managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Militaire uitgaven beschermen de Russische economische groei

Posted by managing21 on mei 20th, 2024

De Russische economie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei met 5,4 procent laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van het Russisch statistisch bureau Rosstat. De groei moet in belangrijke mate worden toegeschreven aan de groei van militaire uitgaven door de oorlog in Oekraïne. De Russische dictator Vladimir Poetin heeft ontkend dat de militaire uitgaven voor het offensief in Oekraïne tot een onhoudbaar niveau zijn gestegen.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne meer dan twee jaar geleden heeft de Russische regering de nationale economie zwaar gemilitariseerd. De enorme uitgaven van die militaire operaties hebben de Russische economie geholpen om de negatieve impact van de westerse sancties op te vangen. De oplopende militaire uitgaven hebben echter ook de inflatie gestimuleerd, terwijl tegelijkertijd een vergelijking wordt gemaakt met de op hol geslagen defensie-uitgaven die de Sovjet-Unie in de jaren tachtig in de problemen brachten. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werd al een economische groei met 4,9 procent opgetekend, maar tegelijkertijd is gebleken dat de Russische inflatie inmiddels tot 7,8 procent is opgelopen.

De oorlog in Oekraïne heeft de Russische militaire investeringen gestimuleerd. – Foto: Pixabay

Tijdens een staatsbezoek aan China ontkende de Russische dictator Poetin echter dat de enorme militaire uitgaven van zijn regering, die volgens hem meer dan 8 procent van het bruto binnenlands product bedroegen – een onhoudbaar niveau hadden bereikt. “Er zijn nog geen problemen”, beklemtoonde Poetin. “In de Sovjet-Unie vertegenwoordigden de militaire uitgaven in het midden van de jaren tachtig van de voorbije eeuw 13 procent van het bruto binnenlandse product. Rekening houdend met de toestand van de economie, de macro-economische indicatoren en de prognoses van de begrotingsinkomsten, hebben de gecombineerde uitgaven voor defensie en veiligheid van ruim 8 procent geen cruciale impact.”

Eerder had Poetin gezegd dat de Russische militaire uitgaven een geweldige hulpbron waren die zorgvuldig en efficiënt moet worden gebruikt. Hij voegde eraan toe dat experts geloven dat de Russische staatsfinanciën nog steeds ruimte hebben om nog hogere uitgaven te kunnen opvangen. De Russische dictator heeft daarbij aangegeven dat hij met de Russische militaire uitgaven de budgetten van Oekraïne en zijn westerse geldschieters wil overtreffen. Die strategie zal volgens hem uiteindelijk ook leiden tot een overwinning op het slachtveld.

Diepe recessie vermeden

De heroriëntatie van de export van Russische energie, cruciaal voor de nationale economie, naar landen zoals China en India heeft de regering van Poetin geholpen om een compensatie te vinden voor de westerse sancties. Vele analisten hadden nochtans voorspeld dat die sancties Rusland in een diepe recessie zouden duwen. China is de voorbije twee jaar de belangrijkste economische bondgenoot van Rusland geworden, maar wordt daarvoor door de Verenigde Staten geviseerd.

Poetin uitte dan ook kritiek op de Amerikaanse pogingen om druk uit te oefenen op de Chinese overheid vanwege diens banden met het Russische regime. “De Amerikaanse dreigementen met sancties tegen Chinese banken en bedrijven die zaken doen met Rusland, zijn onwettig”, beklemtoonde Poetin.  “Kredietverstrekkers in beide landen zijn bezig om problemen met grensoverschrijdende betalingen op te lossen.”

De toegenomen militaire uitgaven van Rusland hebben het land weliswaar geholpen om een sterke economische groei te realiseren, maar hebben daarnaast in eigen land tot een aantal economische problemen geleid. “Er was tijdens de maand april in Rusland sprake van een inflatie van 7,8 procent”, merkte Rosstat op. Dat niveau is ver verwijderd van de officiële doelstellingen van de Russische regering, die een inflatie van 4,0 procent vooropgestelde. In een poging om de stijgende prijzen af te remmen, heeft de Russische centrale bank haar belangrijkste rentetarief naar 16 procent verhoogd.

“Delen van de nationale economie die niet door de militaire activiteiten worden ondersteund, zoals de dienstenindustrie of de informaticasector, kampen met een recordgebrek aan arbeidskrachten”, merken analisten op. “Vele jonge Russische mannen hebben immers het leger dienen te vervoegen, hebben het land verlaten of zijn door de bloeiende wapenindustrie gerekruteerd.”

Meer over dit onderwerp: