Fietsenverkoop blijft nog altijd onder pieken van de covid-periode
Posted by managing21 on juli 7th, 2024
Fietsfabrikanten hebben nog steeds te maken met een overaanbod als gevolg van de covid-pandemie en de besparingen in de budgetten van de consumenten. Dat heeft Manuel Marsilio, algemeen directeur van de Confederation of the European Bicycle Industry (Conebi), tijdens de beurs Eurobike in Frankrijk benadrukt. Marsilio voegde eraan toe dat de mondiale fietsindustrie zich opnieuw voor een verloren jaar moet opmaken. Er moet volgens hem immers nog altijd rekening gehouden worden voor een terugslag van de vraag in vergelijking met de covid-periode, toen consumenten voor transport en lichaamsbeweging vaker beslisten om op een fiets beroep te doen.
“Iedereen heeft het over een vertraging van de markt”, beklemtoonde Manuel Marsilio. “De fietsverkoop heeft ongetwijfeld momenteel een drempel bereikt. Na het einde van de lockdowns is een groot deel het publiek immers overgestapt op andere activiteiten. Bovendien zijn vele consumenten door de hoge kosten van het levensonderhoud met hun uitgaven voorzichtiger geworden.” De verkoop van fietsen en e-bikes kende volgens de cijfers van Conebi vorig jaar in Europa een daling met 8,9 procent, terwijl de productie en export van fietsen in de regio met bijna 20 procent zou zijn teruggevallen. Uit de gegevens blijkt tevens dat de crisis vorig jaar in de sector 5,5 procent van de arbeidsplaatsen heeft doen verdwijnen. Eurobike telde dit jaar ongeveer 1.000 exposanten. Ook dat betekende een inkrimping met 5 procent.

Gezondheidsvoordelen zijn een belangrijke pijler voor de groeiende interesse in het fietsen. – Foto: Pixabay/Sinawa
“Iedereen is het erover eens dat 2024 voor de sector helaas opnieuw een verloren jaar wordt”, erkende ook Tjeerd Jegen, chief executive van de Accell Group, die onder meer merken zoals Raleigh, Koga, Batavus en Ghost in portefeuille heeft. “De sector wordt nog steeds met een toenemende voorraad onverkochte producten geconfronteerd.” De terugval van de vraag werd nog verergerd door het feit dat vele fabrikanten tijdens de covid-pandemie de productie drastisch opvoerden om aan de toenemende vraag te kunnen beantwoorden. Deze bijkomende voorraden kwamen met enige vertraging op de markt, net op het ogenblik dat de belangstelling begon af te nemen. Hierdoor werd de sector opgezadeld met een overvloed aan onverkochte fietsen en uitrusting en een tekort aan contant geld.
Uiteindelijk bleef er geen andere mogelijkheid dan het gebruik van kortingen om de overtollige voorraden kwijt te raken en voldoende financiële middelen opnieuw vrij te krijgen. Eerder dit jaar verkocht de Amerikaanse fabrikant Specialized high-end mountainbikes met kortingen tot 50 procent. In Duitsland, de grootste fietsenmarkt van Europa, zou de industrie een voorraad van 1,45 miljoen onverkochte rijwielen hebben opgebouwd. “Dat is meer dan een derde van de jaarlijkse omzet en twee keer het normale voorraadniveau”, beklemtoonde Burkhard Stork, topman van het Duitse Zweirad-Industrie-Verband.
Investeringen
Opgemerkt wordt dat de sector door de hausse tijdens de covid-pandemie ook heel wat investeerders had aangetrokken. Die interesse is echter eveneens opnieuw bekoeld. De Duitse online fietsenwinkel Bike24 werd na zijn introductie op de beurs van Frankfurt drie jaar geleden gewaardeerd op een bedrag van 1,2 miljard euro. De aandelen van Bike24 zijn sindsdien met 95 procent gedaald en voor het eerste kwartaal van dit jaar rapporteerde het bedrijf een operationeel verlies van 7 miljoen euro.
Investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) nam twee jaar geleden het fietsenbedrijf Accell over. Accell kreeg daarbij een marktwaarde van 1,6 miljard euro mee. Op het einde van datzelfde jaar werd het bedrijf echter geconfronteerd met een aanzienlijke voorraadstijging en een kostbare terugroepactie van defecte bakfietsen van het merk Babboe.
Vorig jaar daalde de omzet met 10 procent. De nettowinst, die twee jaar geleden nog 140 miljoen euro bedroeg, viel met ruim 90 procent terug. Beslist werd om de productie in Duitsland en Nederland te vertragen, waarbij ook 150 banen zouden worden geschrapt. Accell zou volgens bronnen in gesprek zijn met kredietverstrekkers om zijn schulden van 1,2 miljard euro te herstructureren. Topman Jegen zegt er wel vertrouwen in te hebben dat de voorraadproblemen tegen eind dit jaar in de meeste markten genormaliseerd zal zijn. Op de Nederlandse thuismarkt zou er al van herstel sprake zijn.
Ondanks de huidige uitdagingen zegt de sector ervan overtuigd te zijn dat de fietsenindustrie ook in de toekomst een verdere groei zal kunnen laten optekenen. Benadrukt wordt dat de verkoop, ondanks de tegenslagen, in veel landen ruim boven het niveau ligt van de afzet die voor de uitbraak van de covid-pandemie werd opgetekend. Er zijn volgens de sector goede redenen om aan te nemen dat de consument een blijvend enthousiasme voor de fiets zal laten blijken. Daarbij wordt gewezen op de gezondheidsvoordelen van het fietsen, terwijl tweewielers op korte afstanden ook vaak sneller hun reisdoel bereiken dan auto’s. “Reizen van minder dan vijf kilometer zullen steeds vaker voor de fiets worden gereserveerd”, meent Joshua Hon, de oprichter van de Taiwanese groep Tern Bicycle, fabrikant van vouwfietsen.
Nicolas de Ros Wallace, topman van de Duitse fietsenfabrikant Canyon, stelde eveneens te geloven dat de sector een verdere groei zal blijven kennen en sterker en goed gepositioneerd uit de recente crisis zal komen. Kevin Mayne, de topman van de sectororganisatie Cycling Industries Europe, gaf aan dat de huidige crisis nog werd verergerd door een structurele zwakte waarmee de fietsindustrie wordt geconfronteerd. “De industrie beschikt niet over de realtime gegevens rond vraag en aanbod die paniekgedrag op de markt kunnen stoppen”, beklemtoonde Mayne. “Andere sectoren kunnen van die gegevens wel gebruik maken.”
Het merendeel van de fietsen wordt verkocht door kleine, onafhankelijke fietsenwinkels die niet noodzakelijkerwijs de voorraadniveaus aan hun leveranciers doorgeven. Fabrikanten hadden daarom weinig informatie over de vraag of de stijging van het aantal bestellingen tijdens de pandemie een structurele of eenmalige verandering was. “Dat was de grootste fout die de hele industrie heeft gemaakt”, beklemtoonde Jegen.
Volgens analist Gunnar Fehlau zou dit gebrek aan data opnieuw voor problemen kunnen zorgen. “Retailers zijn momenteel uiterst voorzichtig met hun bestellingen en fabrikanten kunnen alleen maar gissingen maken over de interesse van de markt”, benadrukte hij. “Om geld te besparen hebben vele fabrikanten de productie voor volgend jaar zo laag mogelijk gehouden. Indien de vraag sneller herstelt dan algemeen wordt verwacht, zullen er opnieuw knelpunten in het aanbod ontstaan. In het ergste geval kan dit tot ver in het seizoen van volgend jaar aanslepen.”
Meer over dit onderwerp:
- Wereldwijde fietsindustrie is klaar voor golf van intelligente investeringen
- Barcelona wil zijn ambtenaren met de fiets naar het werk laten rijden
- Britse diefstallen van e-bikes op twee jaar met 250 procent gestegen
- Wereldwijde fietsenmarkt groeit volgend decennium met 10 procent per jaar
- Covid heeft bij Amerikanen grotere interesse in het fietsen gewekt