managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Steurenpopulatie Donau wordt door stroperij bedreigd

Posted by managing21 on juli 6th, 2021

Vier van de zes steursoorten in de Donau worden ernstig bedreigd door stroperij en twee soorten zijn al uitgestorven. Dat staat in een rapport van het World Wildlife Fund (WWF), gebaseerd op een onderzoek tijdens de tweede helft van het voorbije decennium. In totaal registreerden de onderzoekers over een periode van vijf jaar 214 gevallen van stroperij langs de Donau en in de Zwarte Zee gedocumenteerd. De Donau wordt beschouwd als het laatste toevluchtsoord van deze oude vissen die de dinosauriërs overleefden.

De onderzoekers merken op dat het aantal gedode dieren in werkelijkheid waarschijnlijk aanzienlijk hoger zal uitvallen. Tijdens dezelfde periode confisceerden de autoriteiten alleen al in Bulgarije immers 594 haaklijnen, met een totale lengte van 23,5 kilometer, die werden gebruikt voor de illegale jacht op steur. Uit een marktanalyse van de natuurorganisatie bleek dat een derde van het steurvlees en de kaviaarproducten uit de vier belangrijkste steurproducenten in Europa illegaal op de markt worden gebracht. Opgemerkt wordt dat 19 procent van de monsters in Bulgarije, Roemenië, Servië en Oekraïne afkomstig bleek van wilde steur die niet legaal gevangen of verhandeld mag worden. Nog eens 12 procent voldeed niet aan de internationale handelsvoorschriften.

Een steur kan meer dan honderd jaar oud worden. – Foto: Pixabay/Erich Westendarp

“Dit is het eerste onderzoek waarbij zowel genetisch onderzoek als isotopenanalyses van steurproducten werden uitgevoerd om de omvang van de illegale handel te begrijpen,” verduidelijkt Arne Ludwig, geneticus aan het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, dat de forensische analyses uitvoerde. “Er werden daarbij monsters genomen langs de hele handelsketen, meer bepaald in restaurants, winkels, op markten en bij online aanbiedingen.” Jutta Jahrl heeft het daarbij over schokkende resultaten, die volgens haar een wake-up call moeten zijn om tegen deze misdrijven tegen de natuur krachtiger op te treden.

Samenwerking

Een samenwerking met beroepsvissers is volgens de onderzoekers cruciaal voor het voortbestaan van de Donau-steur. In Bulgarije, Roemenië, Servië en Oekraïne werken leden van het World Wildlife Fund samen met vissers om alternatieve inkomstenbronnen voor de steurvisserij te ontwikkelen. In tijden van de covid-pandemie maakt de sterke stijging van de werkloosheid als gevolg van de crisis de bescherming van steuren tot een nog grotere uitdaging. Het World Wildlife Fund ondersteunt lokale autoriteiten met opleidingscursussen om visserij-inspecteurs, grenspolitie en douane uit te rusten met expertise in de strijd tegen de illegale steurvisserij en kaviaarhandel.”

Steuren worden beschouwd als de meest bedreigde soort ter wereld. De dieren kunnen meer dan honderd jaar oud worden, meer dan zeven meter lang worden en meer dan een ton wegen. De grootste populaties van de steur in Europa zijn nog steeds te vinden langs de benedenloop van de Donau tot aan de monding in de Zwarte Zee. Vroeger kwamen de dieren voor in veel Europese rivieren, waaronder de Oostenrijkse Donau en zijn zijrivieren. Het vangen van wilde steur is in de meeste landen streng verboden en wordt gesanctioneerd met zware straffen. Toch blijft stropen een enorm probleem, dat door de aanhoudende vraag naar kaviaar en steurvlees wordt aangewakkerd.

Het World Wildlife Fund (WWF) raadt consumenten aan om bij het kopen en importeren van steurkaviaar goed op de wettelijke voorschriften te letten. Elk blikje kaviaar moet voorzien zijn van een label van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), waarvan de code informatie geeft over de herkomst. Tot 125 gram kaviaar per persoon mag zonder vergunning worden ingevoerd voor persoonlijk gebruik. Het blik moet legaal worden gekocht en in de persoonlijke bagage worden meegenomen. Goede alternatieven voor steurkaviaar zijn eieren van andere vissoorten, zoals zalm of lompvis, met een certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC).

Meer over dit onderwerp: