managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nederlandse gereguleerde cannabis voldoet niet aan vereisten

Posted by managing21 on augustus 7th, 2024

De gereguleerde cannabis die in Nederland in een pilootproject werd geproduceerd, beantwoordt niet aan de verwachtingen die werden gesteld. Dat blijkt uit een rapport van David van Weel, de Nederlandse minister van justitie. Opgemerkt werd dat er zowel op het gebied van hoeveelheid, kwaliteit en diversiteit problemen dienden te worden gemeld. Mogelijk zal deze vaststelling de looptijd van het pilootproject te verlengen.

Ook in Nederland is de teelt en verkoop van cannabis officieel nog altijd verboden. Er wordt echter een gedoogbeleid gehanteerd. De Nederlandse overheid werkt momenteel echter aan een kader om de sector te regulariseren. Dat leidde midden juni tot de lancering van een pilootproject waarbij een groep van tien telers werd geselecteerd om gereguleerde cannabis aan tien gemeentes te leveren. De erkende telers dienden aan drie eisen – hoeveelheid, kwaliteit en diversiteit – te voldoen om een ??goede wekelijkse levering aan de coffeeshops te garanderen.

Nederland hoopt de handel en consumptie van cannabis te kunnen regulariseren. – Foto: Pixabay/Chuck Herrera

Maar de meeste telers blijken moeite te ervaren om te voldoen aan de productienormen die door de autoriteiten werden gesteld. Hierdoor blijkt dat de coffeeshops nog niet volledig en continu kunnen bevoorraden. Vastgesteld werd dat er momenteel slechts drie telers in staat zijn om de coffeeshops te bevoorraden, maar ook zij bleken niet in staat om aan alle gestelde eisen te voldoen. Twee telers zouden verwachten om in de loop van deze zomer met de leveringen te kunnen beginnen. De resterende vijf telers zouden daarmee echter pas in de eerste helft van volgend jaar van start gaan.

Het is de bedoeling dat de telers per week minstens 570 kilogram wiet en 160 kilogram hasj leveren. Daarnaast dient er ook een minimale voorraad van 6.800 kilogram wiet en 2.000 kilogram hasj worden gegarandeerd. Vanaf midden september zou daarbij alleen nog gereguleerde producten mogen worden geleverd. Er bleken echter al snel problemen te rijzen. Daarbij moest vooral worden vastgesteld dat de eigenaars van de coffeeshops zich ontevreden toonden over de kwaliteit en kwantiteit van hasj, die ver onder de maat zou blijven. Over de kwaliteit van de cannabis bleken de uitbaters van de coffeeshops redelijk tevreden. Ook over de diversiteit van de producten bleken er klachten.

Opgemerkt wordt dat er wellicht een langere overgangsfase nodig blijkt om de productie te verbeteren, zodat coffeeshops in het experiment uiteindelijk in staat zullen zijn om alleen nog gereguleerde cannabis te verkopen. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe fase van het experiment kan starten. Eerst moet het immers duidelijk zijn of er binnenkort meer telers met de leveringen kunnen beginnen. Ook de productie van deze nieuwe telers moet nog door de uitbaters van de coffeeshops worden gecontroleerd.

Georganiseerde misdaad

De Nederlandse politie adopteerde in de jaren zeventig van de voorbije eeuw tegenover de consumptie van kleine hoeveelheden cannabis een gedoogbeleid. De productie en de levering van cannabis wordt echter niet getolereerd. Dit betekent dat producenten en verkopers verdoken moeten opereren. Hierdoor is de sector echter het doelwit geworden van de georganiseerde misdaad, maar dat had eveneens tot gevolg dat de Nederlandse overheid weinig greep op de markt had. Dat had ook gevolgen voor de volksgezondheid, want het is bijzonder moeilijk om op die illegale markt controles op de kwaliteit uit te voeren.

Een productie met gereguleerde telers en verkopen moet voor dat probleem een oplossing bieden. Het pilootproject met gereguleerde cannabis ging in december vorig jaar van start in de steden Breda en Tilburg. Hierdoor konden telers van cannabis voor de allereerste keer legaal opereren. Half juni werd het proefproject uitgebreid met de steden Almere, Arnhem, Groningen, Heerlen, Maastricht, Nijmegen, Voorne aan Zee en Zaanstad. Voorzien is dat het pilootproject tot 2028 doorloopt.

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam werd echter van het experiment uitgesloten. Er werd wel een wetsvoorstel ingediend om de wijk Amsterdam-Oost in het project op te nemen, maar dat werd begin maart dit jaar door de Nederlandse Tweede Kamer verworpen. Een aantal rechtse politici ondernamen daarbij ook een poging om het volledige pilootproject af te voeren, maar op die vraag ging de Tweede Kamer niet in.

Het Nederlandse experiment met de gereguleerde verkoop van cannabis, komt op een ogenblik dat er in verscheidene Europese landen interesse groeit om het nationale cannabisbeleid te hervormen. Eind februari zette Duitsland daarbij een belangrijke stap door het gebruik van cannabis voor recreatief gebruik te legaliseren. Duitsland werd daarmee na Malta en Luxemburg de derde lidstaat van de Europese Unie die tot een legalisering van de consumptie van cannabis is overgegaan. Duitsland is eveneens van plan een pilootprogramma voor een gecontroleerde verkoop van cannabis op te starten. Ook Zwitserland heeft onlangs een eigen programma voor een gecontroleerde verkoop van cannabis gelanceerd.

Meer over dit onderwerp: