2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 6,1 procent tot 806.320 wagens. In september steeg de omzet wel met 8 procent – De Britse bank Barclays boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 16,8 miljard pond. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 1,78 miljard pond tot bijna 1,31 miljard pond.

De Duitse autobouwer Daimler boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van van 43,27 miljard euro, tegenover 40,28 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 8 procent tot 772.000 exemplaren. De nettowinst steeg van 1,72 miljard euro naar 2,05 miljard euro – Het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,7 miljard euro. Dat was 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 74 miljoen euro naar 90 miljoen euro – In Portugal heeft de staat de toelating gekregen om luchtvaartmaatschappij TAP Air over te nemen. Staatsinvesteringsmaatschappij Parpublica had al een belang van 50 procent in de maatschappij. Dat belang wordt nu voor een bedrag van 55 miljoen euro tot 72,5 procent opgevoerd.

Het Chinese technologieconcern Huawei boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 671,3 miljard yuan (98,6 miljard dollar). Dat was 9,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het derde kwartaal was er nog sprake van een groei met 3,7 procent tot 217,3 miljard yuan – Groot-Brittannië en Japan hebben een vrijhandelsverdrag ondertekend. Het is de eerste keer sinds de scheiding met de Europese Unie dat Groot-Brittannië een handelsakkoord met een belangrijke economische partner heeft gesloten – In Italië heeft het gerecht huiszoekingen gedaan bij het spoorwegbedrijf Ferrovie dello Stato (FS) en verzekeraar Generali. Er zou gezocht zijn naar aanwijzingen van eventuele fiscale onregelmatigheden, waarvan mogelijk een aantal toplui van het spoorwegbedrijf zouden hebben kunnen profiteren.

Het Belgische technologiebedrijf Econocom heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet geboekt van 1,83 miljard euro. Dat was een daling met 12,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gewezen wordt naar de impact van de coronacrisis, zoals ook al het eerste kwartaal bleek – De keten Mega World, het voormalige Blokker, heeft een herstelplan waarbij niet tot ontslagen of wintersluitingen zal moeten worden overgegaan. Dat heeft Rudy Claes, de nieuwe chief executive van Mega World, gezegd. Claes, afkomstig van transportgroep Corneel Geerts, volgt bij de keten eigenaar Dirk Bron als chief executive op – Het bedrijf Jacoti uit Wevelgem, opgericht door Jacques Kinsbergen, is door het Amerikaanse chipconcern Qualcomm geselecteerd als leverancier van hoortechnologie voor de chips van headsets.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 oktober 2020

Posted by managing21 on 23rd oktober 2020

Zweden zal zijn militaire bestedingen de volgende vijf jaar met 40 procent verhogen. Daarmee wil het land rnaar eigen zeggen reageren op de toenemende dreiging vanuit Rusland. De Zweedse militaire bestedingen werden na het einde van de Koude Oorlog sterk afgebouwd, maar de groeiende militaire aanwezigheid van Rusland in de Baltische Zee maakt volgens het Scandinavische land een snelle herbewapening noodzakelijk. Het jaarlijkse militaire budget zou tegen het midden van dit decennium met 3.1 miljard dollar worden verhoogd. Het Zweedse leger wordt met 30.000 manschappen uitgebreid. Dat is een uitbreiding van de mankracht met één derde. Ook zal een vijfde duikboot worden aangekocht. Zweden is geen lid van de Nato, maar kent met de westerse alliantie wel een sterke samenwerking. 

Het beveiligingsbedrijf McAfee heeft bij zijn terugkeer op de technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 740 miljoen euro opgehaald. De totale waarde van het bedrijf wordt daarmee op 8,6 miljard euro geraamd. Tien jaar geleden werd McAfee bij een overname door Intel van de beurs gehaald – American Airlines boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 3,2 miljard dollar. Dat was een daling met 73 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 2,4 miljard dollar, tegenover een winst van 425 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas zou overwegen om zijn Amerikaans dochterbedrijf Reebok te verkopen. VF Corp, eigenaar van de merken Timberland en North Face, zou een potentiële overnemer zijn, net zoals het Chinese Anta International Group Holdings.

Pernod Ricard boekte het eerste kwartaal van dit boekjaar een omzet van bijna 2,24 miljard euro. Dat betekende een daling met een ongeveer 10 procent tegenover het eerste kwartaal vorig boekjaar. Het laatste kwartaal van vorig boekjaar kende een omzetdaling van ruim 36 procent – Autobouwer Ferrari behoudt het recht op zijn merknaam Testarossa. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Een Duitse rechtbank had eerder geoordeeld dat het merk Testarossa al lange tijd door Ferrari niet meer was gebruikt en dus geen bescherming meer genoot – In de Verenigde Staten heeft de Food & Drug Administration (FDA) formeel toestemming gegeven om het antivirale middel Veklury, met het actieve bestanddeel remdesivir, van het bedrijf Gilead bij de behandeling van coronapatiënten in ziekenhuizen in te zetten.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, eigenaar van merken zoals Barbie en Hot Wheels, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,6 miljard dollar. Dat was 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 71 miljoen dollar naar 316 miljoen dollar – Het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 7 miljard euro. Dat was 1,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De online verkoop steeg met 61,6 procent en vertegenwoordigt nu 23,7 procent van de totale omzet – Het luxeconcern Kering, eigenaar van merken zoals Gucci en Yves Saint Laurent, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 3,6 miljard euro. Dat was ruim 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral West-Europa werd zwaar getroffen.

De Amerikaanse frisdrankengroep Coca-Cola boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,65 miljard dollar. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 33 procent terug tot 1,74 miljard dollar – De Amerikaanse energiegroep ExxonMobil zal een aantal projecten moeten schrappen en personeel moeten laten afvloeien. Dat heeft Darren Woods, topman van ExxonMobil, in een schrijven aan zijn medewerkers gemeld. Het bedrijf lijdt onder de lage prijzen op de oliemarkt. Woods zegt wel in olie te blijven geloven – Het Franse modeconcern Hermès boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden is er nog wel een daling met 11 procent.

De Amerikaanse muziekproducer Quincy Jones neemt een belang in het Luikse bedrijf Musimap, ontwikkelaar van een algoritme voor een psycho-emotionele profilering. Musimap wil de consument muziek aanbieden die bij zijn actuele gemoedstoestand behoorde – De plantageholding Sipef wil zijn rubberproductie afbouwen. Dat heeft François van Hoydonck, chief executive van Sipef, gemeld. Hij maakte bekend dat twee plantages van rubber op de productie van palmolie zullen overstappen. Een derde plantage zal wellicht worden verkocht – Het bedrijf Deceuninck, fabrikant van ramen en deuren, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 177,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 70 procent tot 31,2 miljoen euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 oktober 2020

Posted by managing21 on 22nd oktober 2020

Het Spaanse concern Iberdrola neemt in de Verenigde Staten het bedrijf PNM Resources over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,3 miljard dollar. Door de overname wordt het Spaanse bedrijf de derde grootste partij op de Amerikaanse markt voor duurzame energie. De fusiegroep zou een gezamenlijke marktwaarde van meer 20 miljard dollar hebben. PNM Resources is vooral actief in de staten Texas en New Mexico. Het Amerikaanse bedrijf is de achtste overname die Iberdrola dit jaar al heeft gerealiseerd. Het Spaanse concern heeft voor die transacties een budget van 10 miljard euro gereserveerd. Eerdere overnames waren gesitueerd in Frankrijk, Australië en Japan.

In de Verenigde Staten heeft het failliete farmabedrijf Purdue, fabrikant van de pijnstiller OxyContin, met de autoriteiten een schikking getroffen. Het bedrijf lag aan de basis van groot opiatenschandaal en zal daarvoor in totaal een bedrag van meer dan 8,3 miljard dollar betalen – Autobouwer Tesla boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 8,8 miljard dollar, tegenover 6,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 131 procent op tot 331 miljoen dollar. Tesla bouwde tijdens het derde kwartaal 139.593 wagens – Het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé boekte tijdens de negen eerste maanden van dit jaar een omzet van 61,9 miljard Zwitserse frank, tegenover 68,4 miljard frank dezelfde periode vorig jaar. De ecommerce won verder aan belang en vertegenwoordigt nu 12,3 procent van de totale omzet.

De Nederlandse familiale groep Van Eerd, eigenaar van de keten Jumbo, staat heel dicht bij een overname van de groep Hema. Van Eerd zou samen met investeerder Parcom bereid zijn om voor de overname een bedrag van 440 miljoen euro te betalen – Het Amerikaanse kledingbedrijf Gap onderzoekt de opties voor zijn Europese divisie. Een sluiting van de filialen van het concern in Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland en Italië wordt niet uitgesloten geacht. Mogelijk wordt ook het distributiecentrum in de Britse stad Rugby gesloten – De Nederlandse verfproducent AkzoNobel boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 2,3 miljard euro. Dat betekende een dailng met 5 procent, vooral door negatieve wisselkoersen. De nettowinst steeg met 36 procent tot 220 miljoen euro.

Het Zweedse telecomconcern Ericsson boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 57,5 miljard Zweedse kroon. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 5,6 miljard kroon, tegenover een verlies van 6,9 miljard kroon het derde kwartaal vorig jaar – Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hongkong wil 6.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dochterbedrijf Cathay Dragon, vooral actief op Aziatische verbindingen, wordt opgedoekt. De maatregelen moeten Cathay toelaten de impact van de coronacrisis op te vangen – Het betaalplatform PayPal zal voortaan ook transactief in cryptovaluta toelaten. Dat heeft de onderneming aangekondigd. Het bedrijf benadrukte dat de verschuiving naar digitale valuta onvermijdelijk is, terwijl het systeem tevens een aantal voordelen zou bieden.

De Duitse fietsenfabrikant Canyon Bicycles wordt door de oprichtersfamilie Arnold te koop gezet. Diverse partijen zouden interesse hebben getoond. De verkoop zou ongeveer 500 miljoen euro kunnen opleveren. Canyon werkt onder meer samen met de wielerteams Movistar en Alpecin-Fenix – De Chinese smartphonefabrikant Vivo breidt zijn activiteiten uit naar de Europese markt. Het bedrijf hoopt daarbij te kunnen profiteren van de verbanning van concurrent Huawei. Vivo breidde eerder zijn activiteiten al uit naar onder meer Thailand, Rusland en India – Het wervingsbedrijf Randstad boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 5,2 miljard euro. Dat was 14 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 137 miljoen euro naar 104 miljoen euro. De krimp was minder groot dan in het tweede kwartaal.

De agroconcern Cargill investeert 150 miljoen euro in zijn vestiging in de Gentse haven een bedrag van 150 miljoen euro in de bouw van een nieuwe biodieselfabriek. Onder meer slachtafval, rioolslib en oud frituurvet zullen er tot biobrandstoffen voor vrachtwagens en schepen worden verwerkt – Het beeldvormingsbedrijf Barco boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 266,9 miljoen euro. Dat was 37 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf heeft nog een orderboek van 299,1 miljoen euro. Dat was 5,7 procent minder dan eind juni – De bedrijven Belisol en Kwadro, fabrikanten van ramen en deuren en eigendom van de familiale groep Alen, is op zoek naar een partner die een minderheidsbelang in de overkoepelende holding zou willen nemen. De groep beschikt over 95 vestigingen in België, Frankrijk en Nederland.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Woensdag 21 oktober 2020

Posted by managing21 on 21st oktober 2020

Griekenland vraagt dat Duitsland, Spanje en Italië niet langer wapens naar Turkije zouden exporteren. Dat staat in een brief de Nikos Dendias, Grieks minister van buitenlandse zaken, aan zijn collega’s in de drie landen heeft verstuurd. Onder meer vroeg Dendias exportvergunningen voor duikboten, fregatten, vliegtuigen te weigeren. Eerder had ook de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis de Europese Unie tevergeefs gevraagd een wapenembargo tegen Turkije uit te spreken. Italië, Spanje, Duitsland en Hongarije zouden zich tegen het verzoek hebben verzet. Spanje en Italië zijn dan ook de belangrijkste exporteurs van wapens naar Turkije. Samen vertegenwoordigen zijn 43 procent van de wapenleveringen aan Turkije.

Het streamingplatform Netflix boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6,4 miljard dollar. Dat was ruim 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 665 miljoen dollar naar 790 miljoen dollar. Het bedrijf sloot 2,2 miljoen abonnees aan en heeft nu 28,1 miljoen gebruikers – Het beeldplatform Snap boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 678,7 miljoen dollar. Dat was 52 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon met 12 procent worden teruggeschroefd tot 199,9 miljoen euro – Het defensiebedrijf Lockheed Martin boekte het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 16,5 miljard dollar, tegenover 15,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,6 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. Het orderboek steeg van 144 miljard dollar naar 150,4 miljard dollar.

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van justitie een juridische procedure gestart tegen het internetbedrijf Google. De onderneming wordt ervan beticht zijn dominantie in de wereld van de online zoekmachines te hebben misbruikt. Google zegt zich te zullen weren – Manpower Group boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,6 miljard dollar. Dat was 13 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst van het wervingsbedrijf viel van 146,1 miljoen dollar tot 10,3 miljoen dollar terug – Tabaksfabrikant Philip Morris boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 7,45 miljard dollar. Dat was een daling met 2,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,90 miljard dollar naar 2,31 miljard dollar. De dalende verkoop van sigaretten wordt deels opgevangen door verhitte tabaksproducten.

De Chinese taxidienst Didi Chuxing werkt aan plannen om volgend jaar een notering aan de beurs in Hongkong te nemen. De waarde van het bedrijf, dat acht jaar geleden werd opgericht en met Uber wil concurreren, zou daarbij op ruim 60 miljard dollar moeten worden geraamd – Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (P&G) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 19,3 miljard dollar. Dat was 9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van de onderneming liep met 19 procent op tot bijna 4,3 miljard dollar – Het Britse concern Reckitt Benckiser (RB) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 3,51 miljard pond. Dat was 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zag vooral de vraag naar desinfectiemiddelen oplopen.

De Zwitserse bank UBS boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een operationeel inkomen van bijna 8,94 miljard dollar, tegenover nagenoeg 7,09 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van nagenoeg 1,35 miljoen dollar naar bijna 2,58 miljoen dollar – De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies van ruim 1,26 miljard euro, tegenover een winst van bijna 1,30 miljard euro hetzelfde kwartaal vorig jaar. Na negen maanden is er een verlies van 4,16 miljard euro, tegenover bijna 1,72 miljard euro dezelfde periode vorig jaar – In Californië is de Britse rockmuzikant Spencer Davis overleden. De muzikant was in de jaren zestig oprichter van de Spencer Davis Group, die ook de jonge Steve Winwood in zijn rangen had. De Spencer Davis Group had verscheidene grote hits.

Het Argentijnse bedrijf Yacimientos Petrolíferos Fiscales (UPF) heeft het huurcontract voor de drijvende gasfabriek Tango van de Belgische rederij Exmar verbroken. Exmar ontvangt daarvoor een vergoeding van 150 miljoen dollar. Er wordt naar een nieuwe huurder gezocht – In de Baltische Zee is het eerste internationale stopcontact voor windparken uit Duitsland en Denemarken in gebruik genomen. Het project is een samenwerking van het Duitse bedrijf 50Hertz, onderdeel van het Belgische concern Elia, met zijn Deense sectorgenoot Energinet – Het parkeerbedrijf Interparking dreigt in België een honderdtal banen te zullen moeten schrappen. Daarmee zou een kwart van het Belgische personeelsbestand moeten afvloeien. Vooral parkings in Antwerpen, Brussel en Zaventem zouden onder de coronacrisis zwaar hebben te lijden.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 21 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 20 oktober 2020

Posted by managing21 on 20th oktober 2020

Een consortium rond de Amerikaanse casinogroep Mohegan Gaming & Entertainment heeft een bod van 150 miljoen euro gedaan om in de Griekse hoofdstad Athene een luxe casinoresort op te zetten. Mohegan zou daarbij samenwerken met de Griekse groep Gek Terna. Het casinoreport zou gebouwd worden op de site van de voormalige luchthaven Hellenikon. De inplanting van een casino maakt deel van een herontwikkelingsplan van 8 miljard euro dat voor Hellenikon is ingediend. Bij de bieding voor het casino was een minimumbedrag van 30 miljoen euro gehanteerd. Het casino zou meer dan 7.000 arbeidsplaatsen moeten creëren zou honderdduizenden bezoekers moeten aantrekken.

In China heeft de economie tijdens het derde kwartaal van dit jaar een groei met 4,9 procent laten optekenen. Daarmee vormt het land een uitzondering op de algemene trend, want het Internationaal Monetair Fonds maakt gewag van een wereldwijde economische krimp van 4,4 procent – De Franse voedingsgroep Danone boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,8 miljard euro. Dat betekende een daling met ruim 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern kondigde ook aan zijn merk Vega te zullen verkopen, net zoals een divisie in Argentinië – Het Amerikaanse energieconcern ConocoPhillips, producent van olie en gas, neemt zijn sectorgenoot Concho Resources over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 9,7 miljard dollar. Het fusiebedrijf beschikt over een officiële reserve van 23 miljard vaten.

Het Chinese technologieconcern Alibaba investeert 3,6 miljard dollar in de Chinese supermarktketen Sun Art Retail. Door de operatie brengt Alibaba zijn belang in Sun Art Retail van 36 procent naar 72 procent. Uiteindelijk wil Alibaba volledig eigenaar van de supermarktketen worden – Het Canadese kabelbedrijf Cogeco heeft een nieuwe overnamepoging van breedbandprovider Altice USA afgewezen. Eerder had Altice een prijs van 7,8 miljard dollar geboden, maar nadien trok het Amerikaanse concern zijn voorstel op tot 8,4 miljard dollar – Het Nederlandse concern Philips boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 5 miljard euro, tegenover 4,7 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 208 miljoen euro naar 340 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde van de grotere vraag naar beademingsapparatuur.

Het Amerikaanse technologieconcern IBM boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 17,6 miljard dollar. Dat was 2,6 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De clouddiensten groeiden echter met 19 procent. De winst steeg met 2 procent tot 1,7 miljard dollar – In Nederland dreigt een groep autobestuurders met een rechtszaak tegen de Amerikaanse autobouwer Tesla. Volgens de Stichting Tesla Claim, die de ontevreden chauffeurs vertegenwoordigt, zouden de wagens een aantal defecten vertonen en ook minder ver rijden dan werd beloofd – De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe zal een doorstart maken. De maatschappij, die in maart failliet ging, is door de groep Thyme Opco overgenomen. Thyme Opco was een aandeelhouder van Flybe en heeft nu alle activa overgenomen. Flybe zou volgend jaar opnieuw vliegen.

Halliburton, toeleverancier van de autosector, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,98 miljard dollar. Dat was 46 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed 17 miljoen dollar verlies, tegenover 295 miljoen dollar winst het derde kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse technologiebedrijf Intel voert gesprekken over de verkoop van zijn divisie geheugenchips aan het Zuid-Koreaanse concern SK Hynix. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van ongeveer 10 miljard dollar – Het Nederlandse verfconcern AkzoNobel neemt de divisie decoratieve verfactiviteiten van het Spaanse Industrias Titan over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. AkzoNobel kan door de transactie volgens Thierry Vanlancker, topman van het Nederlandse concern, zijn positie op de Spaanse markt gevoelig versterken.

De Vlaamse investeerder 3D neemt een belang in het bedrijf Care Cosmetics, een ontwikkelaar  in cosmeticaproducten voor schoonheidsspecialisten. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Evenmin is bekend welk belang 3D in het cosmeticabedrijf verwerft – Eleven Sports blijkt met zijn concurrent Mediapro de joint venture The 12th Player te hebben opgericht om de Belgische voetbalrechten te beheren. Mediapro was eerder zelf kandidaat voor de Belgische voetbalrechten geweest – Het Collectif Wallonie Horeca heet bij de Raad van State klacht neergelegd tegen de beslissing van de Belgische regering om de cafés en restaurants gedurende een maand een verplichte sluiting op te leggen. De horeca wordt volgens de organisatie onterecht met de verspreiding van het virus vereenzelvigd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 20 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Maandag 19 oktober 2020

Posted by managing21 on 19th oktober 2020

In de Verenigde Staten is ondernemer Robert Brockman, topman van Reynolds & Reynolds, wegens belastingontduiking voor de rechter gedaagd. Er is sprake van een bedrag van 2 miljard dollar. Dat is de grootste belastingontduiking die in de Verenigde Staten aan een rechtbank is voorgelegd. De praktijken van Brockman (79) strekten zich over een periode van twee jaar uit. Hij zou daarbij een web van offshore bedrijven op Bermuda en St. Kitts & Nevis hebben gebruikt. Reynolds & Reynolds is ontwikkelaar van software voor autodealers. De feiten kwamen aan het licht door verklaringen van Robert Smith, een zakenrelatie van Brockman, die eveneens op financiële wanpraktijken was beticht. Smith werd daarop een getuige voor het openbaar ministerie, in ruil voor een strafvermindering. Brockman ontkent de feiten.

Het sociale mediabedrijf YouTube blokkeert de toegang tot het platform Qanon, een kanaal dat volgers van complottheorieën samenbrengt. De operatie kadert in de strategie van Youtube tegen de verspreiding van complottheorieën die geweld rechtvaardigen. YouTube volgt daarmee het voorbeeld van Facebook en Twitter – Uber wil in Zuid-Korea een joint-venture opzetten met de mobiele divisie van SK Telecom. Uber zou in het project een bedrag van meer dan 150 miljoen dollar willen investeren. De mobiele divisie van SK Telecom zou daarbij worden afgesplitst om een joint-venture te kunnen creëren – Het Zuid-Koreaanse concern LG Chem voert met verscheidene autobouwers onderhandelingen om joint-ventures voor de productie van elektrische batterijen op te zetten. Dat heeft Hak Cheol Shin, topman van LG Chem gezegd.

Array Technologies, fabrikant van zonnepanelen, heeft bij zijn introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 1,05 miljard dollar opgehaald. Daarmee wordt de totale waarde van het bedrijf geraamd op 4,6 miljard dollar – Gesprekken tussen de crediteurs van JC Penney en mogelijke overnemers Simon Property en Brookfield Property zijn afgesprongen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Simon en Brookfield zijn de belangrijkste eigenaars van de panden waarin JC Penney zijn winkels uitbaat – De Canadese overheid investeert een bedrag van 20 miljoen Canadese dollar in het bedrijf Terrestrial Energy, ontwikkelaar van kleine kernreactoren. Het bedrijf zegt met de steun dozijnen banen te zullen creëren. De technologie moet Canada helpen tegen midden deze eeuw een klimaatneutrale economie uit te bouwen.

Autobouwer Fiat Chrysler investeert een bedrag van 1,35 miljard dollar en 1,5 miljard dollar in zijn fabriek in Windsor in Canada. Op de site zullen elektrische wagens worden gebouwd. Dat is het gevolg van een akkoord tussen Fiat-Chrysler en de Canadese vakbonden – De Verenigde Arabische Emiraten en Israël werken aan een fiscaal akkoord. Dat moet wederzijdse investeringen stimuleren. Dat hebben de twee landen verklaard. Door het akkoord zou immers een dubbele belasting worden vermeden – De Amerikaanse bank Citigroup heeft het vertrek van topbankier Ray McGuire gemeld. McGuire hoopt volgend jaar Bill de Blasio te kunnen opvolgen als burgemeester van New York. Hij zou bij een verkiezing na David Dinkins in de jaren negentig van de voorbije eeuw pas de tweede zwarte burgemeester van New York worden.

Japan heeft momenteel geen plannen om Chinese bedrijven uit zijn telecommunicatienetwerken te verbannen. Dat heeft Japan ook aan de Verenigde Staten gemeld. Japan zou gezegd hebben zijn eigen veiligheidsmaatregelen te nemen om de nationale veiligheid te beschermen – De Verenigde Staten zullen op zijn basissen in Zuid-Korea 9.000 lokale werknemers in een stelsel van tijdelijke werkloosheid plaatsen. Zuid-Korea doet volgens de Amerikaanse regering te weinig inspanningen om de aanwezigheid van 28.500 Amerikaanse soldaten op zijn grondgebied financieel te ondersteunen – Autobouwer Jaguar Land Rover zal in de toekomst een kleinere portfolio op de markt brengen. Thierry Bolloré, de nieuwe topman van de Britse autobouwer en vroeger actief bij Renault, zou mogelijk de productie van zes modellen stopzetten.

Het Belgische farmabedrijf UCB verhuist zijn Britse divisie van Slough naar Windlesham, waar het bedrijf een nieuwe wetenschappelijke campus kan betrokken. Met de verhuis zijn 650 medewerkers betrokken. De campus was tot voor kort eigendom van de farmagroep Eli Lilly – Kris Peeters, voormalig minister-president van Vlaanderen en momenteel lid van het Europees Parlement, wordt ondervoorzitter van de Europese Investeringsbank. België en Nederland mogen om beurten één van de acht ondervoorzitters van de Europese Investeringsbank, gevestigd in Luxemburg, leveren – Het Antwerpse beurshuis Merit Capital heeft het vertrek van voorzitter Henry Gabay gemeld. Daarnaast hebben ook Paul Reynolds en Amit Haria, twee andere topmannen, hun functie neergelegd. Bij Merit Capital waren eerder onregelmatigheden vastgesteld.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 19 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Zondag 18 oktober 2020

Posted by managing21 on 18th oktober 2020

De Britse pubketen JD Wetherspoon heeft het voorbije boekjaar, dat eind juni werd afgesloten, een omzet geboekt van 1,3 miljard pond. Dat was een daling met 30 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 34,1 miljoen pond, tegenover een winst van 102,5 miljoen pond het jaar voordien. Tim Martin, topman van JD Wetherspoon wees erop dat de pubketen pas voor de tweede keer verlies moet melden sinds het bedrijf vijfendertig jaar geleden werd opgericht. Eén jaar na de start moest een negatief resultaat van 7 miljoen pond worden gemeld. JD Wetherspoon heeft 880 pubs. Martin wijt een groot deel van het verlies aan het beleid van Brits premier Boris Johnson.

De Zweedse truckfabrikant Volvo Group boekte tijdens het derde kwartaal dit jaar een omzet van 76,9 miljard kroon. Dat was 22 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 34 procent tot 7,2 miljard kroon (690 miljoen euro) – Het Franse drankenconcern Remy Cointreau heeft een meerderheidsbelang gekocht in het champagnehuis J. de Telmont. De transactie betekent voor Remy Cointreau een terugkeer in de champagnesector. Vorig jaar verkocht het bedrijf de merken Piper-Heidsieck en Charles Heidsieck – Het Amerikaanse farmabedrijf Mallinckrodt heeft bescherming tegen faillissement gevraagd. Het bedrijf is een van de grootste producenten van opioïden van de Verenigde Staten. Mallinckrodt wordt geconfronteerd met een reeks claims voor de schadelijke neveneffecten van het product.

Ant Group, de financiële dienstverlener van de Chinese internetgroep Alibaba, wil met zijn introductie op de beurs van Hongkong en Shanghai een waardering van minstens 280 miljard dollar halen. Dat is 12 procent meer dan bij een vorige prognose, te wijten aan de hoge interesse – Er is nog maar een overnamekandidaat voor Hema. De Nederlandse investeerder Parcom en de groep Van Eerd, eigenaar van Jumbo, beginnen aan exclusieve onderhandelingen met de aandeelhouders van de keten. Marcel Boekhoorn, voormalig eigenaar van Hema, zou hebben afgehaakt – In de Verenigde Staten wil de Federal Communications Commission (FCC) de immuniteit van de sociale netwerkbedrijven verder beperkt. Dat heeft Ajit Pai, voorzitter van de commissie, gemeld. Pai lijkt daarmee in te gaan op de eisen van Amerikaans president Donald Trump.

De Amerikaanse autobouwer Nikola, fabrikant van elektrische vrachtwagens, kan ook zonder een samenwerking met General Motors overleven. Dat heeft Mark Russell, topman van Nikola, gezegd. Vragen rond de geloofwaardigheid van Nikola zouden die samenwerking kunnen bedreigen – Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12 miljard euro. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste drie kwartaal is er echter nog altijd een achteruitgang met 21 procent – Tijdens de maand september werden in de Europese Unie 933.987 nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekende een stijging met 3,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Acea, die gewag maakt van de eerste groei van dit jaar.

In Groot-Brittannië heeft de brouwgroep Marston’s gewaarschuwd voor een mogelijk verlies van 2.150 banen. Dat moet volgens het bedrijf worden toegeschreven aan de nieuwe beperking die de regering heeft opgelegd en het einde van de steunmaatregelen van de overheid. Marston’s heeft nu nog 14.000 werknemers – Zakenbank Edmond de Rothschild wordt in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd door Sergei Bogdanchikov, een voormalig topman van het Russisch energiebedrijf Gazprom. Volgens Bogdanchikov heeft de bank 81 miljoen dollar uit zijn vermogen spoorloos laten verdwijnen – De Nederlandse brouwer Heineken is in Groot-Brittannië tot een boete van 2 miljoen pond veroordeeld. Volgens de autoriteiten heeft Heineken aan de uitbaters van zijn Britse pubs onaanvaardbare verkoopsvoorwaarden opgelegd.

Het Amerikaanse bedrijf Juul, fabrikant van elektronische sigaretten, zet zijn verkoop in België stop. Dat heeft de onderneming gemeld. De producten van Juul werden pas in september vorig jaar in de Belgische winkels aangeboden – Het farmabedrijf Novartis wil zijn Belgische activiteiten reorganiseren. Daardoor kunnen op de Belgische zetel van het bedrijf in Vilvoorde bij de medische vertegenwoordigers mogelijk 42 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf tijdens een bijzondere ondernemingsraad gemeld – Het bedrijf Compagnie Maritime Belge (CMB) is aan het Havenhuis in Antwerpen gestart met de bouw van het eerste tankstation ter wereld dat aan schepen rechtstreeks duurzame waterstof kan leveren. Ook auto’s en vrachtwagens kunnen er waterstof tanken. In maart volgend jaar moet het station klaar zijn.

Verder:

Chemische producten beïnvloeden verouderingsproces, immuunsysteem en metabolisme
https://theconversation.com/exposure-to-man-made-chemicals-influences-genes-controlling-aging-immune-system-and-metabolism-146825
Inferieur dieet is wereldwijd cruciale oorzaak van fatale hartziektes
https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/poor-diet-is-top-contributor-to-heart-disease-deaths-globally
Maatschappijen desintegreren wanneer leiders de sociale contacten belemmeren
https://phys.org/news/2020-10-history-societies-collapse-leaders-undermine.html
Bevolking eist dat overheid meer zorgt draagt voor welzijn van de burger
https://www.jhsph.edu/news/news-releases/2020/survey-more-u.s.-adults-want-the-government-to-have-a-bigger-role-in-improving-peoples-lives-than-before-the-pandemic.html
Grote donoren hebben op Amerikaanse politiek meer invloed dan gemiddelde kiezer
https://phys.org/news/2020-10-big-money-donors-political-average-voter.html
Gezinsinkomen heeft vaak een complexe structuur
https://news.umich.edu/is-there-a-male-breadwinner-norm-dont-look-at-salary-data-to-find-out-u-m-study-says/
De coronacrisis heeft op de Afrikaanse economie een verwoestende impact
https://hub.jhu.edu/2020/10/15/covid-19-has-dire-economic-impact-on-africa/
Ervaring met nepnieuws bouwt verdediging tegen toekomstig bedrog
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201016132013.htm
Introductie van minimumprijs voor alcohol helpt overlijdens voorkomen
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-10/joso-iam100820.php
Mensenhandel heeft op vrouwen de grootste impact
https://medicalxpress.com/news/2020-10-human-trafficking-europe-disproportionately-affects.html

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 18 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 17 oktober 2020

Posted by managing21 on 17th oktober 2020

In Los Angeles is Salvador Cienfuegos, voormalig minister van defensie van Mexico, aangehouden. De man was eerder op Los Angeles International Airport gearresteerd. Cienfuegos (72) wordt verdacht meegeholpen hebben om drugs zoals heroïne, cocaïne, marihuana en methamfetamines naar de Verenigde Staten te smokkelen. Hij zou als minister zijn kabinet hebben misbruikt om leden van het Beltran-Leyva Kartel te beschermen. Hij zou ook geholpen hebben operaties tegen rivalen van het kartel op te zetten. Bovendien zou hij maritiem transport hebben gebruikt om drugstransport te organiseren. Cienfuegos kreeg in Mexico de bijnaam El Padrino (Peetvader) toebedeeld.

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft zijn beklag gemaakt over de beslissing van Canada om de export van dronetechnologie naar zijn land op te schorten. Canada had tot de opschorting beslist omdat de drones door Azerbeidzjan tegen Armenië zouden zijn ingezet – De China Construction Bank (CCB) is in eigen land veroordeeld tot een boete van 7,3 miljoen yuan veroordeeld. Dat heeft de Chinese financiële regulator gemeld. De bank zou op een aantal wanpraktijken zijn betrapt. Een bedrag aan 1 miljoen euro illegale winsten zou zijn in beslag genomen – De Boeing 737 Max zal tegen eind dit jaar wellicht opnieuw mogen vliegen. Dat heeft Patrick Ky, directeur van het European Aviation Safety Agency (Easa), gezegd. Het toestel wordt na twee dodelijke crashes al sinds de lente vorig jaar aan de grond gehouden.

De overnamegesprekken rond de overname van de TCS Group, de holding boven Tinkoff Bank, door het Russische technologiebedrijf Yandex zijn afgebroken. Een reden voor de beslissing is niet gegeven. Yandex had eerder te kennen gegeven voor TCS Group 5,5 miljard dollar te willen betalen – Uber bekijkt de mogelijke opties voor dochterbedrijf Elevate, dat transport met vliegende taxi’s aanbiedt. Daarbij wordt gekeken naar een mogelijke samenwerking of een verkoop. De verkoop van Elevate zou Uber aanzienlijke besparingen moeten opleveren – In Tripoli is Abdelrahman al-Milad, commandant van de Libische kustwacht, opgewacht. Al-Milad zou een centrale figuur zijn in de smokkel van mensen en olie. Hij wordt beschouwd als een van de meest beruchte mensensmokkelaars van de wereld.

De Duitse vrachtwagenbouwer Tration, onderdeel van de Volkswagen Group, wordt volledig eigenaar van zijn Amerikaanse sectorgenoot Navistar. Daarover hebben de twee bedrijven een akkoord gesloten. Traton had al enkele tijd een belang van 16,8 procent in Navistar – Het Amerikaanse concern Schlumberger, toeleverancier van de oliesector, boekte het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,3 miljard dollar. Dat was 38 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 11,4 miljard dollar naar 82 miljoen dollar op – Het farmaconcern Pfizer zal mogelijk eind november in de Verenigde Staten een versnelde goedkeuring van zijn potentiële vaccin tegen het coronavirus vragen. Dat heeft Albert Bourla, topman van Pfizer, gezegd. Een onderzoek moet voordien de efficiëntie en de veiligheid van het vaccin bevestigen.

Het Britse staalconcern Liberty Steel heeft een bod uitgebracht op de verlieslatende staaldivisie van het Duitse industrieconcern Thyssenkrupp. Financiële details over het voorstel werden niet verstrekt. Sanjeev Gupta, topman van Liberty Steel, wil zijn greep op de Europese staalmarkt versterken – In Nederland is de telecomoperator Simpel door sectorgenoot T-Mobile overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Simpel werd dertien jaar geleden opgericht en heeft een twintigtal medewerkers – De Duitse autogroep Daimler boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van 3,1 miljard euro. Daarmee presteert Daimler beter dan dezelfde periode vorig jaar, toen een positief resultaat van bijna 2,7 miljard euro was gemeld. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar was er nog een verlies van 1,3 miljard euro.

Fons Verplaetse, voormalig gouverneur van de Nationale Bank van België, is overleden. Verplaetse (90) wordt bestempeld als de architect van het beleid dat het Belgische economische herstel na de crisisperiode van de jaren zeventig en tachtig van de voorbije eeuw mogelijk maakte – Nieuwpoort stapt naar Raad van State tegen de vergunning die de groep Colruyt voor de aanleg van een zeeboerderij heeft aangevraagd. Colruyt wil in de zeeboerderij, ongeveer 4,5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort, onder meer mosselen, oesters en zeewier kweken – Het biotechbedrijf Galapagos uit Mechelen zet zijn onderzoek naar een geneesmiddel tegen artrose in de knie stop. Samen met de Franse groep Servier voert Galapagos al tien jaar onderzoek naar het middel. Uit een studie met 932 patiënten is nu echter gebleken dat het middel niet werkt.

Verder:

Gebrek aan online waardering oorzaak van depressies en angsten
https://news.utexas.edu/2020/09/21/getting-fewer-likes-on-social-media-elicits-emotional-distress-among-adolescents/

Japanse bedrijfstop blinkt uit in gebrek aan gendergelijkheid
https://www.reuters.com/article/us-japan-companies/japan-firms-fall-woefully-short-of-meeting-government-goals-on-women-in-management-reuters-poll-idUSKBN26Y35X

Ongunstige levensomstandigheden dreigen groei mosselen te belemmeren
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201009094946.htm

Mannen zien voeding minder snel als een veiligheidsprobleem
https://news.wsu.edu/2020/10/08/men-less-likely-see-food-national-security-issue-amid-pandemic/

Liegende politieke kandidaten hebben grootste kans op verkiezing
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-10/uob-cwl100820.php

De mens onthoudt gemakkelijker locaties met hoge voedingswaarde
https://medicalxpress.com/news/2020-10-human-spatial-memory-prioritizes-high.html

Amazon kan bij Amerikaanse consumenten op de grootste klantentrouw rekenen
https://www.marketingcharts.com/brand-related/brand-loyalty-115053

Auto van Franse chauffeur wordt elk jaar groter
https://www.wwf.fr/sengager-ensemble/relayer-campagnes/stop-suv

Infrastructuur voor opslag van energie groeit ruim 30 procent per jaar
https://www.woodmac.com/press-releases/global-energy-storage-capacity-to-grow-at-cagr-of-31-to-2030/

Videogames halen midden dit decennium 11 miljard dollar jaaromzet
https://www.digitaltveurope.com/2020/10/06/game-subscriptions-to-be-us11-billion-industry-by-2025/

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 17 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Maandag 12 oktober 2020

Posted by managing21 on 12th oktober 2020

In de Verenigde Staten zal het spoorbedrijf Amtrak mogelijk nog eens 2.400 arbeidsplaatsen moeten schrappen indien de overheid geen nieuw hulppakket ter beschikking stelt. Daarbij zou mogelijk ook de dienstverlening moeten worden teruggeschroefd. Dat heeft Bill Flynn, chief executive van Amtrak, gemeld. Amtrak krijgt van de Amerikaanse overheid jaarlijks een ondersteuning van ongeveer 2 miljard dollar. Dit jaar zal dat bedrag volgens het spoorbedrijf tot 4,9 miljard dollar moeten worden opgevoerd. Na de uitbraak van de coronacrisis was het aantal reizigers bij Amtrak een terugval van 96 procent gekend. In april had het Amerikaanse Congres aan het bedrijf 1 miljard dollar noodsteun toegewezen.

