managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland werd vorig jaar grootste diamantproducent ter wereld

Posted by managing21 on juli 24th, 2024

Het voorbije jaar heeft Rusland 37,3 miljoen karaat ruwe diamanten geproduceerd. Daarmee werd het land voor de eerste keer de grootste producent van ruwe diamant, ondanks de internationale sancties en een zwakke markt die de Russische diamantverkoop belemmeren. Dat blijkt uit een rapport van het Kimberley Process.

De waarde van de Russische productie aan ruwe diamanten haalde het voorbije jaar een niveau van 3,61 miljard dollar. Het jaar voordien liet het land nog een productie van 41,9 miljoen karaat, met een totale waarde van 3,55 miljard dollar, optekenen. De gemiddelde waarde per karaat steeg daarbij van 85 dollar naar 97 dollar. Ondanks de gedaalde productie slaagde Rusland er toch in om Botswana als grootste producent van ruwe diamanten in de hele wereld voorbij te steken.

Rusland produceerde vorig jaar 37,3 miljoen karaat ruwe diamanten. – Foto: Alrosa

Botswana kende immers een grotere terugval, die wellicht grotendeels moet worden toegeschreven aan de lager opbrengsten van de Jwaneng Mine van De Beers, die zich midden in een uitbreiding bevindt. Botswana produceerde vorig jaar 25,1 miljoen karaat ruwe diamanten, tegenover 24,5 miljoen karaat het jaar voordien. De waarde van die voorraden vielen van 4,7 miljard dollar naar 3,28 miljard dollar terug, terwijl de gemiddelde prijs per karaat van 192 dollar naar 131 dollar daalde.

Wereldwijd werd er vorig jaar 111,5 miljoen karaat ruwe diamant geproduceerd. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover het jaar voordien. De waarde van die voorraden ging met 20 procent achteruit tot 12,72 miljard dollar. Na Rusland en Botswana bestaat de top tien van grootste producenten van ruwe diamanten uit Canada (1,55 miljard dollar), Angola (1,53 miljard dollar), Namibië (1,23 miljard dollar), Zuid-Afrika (794 miljoen dollar), Zimbabwe (303 miljoen dollar), Lesotho (139 miljoen dollar), Sierra Leone (102 miljoen dollar) en de Democratische Republiek Congo (65 miljoen dollar).

De wereldwijde import van ruwe diamanten viel het voorbije met 10 procent terug, terwijl de export een inkrimping met 9 procent registreerde. Daarbij moest Zuid-Afrika een daling van de uitvoer met 45 procent melden, gevolgd door Botswana (24 procent) en Rusland (12 procent).

Sancties

De Russische diamantsector moet, ondanks de toegenomen productie, afrekenen met sancties van de internationale gemeenschap wegens de aanval van het land op Oekraïne. Inmiddels is ook de Europese Unie toegetreden tot de groep landen die de invoer van Russische diamanten verbieden, terwijl de Verenigde Staten eveneens strengere regels hebben uitgevaardigd.

De Europese Unie voerde begin dit jaar een verbod op de import van Russische diamanten in. Begin maart werd dat verbod uitgebreid tot Russische voorraden die vanuit een derde land naar de Europese Unie werden geëxporteerd. De controle op die trafieken zou door garanties over de traceerbaarheid van de diamanten mogelijk moeten worden. Daarbij zou een certificeringssysteem worden gehanteerd.

In eerste instantie was voor die certificering een deadline begin september dit jaar aangekondigd, maar die datum is inmiddels verschoven naar begin maart volgend jaar. De Europese Unie ging daarmee in op oproepen van De Beers en andere producenten, die gevraagd hadden om een langere overgangsperiode waarin importeurs andere documentatie zouden mogen gebruiken om aan te tonen dat hun diamanten niet van Russische origine zijn. De maatregel geldt niet voor voorraden die zich bij de ingang van de sanctie al buiten Rusland bevonden.

Meer over dit onderwerp: