Met de wifi-bus de hort op
Posted by managing21 on maart 30th, 2007
Autobussen met wifi-toegang moeten ook in de meest afgelegen regio’s van ontwikkelingslanden zoals Rwanda, Cambodja en Paraguay en landelijke gedeelten van India internet tot bij de locale bevolking brengen. Dat is één van de projecten van het United Villages Project. Daarbij worden populaire pagina’s voor de locale bevolking geselecteerd, maar er kan ook specifieke informatie aangevraagd worden.
“De autobussen en een vloot motorfietsen updaten hun webpagina’s in steden vooraleer ze zich naar afgelegen dorpen begeven,” omschrijft Amir Hassan, oprichter van United Villages, het project tegenover BBC News. “Vervolgens communiceert de wifi-bus ter plaatse met de locale computers, waar de plaatselijke bevolking op haar beurt de informatie kan komen raadplegen.”
“In ontwikkelingslanden is het in vele regio’s te duur om kabels aan te leggen om een gewone internetverbinding aan te leggen,” stipt de BBC aan. “Bovendien is het ook met draadloze technologie niet mogelijk om bepaalde gebieden te bereiken. Met de wifi-bussen kan men er volgens Amir Hassan toch in lukken om de plaatselijke bevolking toch een gedeelte van het internet aan te bieden.”
“In de landelijke regio’s van India is men slechts in een minuscuul gedeelte van het internet geïnteresseerd,” aldus Amir Hassan. “Ze willen de cricketuitslagen weten en willen de nieuwe foto’s van actrice Aishwarya Rai bekijken of de nieuwste muziek uit Bollywood horen. Dankzij de wifi-bus kunnen ze dat nu op de locale computer, meestal ondergebracht in de plaatselijke winkel, terugvinden.”
De wifi-bus rijdt volgens Amir Hassan tot zes keer per dag door het dorp. Bij elke passage worden de pagina’s op de locale computer ververst. “Naast dit standaardaandob kan men ook voor een klein bedrag extra informatie opvragen,” voert Hassan nog aan. “Die wordt dan door de bus bij een volgende ronde langs de stad opgehaald om de informatie bij een volgende doordocht in het dorp door te geven aan de locale computer.”
De wifi-bus verzamelt en bezorgt ook e-mails van de dorpelingen. “Bovendien is het voor de dorpelingen nu ook veel gemakkelijker om essentiële producten zoals meststoffen, pesticides, boeken en geneesmiddelen te bestellen,” aldus de initiatiefnemer. “We hebben een catalogus waar ze deze producten kunnen bestellen, waarna ze de volgende dag door de wifi-bus worden geleverd. Op die manier brengen we e-commerce naar landelijk India.”
Volgens de initiatiefnemers is het project bovendien een uitgelezen middel om de locale jongeren duidelijk te maken wat men met een computer kan bereiken en welke mogelijkheden en zelfs carrièremogelijkheden daardoor geboden worden.