managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Japanse regering maakt pas nu einde aan het diskette-tijdperk

Posted by managing21 on juli 9th, 2024

In Japan heeft de overheid eind vorige maand definitief afscheid genomen van de floppy-disks. Dat heeft Taro Kono, Japans minister van digitale zaken, gemeld. Tot vorige maand werd aan burgers nog steeds gevraagd om bij hun communicatie met de overheid van de verouderde floppy-disks gebruik te maken. Meer dan duizend procedures bij de Japanse administraties vereisten het gebruik van de technologie, die elders in de wereld al tijdens het laatste decennium van de voorbije eeuw al grotendeels in onbruik waren geraakt.

Taro Kono had drie jaren geleden aangekondigd inspanningen te zullen doen om het gebruik van de diskettes ook in Japan af te schaffen. Die strijd kon volgens de minister nu worden afgesloten. Kono heeft zich tot doel gesteld om verouderde technologie te elimineren en kondigde eerder ook al aan dat het faxtoestel uit de administratie zou verdwijnen. Japan was ooit een technologische grootmacht, maar is de voorbije jaren in de wereldwijde digitale transformatie achter gebleven. Dat moet volgens analisten worden toegeschreven aan een diepe Japanse weerstand tegen verandering. Daarbij blijkt de Japanse werkplek vaak nog altijd een faxtoestel te verkiezen boven het gebruik van email. Eerdere plannen om deze machines uit overheidsgebouwen te verwijderen, dienden wegens tegenwerking te worden geschrapt.

De diskette behoort in de meeste landen al lang tot het verleden. – Foto: Pixabay/Peter Olexa

De diskettes kwamen in de jaren zeventig van de voorbije eeuw op de markt. De technologie vertegenwoordigde ooit een onderdeel van de computer, maar raakten tijdens de jaren negentig in onbruik toen er efficiëntere opslag-oplossingen – zoals flashdrives en cloudopslag – werden uitgevonden. Een diskette van drieënhalve inch kon maximaal 1,44 megabyte aan gegevens bevatten. Er zouden meer dan 22.000 diskettes nodig zijn om dezelfde opslagcapaciteit te genereren als een ??geheugenstick, die immers 32 gigabyte informatie kan bevatten. Daardoor leek de diskette, samen met de cassette, naar het technologie-museum te zullen verdwijnen. Een studie van onderzoeker YouGov stelde vast dat zes jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk twee derde van de kinderen tussen zes en achttien jaar zelfs niet meer wist wat een floppy-disk was.

Digital Agency

Maar dat was niet het geval in Japan. Hoewel het Aziatische land bekend staat om zijn grote producenten van consumentenelektronica, robots en enkele van de snelste breedbandnetwerken ter wereld, is blijft Japan ook verknocht aan diskettes en andere oude technologieën zoals faxmachines en contant geld. Sony was de allerlaatste fabrikant die nog floppy-disks op de markt bracht. Het Japanse concern beëindigde de productie van de diskette echter al dertien jaar geleden.

Om de digitalisering van de bureaucratie te stimuleren, heeft de Japanse regering bijna drie jaar geleden een Digital Agency gelanceerd. Het blijkt echter in Japan niet eenvoudig om gewoontes te veranderen. Opgemerkt wordt dat veel Japanse bedrijven nog steeds eisen dat officiële documenten met hanko, uitgesneden persoonlijke stempels, worden bekrachtigd. De Japanse regering doet inspanningen om de hanko geleidelijk af te schaffen, maar vindt het moeilijk om gebruikers op modernere alternatieven te laten overstappen. In Japan zette ook de laatste aanbieder van semafoon-diensten pas vijf jaar geleden zijn activiteiten stop. In Japan maakt 81 procent van de bedrijven voor zijn betalingen aan andere ondernemingen nog steeds gebruik van papieren cheques. Ook verscheidene Japanse banken maken nog altijd van diskettes gebruik.

Er wordt trouwens ook buiten Japan nog steeds van floppy disks gebruik gemaakt. De borduurindustrie en luchtvaartsector doen immers eveneens nog altijd beroep op de diskette. Dat was tot voor kort ook nog het geval bij het nucleaire arsenaal van de Verenigde Staten. Minister Koto stelt daarbij dat de diskettes ook een aantal voordelen bieden in vergelijking met modernere alternatieven. “Met de diskettes was er geen enkel risico om gehakt te worden”, beklemtoonde Koto. “Nu moeten we veel voorzichtiger zijn met de beveiliging van gegevens.”

Meer over dit onderwerp: