managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Emotionele wonden verhogen risico op sportkwetsuren

Posted by managing21 on oktober 7th, 2018

Actieve topatleten die eerder in hun leven het slachtoffer van seksueel en fysiek misbruik zijn geworden, lopen een groter risico op sportkwetsuren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Athletics Research Center van de Linköping University in Zweden, op basis van een interview bij bijna tweehonderd Zweedse atletes. Vastgesteld werd dat 11 procent het slachtoffer was geweest van seksueel misbruik, terwijl 18 procent het mikpunt was geweest van fysiek geweld.

Een geschiedenis met seksueel misbruik bleek acht keer meer risico op sportkwetsuren op te leveren. Bij fysiek misbruik ligt het risico zelfs twaalf keer hoger. Slachtoffers zouden mogelijk hun lichaam verder drijven dan de normale grenzen.

“Seksueel en fysiek geweld kan een grote impact hebben op de rest van het leven,” zegt onderzoeksleider Toomas Timpka, professor medische wetenschappen aan de Linköping University. “Uit ons onderzoek blijkt dat traumatische ervaringen ook de prestatie van de getroffen atletes kunnen beïnvloeden. Gelijkaardige correlaties kunnen ook worden vastgesteld bij zelfverminking, die eveneens vaak bij slachtoffers van misbruik kan worden opgemerkt. Slachtoffers, zowel mannen als vrouwen, blijken vaak zichzelf te verwijten voor het geweld dat hen heeft getroffen. Ook atleten dragen het trauma binnen in zich en nemen mogelijk risico’s die uiteindelijk tot kwetsuren zullen leiden.”

De onderzoekers wijzen er wel op dat niet alle vrouwelijke atletes met aanslepende kwetsuren het slachtoffer zijn geweest van misbruik. Timpka zegt verder nog dat verschillen in prestaties door een combinatie van uiteenlopende factoren kunnen worden verklaard. “Het is daarbij ook belangrijk aandacht te hebben voor emotionele littekens die onder meer van misbruik het gevolg zouden kunnen zijn geweest,” aldus de wetenschapper. De studie toont volgens hem dat ook klinische psychologen en kinderpsychiaters een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de inzichten in sportieve prestaties.

Lees Verder