managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Biodiversiteit voor bedrijven minder evident dan klimaatverandering

Posted by managing21 on oktober 6th, 2018

Ook de grootste bedrijven in de wereld tonen een engagement om hun ecologische voetafdruk te verlagen. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de Oxford University en het Durrell Institute of Conservation and Ecology (DICE) aan de University of Kent, gebaseerd op een studie van de duurzaamheidsrapport van de honderd grootste ondernemingen van de wereld. De conclusies van de studie vormen een schril contrast met experts van de Verenigde Naties, die eerder de grootindustrie bestempelde als zielloze entiteiten die een kanker van de samenleving worden genoemd.

De studie concludeert ook dat de bedrijfswereld zich bewust is over de groeiende bezorgdheid bij het brede publiek over maatschappelijk verantwoord ondernemen in ecologisch verband. Vastgesteld werd dat zesentachtig ondernemingen een publiek beschikbaar duurzaamheidsrapport hebben gepubliceerd. Daarbij bleek dat 49 procent in het verslag gewag maakte van biodiversiteit, terwijl 31 procent terzake ook duidelijke engagementen toonden en 12 procent toezeggingen op het gebied van bosbouw of visserij naar voor bracht. Slechts 20 procent presenteerde echter engagementen met een specifiek en meetbaar karakter en een concrete deadline.

“Opmerkelijk is dat de bedrijven veel meer engagementen tonen voor de afbouw van hun emissies, zoals in de Akkoorden van Parijs zijn geformuleerd,” zegt onderzoeksleider Prue Addison, professor natuurbehoud aan de Oxford University. “Hieruit kan worden afgeleid dat een verlies aan biodiversiteit voor een groot deel van de bedrijfswereld minder problematisch is dan de klimaatverandering. Nochtans is biodiversiteit cruciaal voor ecosystemen, economieën en samenlevingen. Regulatoren, financiële instellingen en de maatschappij stellen steeds meer eisen aan verantwoordelijk ondernemen om de impact op de biodiversiteit onder controle te houden.”

“Het is uiteraard verheugend dat bijna de helft van de ondernemingen in hun duurzaamheidsrapporten aandacht toont aan biodiversiteit,” zeggen de onderzoekers. “Anderzijds moet worden vastgesteld dat de gedane engagementen, de ondernomen acties en de aangeboden informatie over biodiversiteit in hun duurzaamheidsrapport bijzonder grote verschillen tonen. Er is dan ook duidelijk ruimte voor verbetering.” De onderzoekers zeggen dan ook in hun rapport aan te tonen op welke manier de wetenschap van het natuurbehoud het bedrijfsleven kan helpen zijn verantwoordelijkheid op het gebied van biodiversiteit aan te tonen.

De wetenschappers wijzen er nog op dat milieubewustzijn een belangrijke maatschappelijke prioriteit is geworden. “Men kan dan ook vele petities opmerken waarin het publiek aan de ondernemingen vraagt meer inspanningen voor milieubescherming te doen,” zeggen de onderzoekers. “Bovendien kan worden vastgesteld welke macht de Sustainable Development Goals op vele bedrijven uitoefent. Wetenschappers kunnen ondernemingen dan ook helpen hun engagement voor internationaal milieubehoud en duurzame ontwikkeling aan te te tonen. (Foto: mah)

Lees Verder