Het Northern Committee of the Western and Central Pacific Fisheries heeft het Japanse voorstel voor een uitbreiding van de vangstquota voor de blauwe tonijn afgewezen. Ook vorig jaar had een eerder Japans voorstel eenzelfde reactie gekregen. Volgens Japan hebben de populaties tonijn zich voldoende hersteld – Het mobiliteitsbedrijf Waymo, onderdeel van de technologiegroep Alibaba, breidt de dienst van zijn zelfrijdende taxi in de Amerikaanse stad Phoenix verder uit. De dienst was in een test al beschikbaar voor honderd gebruikers, maar staat nu open voor het brede publiek – De Britse autobouwer Lotus heeft een overeenkomst gesloten met het energiebedrijf British Gas. In het akkoord is voorzien dat het hoofdkwartier van Lotus in Hethel door British Gas voor 100 procent van duurzame energie zal worden voorzien.

Er is een duidelijke band tussen het Chinese technologiebedrijf Huawei en de Chinese veiligheidsdiensten. Dat zegt een rapport van een Britse parlementscommissie. Het bedrijf zegt echter dat het rapport niet op feiten, maar op meningen is gebaseerd – Voor de eerste keer in zijn bestaan zal de World Trade Organization door een vrouw worden geleid. De Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala en de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee zijn de enige overgebleven kandidaten om Roberto Azevedo als voorzitter van de organisatie op te volgen – Britse treinen hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 35 miljoen reizigers vervoerd. Dat was slechts 8 procent van het aantal reizigers tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Office of Rail and Road. Het gebruik is daarmee teruggezakt tot het laagste niveau sinds het midden van de negentiende eeuw.

Het Duitse gerecht heeft huiszoekingen uitgevoerd in kantoren van de Deutsche Fußball Bund (DFB). Gezocht werd naar aanwijzingen van mogelijke belastingontduiking. Een aantal inkomsten uit reclame, ter waarde van 7,4 miljoen euro, zouden mogelijk niet zijn vermeld – Dure sportwagens met een hoog benzineverbruik dreigen in Frankrijk met een zware milieutaks te worden geconfronteerd. Er is een nieuwe wet aan het parlement voorgelegd om een milieutaks tot maximaal 50.000 euro, afhankelijk van de emissiewaarden, in te voeren – Op de dag van het televisiedebat tussen de potentiële vice-presidenten Kamala Harrris en Mike Pence heeft de verkiezingscampagne van Joe Biden meer dan 12 miljoen dollar donaties opgehaald. Bij zijn debat tegen Donald Trump had Joe Biden zelf eerder ook al meer dan 10 miljoen dollar verzameld.

Het overnachtingsplatform Airbnb heeft op twaalf maanden tijd, tot maart dit jaar, meer dan 1,2 miljard dollar opgebruikt. Dat zou volgens Amerikaanse media zijn gebleken uit documenten die het bedrijf naar aanleiding van zijn geplande beursgang had ingediend – Het Nederlandse bedrijf Fastned en autobouwer Tesla hebben bij het autostradekruispunt Hilden, in de buurt van Düsseldorf, een nieuw laadstation voor elektrische wagens in gebruik genomen. Het Ladepark Kreuz Hilden is het grootste laadstation van Duitsland. Fastned werkt aan een Europees netwerk met duizend snellaadstations – Zelfs indien ernstige olievervuiling in de Nigerdelta zou zijn veroorzaakt door saboteurs van pijpleidingen, dan nog is Shell verantwoordelijk voor de schade. Dat hebben een aantal gedupeerden en milieugroepen voor de rechtbank in Den Haag gepleit.

Botanic Sanctuary bouwt in het stadscentrum van Antwerpen op de site van het Sint-Elisabethgasthuis een nieuw horeca-complex. Daarbij wordt een luxehotel met meer dan honderd kamers gepland. Op de site gaat ook het driesterrenrestaurant Hertog Jan opnieuw van start – Tot half september heeft Bpost dit jaar al 1.137 arbeidsplaatsen geschrapt. Tijdens diezelfde periode hebben 651 werknemers zelf ontslag genomen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van post. De helft van de ontslagen heeft betrekking op contracten van beperkte duur. Er werden sinds maart ook 600 nieuwe werknemers aangeworven – De Belgische divisie van de Franse kledingketen Camaïeu is failliet verklaard. Er kon geen partij worden gevonden om met de 25 Belgische winkels een doorstart te maken. Door het faillissement verdwijnen 120 arbeidsplaatsen.

Verder:

In Groot-Brittannië maken de ambachtelijke brouwers een moeilijke periode door
https://www.foodmanufacture.co.uk/Sectors/Drinks/Small-brewers-face-falling-beer-sales-and-tax-rises#

Ook de voetbalsport lijdt nog altijd onder genderongelijkheid
http://www.insideworldfootball.com/2020/10/08/women-football-report-finds-gender-discrimination-still-dominates-workplace/

Een duurzame toekomst zonder armoede is voor de hele mensheid mogelijk
https://www.sciencealert.com/we-don-t-have-to-return-to-the-dark-ages-to-live-in-a-sustainable-future

Met de huidige plannen blijft duurzaamheid voor de Britse huisverwarming een utopie
https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/08/uk-will-take-700-years-to-reach-low-carbon-heating-under-current-plans

De rol van sociale media in haatmisdrijven is complexer dan algemeen wordt gedacht
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-10/oupu-smp100120.php

Het wordt steeds moeilijker om vriendschappen over politieke grenzen te tillen
https://theconversation.com/why-friendships-are-falling-apart-over-politics-146821

De Wereldbank verwacht volgend jaar een herstel van de Afrikaanse economie
https://www.bnnbloomberg.ca/world-bank-sees-sub-saharan-africa-gdp-rebounding-in-2021-1.1505273

Stikstofoxide stapelt zich op een schadelijke manier op in de atmosfeer
https://eu.detroitnews.com/story/news/environment/2020/10/07/nitrous-oxide-leaking-into-atmosphere-dangerous-pace/5909775002/

Klimaatsceptische berichten trekken op Facebook veel belangstelling
https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/08/climate-denial-ads-on-facebook-seen-by-millions-report-finds

Moeilijke periode voor bouwsector Midden-Oosten en Noord-Afrika
http://www.tradearabia.com/news/CONS_373706.html

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 12 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Zondag 11 oktober 2020

Posted by managing21 on 11th oktober 2020

De Formula One heeft met de organisatie Rio Motorsports voor de bouw van een nieuw circuit in Deodoro, een voormalige militaire basis in de buurt van Rio de Janeiro. Deodoro werd tijden de Olympische Spelen vier jaar geleden voor een aantal kleinere evenementen gebruikt. Deodoro bevindt zich echter midden in het Camboata Forest. Voor de aanleg van het nieuwe circuit zouden duizenden bomen moeten verdwijnen. De plannen stuiten bij milieugroeperingen dan ook op zware tegenkanting. De aanleg moet nog wel door de Braziliaanse autoriteiten worden goedgekeurd. Momenteel wordt de Grote Prijs van Brazilië georganiseerd op het circuit van Interlagos. Dat contract loopt eind dit jaar echter af. 

De Amerikaanse autobouwer Rivian heeft zijn elektrische bestelwagen voorgesteld. Het bedrijf heeft voor het voertuig al een bestelling van 100.000 exemplaren ontvangen van het ecommerce-bedrijf Amazon. De eerste 10.000 wagens moeten over twee jaar al worden geleverd – De Franse brandstofproducent Total investeert in de Amerikaanse startup Hyzon Motors, gespecialiseerd in de opwekking van energie op basis wat waterstof. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De waarde van Hyzon wordt geraamd op ongeveer 200 miljoen dollar – De Amerikaanse alumnigroep Alcoa wil de activiteit van zijn smelterij in de Spaanse stad San Ciprian terugbrengen. Door de ingreep zouden ongeveer 530 arbeidsplaatsen kunnen worden geschrapt. Een honderdtal werknemers zou in dienst kunnen blijven.

In Groot-Brittannië hebben de biergroepen Marston’s Brewing Company and Carlsberg van de Competition and Markets Authority de toelating gekregen om een joint-venture opgezet. Carlsberg krijgt in het nieuwe concern een belang van 60 procent – In Denemarken heeft premier Mette Frederiksen een budget van 10 miljard Deense kroon (1,5 miljard euro) beloofd voor nieuwe klimaatinitiatieven. Denemarken denkt aan de opslag van koolstofdioxide, de ontwikkeling van waterstof, duurzame landbouw en de recyclage van plastic – In de Britse horecasector dreigen ruim 500.000 banen verloren te gaan. Dat heeft Kate Nicholls, chief executive van UK Hospitality, gezegd. Het ondersteunende programma van de Britse regering, dat in de Britse horecasector de tijdelijke werkloosheid van 900.000 werknemers dekte, loopt eind oktober af.

Op Cyprus heeft Turkije de badstad Varosha voor bezoekers geopend. Dat heeft tot zware protesten geleid in Griekenland. Varosha, een voorstad van Famagusta, wordt zowel door Cyprus als Turkije opgeëist. Varosha was de voorbije decennia een spookstad. Griekenland had om een internationaal bestuur gevraagd – De Franse brandstofproducent Total heeft een belang van 20 procent genomen in het windmolenproject Eoled in de Middellandse Zee. Eoled, voor een meerderheid in handen van de energiegroep Qair, ligt voor de kust van de Franse stad Gruissan en heeft een capaciteit van 30 megawatt – In de Verenigde Staten heeft restaurantketen Ruby Tuesday bescherming tegen faillissement aangevraagd. Het bedrijf zou met zijn kredietverstrekkers al een akkoord voor een herstructurering hebben bereikt. De restaurants blijven tijdens de operatie geopend. De voorbije jaren had de groep al 118 vestigingen gesloten.

De Zuid-Koreaanse groep Hyundai Motor heeft de eerste exemplaren van de Xcient Fuel Cell, een elektrische vrachtwagen op waterstof, aan zijn eerste klanten in Zwitserland afgeleverd. De leveringen vertegenwoordigen het debuut van de commerciële elektrische voertuigen van Hyundai op de Europese markt – Het ruimtevaartbedrijf Momentus neemt een notering aan de beurs. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een fusie met het bedrijf Stable Road Acquisition, dat al een beursnotering heeft. De waarde van Momentus, dat gespecialiseerd is in het transport van ruimtecargo, wordt geraamd op 1,2 miljard dollar – Het Israëlische bedrijf Illusive Networks, gespecialiseerd in cyberbeveiliging, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 24 miljoen dollar opgehaald. Tot de investeerders behoren onder meer Cisco, Microsoft en Citigroup. Het bedrijf ontwikkelt netwerken die hackers in een val lokken en vervolgens liquideren.

Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar is de bierverkoop in België met 20 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Brouwers. In de horeca was er een daling met 45 procent, maar ook in de retail was er een terugval met 0,5 procent. Na zes maanden was ook de export met 6,5 procent gedaald – De Belgische ontwerper Dries van Noten heeft in de Amerikaanse stad Los Angeles een boetiek geopend. De winkel bevindt zich langs de La Cienega Boulevard, in de omgeving van Beverly Hills en Hollywood. Van Noten verkocht zijn kleding al in winkels van andere Amerikaanse modeverkopers – Het Waalse biotechbedrijf Univercells, dat werkt aan een coronavaccin, heeft nog eens 23 miljoen euro kapitaal opgehaald. Het bedrijf, dat vorig jaar al 50 miljoen euro ophaalde, streeft ook naar een notering van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Verder:

Wereldwijde productie plastic bereikt over zeven jaar zijn piek
https://www.euractiv.com/section/energy/news/oil-industry-placing-risky-bet-on-plastics-report-says/

ATP credits Facebook strategy for 60% Tennis TV revenues growth
https://www.sportspromedia.com/news/atp-tour-tennis-tv-facebook-instagram-video-advertising-revenue

Schotland investeert 1,6 miljard pond in duurzaam herstel
https://www.publicsectorexecutive.com/articles/scotland-dedicates-ps16bn-green-recovery

Vorige Super Bowl heeft economie Zuid-Florida 572 miljoen dollar opgeleverd
https://www.sportspromedia.com/news/super-bowl-economic-impact-miami-hard-rock-stadium-chiefs-49ers

Merk ‘Made in Hongkong’ lijdt onder Chinees-Amerikaanse spanningen
https://gulfnews.com/business/made-in-hong-kong-brand-suffers-as-us-china-tensions-deepen-1.73660579

Japanse startup verkoop jurken uit plastic afval
https://asia.nikkei.com/Spotlight/Environment/Japan-startup-to-sell-dresses-made-from-leftover-fabrics

Bij Manchester United boeken vrouwenshirts sterkste verkopen
https://sports.yahoo.com/uswnt-tobin-heath-christen-press-jerseys-outsell-male-counterparts-after-manchester-united-signing-175712552.html?src=rss

Huiseigendom is voor zwarte Amerikanen nog altijd duurder
https://www.reuters.com/article/us-usa-property-blackhomeowership-cost-idUSKBN26S3F6

Zweden lanceert eerste staalbedrijf zonder inzet fossiele brandstoffen
https://thebarentsobserver.com/en/climate-crisis/2020/09/worlds-first-fossile-free-steel-plant-starts-operation-northern-sweden

Traangas is veel gevaarlijker dan algemeen wordt verondersteld
https://www.sciencealert.com/tear-gas-is-so-often-abused-it-should-be-banned-researchers-argue

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 11 oktober 2020