managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Demotivatie is taak voor bedrijfstop

Posted by managing21 on december 29th, 2006

Wanneer werknemers duidelijke tekenen van afnemende motivatie vertonen, moet de bedrijfsleiding in eerste instantie naar zichzelf kijken. Dat stelt het magazine Personeelsbeleid. Daarbij wordt opgemerkt dat de bedrijven bij demotivatie in eerste instantie daarvoor de verantwoordelijkheid leggen bij de werknemer, maar eigenlijk vooral binnen de organisatie zelf op zoek zouden moeten gaan naar demotiverende factoren.

“Ondernemingen kampen niet alleen met een afnemende motivatie van hun werknemers, de werknemers zijn steeds minder ontvankelijk voor de traditionele motivatieprikkels,” stipt het magazine aan. “Gewoonlijk leggen de bedrijven de schuld hiervoor bij de werknemer en bezorgen hem een aantal prikkels of een motivatietraining. Het is echter raadzaam om de hand in eigen boezem te steken en binnen de organisatie opzoek te gaan naar demotiverende factoren.”

Het magazine stelt dat de hedendaagse bedrijfscultuur erop is gericht om een kleine groep gedemotiveerde werknemers te stimuleren. “Maar juist in die benadring zitten demotiverende factoren voor de andere medewerkers ingebouwd,” wordt er opgemerkt. “Het uitgangspunt moet zijn dat medewerkers zichzelf moeten motiveren en dat de organisatie daar alleen een faciliterende rol in speelt.”

Het magazine stelt dat bedrijven de zelfkennis van de werknemer moeten stimuleren en ontwikkelen. “Alleen wanneer de werknemer een goede relatie met zichzelf heeft, is hij in staat om en goede relatie met anderen op te bouwen,” aldus nog het magazine. “Werknemers moeten daarom de ruimte krijgen om te experimenteren.” Daarbij wordt onder meer gewag gemaakt van scholing, coaching, een sabbatical of een levensloopregeling.