managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Inkomsten Amerikaanse muziekuitgevers zijn verder gestegen

Posted by managing21 on juli 6th, 2024

De Amerikaanse muziekuitgeverij-industrie wordt geconfronteerd met een nieuwe uitdaging in de vorm van Spotify’s onverwachte verlaging van de mechanische royalty-uitbetalingen. Maar ondanks deze en andere uitdagingen blijven de uitgeverijen sterk presteren. Dat zegt David Israelite, voorzitter van de Amerikaanse National Music Publishers Association (NMPA)  in een commentaar op de inkomsten die de muziekuitgeverijen vorig jaar hebben gerealiseerd.

De Amerikaanse muziekuitgeverijen hebben het voorbije jaar een gezamenlijke omzet van 6,21 miljard dollar gehaald. Dat betekende een stijging met 10,74 procent tegenover het jaar voordien. “De muziekindustrie beleeft een turbulente tijd”, geeft Israelite aan. “Maar ondanks de vele uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd, kan worden opgemerkt dat songwriting en muziekuitgeverij sterke commerciële prestaties laten optekenen.” De sector zag zijn inkomsten vorig jaar met ongeveer 600 miljoen dollar oplopen tegenover het jaar voordien. Dat is iets meer dan de helft van de stijging die twee jaar geleden werd gemeld. Toen werd een groei van ongeveer 900 miljoen dollar (19,25 procent) geregistreerd.

De Amerikaanse muziekuitgeverijen boekten het voorbije jaar een gezamenlijke omzet van 6,21 miljard dollar. – Foto: Pixabay/Rene Schulze

De sterke stijging van twee jaar geleden kon volgens Israelite aan een aantal factoren worden toegeschreven. “In de eerste plaats was er de opening van een groot aantal locaties na het einde van de lockdown omwille van de covid-pandemie”, merkt hij op. “Hierdoor konden bij bars, clubs, restaurants en winkels opnieuw meer royalty’s worden opgehaald. Uitgevers profiteerden ook van het besluit van de Copyright Royalty Board (CRB) om het mechanische royalty-tarief dat door de streamingdiensten aan muziekuitgevers wordt betaald voor de vier jaar voordien, te verhogen. Dat betekende een belangrijke impuls voor de eigenaars van auteursrechten op de muziek.”

De inkomsten uit de opgenomen muziek lieten in de Verenigde Staten het voorbije jaar een stijging met ongeveer 700 miljoen dollar optekenen. Dat is weliswaar 100 miljoen dollar meer dan de groei van inkomsten van de muziekuitgeverijen. “Toch blijkt de muziekuitgeverij een sterke prestatie op te tekenen”, merkt de sectororganisatie op. “Er moet immers rekening mee gehouden worden met het feit dat de omvang van de inkomsten uit opgenomen muziek ongeveer het dubbele bedraagt ??van de omzet van de Amerikaanse muziekuitgeverijen.”

Het voorbije jaar konden de inkomsten van de muziekuitgeverijen niet op dezelfde sterke rugwind rekenen als het jaar voordien, maar ze profiteerden nog steeds wel van de aanhoudende stijging van het aantal betalende muziekabonnees. “Onder meer bij Spotify kon vorig jaar bij het aantal betalende abonnementen een stijging met 15 procent worden opgemerkt”, wordt er opgemerkt. “Bovendien konden de inkomsten van de Amerikaanse uitgeverijen van de prijsstijgingen bij een groot aantal muziekstreamingdiensten – waaronder Spotify, Apple Music, Amazon Music en YouTube Music – profiteren.”

“Bij de meeste streamingdiensten was er voor de eerste keer sprake van een prijsverhoging”, verduidelijkt de sectororganisatie nog. “Men moet echter rekening houden met het feit dat Spotify in de Verenigde Staten in minder dan een jaar tijd twee keer een prijsstijging heeft aangekondigd. Er zullen wellicht dus nog meer prijsverhogingen volgen. Dat biedt goede vooruitzichten voor de inkomsten van dit jaar. Over het geheel genomen zijn de inkomsten uit Amerikaanse muziekuitgeverijen de voorbije tien jaar trouwens aanzienlijk gestegen. De inkomsten van vorig jaar lagen vorig jaar bijna drie keer hoger dan tien jaar geleden. Tegenover vijf jaar geleden is er sprake van nagenoeg een verdubbeling.”

Onzekerheid

Er wordt echter gewaarschuwd voor een belangrijke onzekerheid die boven de toekomstige inkomsten van de Amerikaanse muziekuitgeverijen hangt. Daarbij wordt gewezen naar de streamingdienst Spotify, die beslist heeft de betalende muziekabonnementen als gebundelde diensten te classificeren. Daardoor zou Spotify de gelegenheid krijgen om de eigenaars van muziekrechten aan lagere tarieven te vergoeden. Volgens de regels van de Amerikaanse Copyright Royalty Board kunnen streamingdiensten een lager tarief uitbetalen bij gebundelde diensten dan bij losse muziekabonnementen. Israelite raamde dat deze ingreep de songwriters het volgende jaar 150 miljoen dollar aan verloren inkomsten zou kosten. Die schade zou in de toekomst volgens hem nog oplopen.

“Gebaseerd op een gebrekkige interpretatie van de wet heeft Spotify, zonder voorafgaande kennisgeving of toestemming, al zijn 44 miljoen Amerikaanse abonnees omgezet in gebundelde abonnees”, benadrukte Israelite. “Spotify beweerde nu dat bijna de helft van de inkomsten die deze abonnees betaalden niet langer voor muziek bestemd was. Aangevoerd werd dat bijna de helft van de inkomsten afkomstig waren van audioboeken, een functie die gratis was aangeboden, die de prijs van het abonnement niet verhoogde en een functie die door de meeste abonnees wellicht nooit is gebruikt.” Israelite voegde eraan toe dat de sectororganisatie terzake bij de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een formele klacht had ingediend, waarbij Spotify van vermeend onwettig gedrag, dat miljoenen consumenten en de muziekmarkt schaadt, werd beschuldigd.

“Spotify heeft consumenten misleid door het statuut van miljoenen abonnees – zonder enige toestemming van de betrokkenen – om te zetten”, beklemtoonde Israelite. “Voor die nieuwe gebundelde abonnementen – die betrekking hebben op muziek en audioboeken – worden aan de gebruiker hogere prijzen aangerekend. De klant heeft ook geen mogelijkheid om terug te keren naar een abonnement dat uitsluitend voor muziek geldt. Bovendien maken duistere patronen en verwarrende website-interfaces het voor de klant ook bijzonder lastig om zijn abonnement op te zeggen.”

“De aanpak van Spotify om zijn aanbod uit te breiden en de prijzen te verhogen, volgt de normen van de industrie”, stelt de streamingdienst in een reactie op de klacht. “We informeren gebruikers een maand vooraf van eventuele prijsverhogingen en bieden eenvoudige mogelijkheden om abonnementen te annuleren en laten bovendien een keuze tussen verschillende formules. We verwerpen dan ook categoriek de ongefundeerde beschuldigingen van de National Music Publishers Association.”

Meer over dit onderwerp: